Μετάξι αράχνης «πλέκει» αλεξίσφαιρα γιλέκα!

0

Ένα νέο είδος τεχνητού μεταξιού αράχνης, το οποίο είναι υπερανθεκτικό και υπερελαστικό, ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Οι ίνες οι οποίες αποτελούν την κάθε κλωστή λειτουργούν ως μικροσκοπικά σχοινιά του μπάντζι τζάμπινγκ, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι κάποια ημέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αξεσουάρ ασφαλείας όπως π.χ. υπερανθεκτικά κράνη ή ακόμη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Το καινοτόμο υλικό δεν είναι τοξικό και έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια μιας ειδικής υδρογέλης, ενώ το τεχνητό μετάξι υφαίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και βασίζεται στο νερό, με αποτέλεσμα η διαδικασία της παραγωγής του να είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χημικές αντιδράσεις των συστατικών του μεταξιού επιτρέπουν στη μακριά και λεπτεπίλεπτη «κλωστή» να γεννάται σταδιακά από την υδρογέλη – μια διαδικασία που θυμίζει λωρίδες μοτσαρέλας – και οι κλωστές που δημιουργούνται από τη διαδικασία αυτή είναι απίστευτα λεπτές, με διάμετρο μόλις λίγων χιλιοστών του χιλιοστού.
«Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά επιτυγχάνεται η υπερμοριακή ίνα του είδους» αναφέρει ο δρ Σα, κι αυτό που εννοούμε μέσω του όρου “υπερμοριακή” είναι ότι δεν υπάρχουν ομοιοπολικοί δεσμοί ανάμεσα στο τροποποιημένο πυρίτιο και τα πολυμερή κυτταρίνης αλλά, αντίθετα, εντοπίζεται μια μη ομοιοπολική διάδραση με αποτέλεσμα η αντοχή των νέων ινών ξεπερνάει κατά πολύ εκείνη των υπαρχουσών συνθετικών ινών, όπως επίσης και εκείνη των ανθρώπινων ή ζωικών τριχών.
Πέρα από την αντοχή ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν και τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας υψηλής έντασης, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του ελαστικού σχοινιού του μπάντζι τζάμπινγκ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι ειδικοί θεωρούν ότι το νέο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ