Με βάση τη στοχοθεσία του στρατηγικού σχεδιασμού αναπλάστηκε και το Πάρκο Γραβιάς.

0

Το Δεκέμβριο του 2015 η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου είχε παρουσιάσει στον Δημόκριτο το στρατηγικό σχεδιασμό για την πενταετία 2014 -2020, με προοπτική αυτός να υιοθετηθεί κι από τις μελλοντικές δημοτικές αρχές.
Ένας από τους άξονες του σχεδιασμού βασιζόταν στο γεγονός ότι η Αγία Παρασκευή διαθέτει έναν «μεγάλο πράσινο ορίζοντα» τον Υμηττό, τον οποίο θεωρεί «Σημείο αναφοράς» για την ενίσχυση της συνεκτικότητας της πόλης, την ισόρροπη κατανομή των υποδομών, τις διαδημοτικές συνεργασίες και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Ο άξονας του «Περιβάλλοντος και της Ποιότητα ζωής» σε ότι αφορά τη σύνδεση του Υμηττού με την πόλη, είχε μεταξύ άλλων προς υλοποίηση τη διευκόλυνση των κατοίκων προς το βουνό δηλαδή τους τρόπους πρόσβασης με διαδρομές περιπάτου και περιηγήσεων, τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης κ.α.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης στην περιοχή του Κοντοπεύκου με τους ποδηλατόδρομους, τα μεγάλα πεζοδρόμια και κυρίως τις ρυμοτομήσεις, η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου με την αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Ελισάβετ Πετσατώδη εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση 4.000.000 ευρώ για εργασίες ομβρίων και επιπλέον προέβησαν σε ήπιες αναπλάσεις (λόγω του ότι ανήκει στη Β’ ζώνη) στο πάρκο Γραβιάς, στους πρόποδες του Υμηττού .
Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 παραδόθηκε ο αναπλασμένος πλέον χώρος του πάρκου Γραβιάς αφού ολοκληρώθηκαν οι αντίστοιχες εργασίες από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού –ΣΠΑΥ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Παρασκευής.
Παρόντες στην παραλαβή του χώρου ήταν ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Πετσατώδη και ο Δασοπόνος του ΣΠΑΥ Δ. Κυριόπουλος, ενώ σημαντική για την υλοποίηση του έργου ήταν η συμβολή της αντιπροσώπου του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΥ Δημοτικής Συμβούλου Στέλλας Ψύλλα.
Τελευταία ενέργεια ήταν η τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας- χάρτη του βόρειου Υμηττού με όλα τα μονοπάτια της περιοχής και πληροφορίες για την ιστορία, την πανίδα, τη χλωρίδα, τα σπήλαια και άλλα στοιχεία του βουνού, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, καθώς και πινακίδα με οδηγίες για τους επισκέπτες.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:


1. Απομακρύνθηκαν όλα τα σάπια ξύλα και τα μεταλλικά ικριώματα της εγκαταλειμμένης κατασκευής.
2. Καθαρίστηκε όλη η έκταση του πάρκου από τα σκουπίδια, απομακρύνθηκαν τα υπολείμματα των παλαιότερων οικοδομικών εργασιών, τα σάπια ξύλα, οι πεσμένοι κορμοί δέντρων, οι διαλυμένες πινακίδες και τα σπασμένα και διαλυμένα τραπέζια του πικνίκ. Όσα από τα απορρίμματα ήταν ανακυκλώσιμα (γυάλινα μπουκάλια, πλαστικά κ.λπ.) αποτέθηκαν στον κάδο ανακύκλωσης που υπάρχει στον χώρο στάθμευσης δίπλα στο πάρκο Γραβιάς.
3. Χτίστηκε ένα χαμηλό πέτρινο τοιχίο στην πλευρά του πάρκου προς το πλάτωμα-χώρο στάθμευσης στο τέρμα της οδού Γραβιάς, έτσι ώστε να εμποδιστεί η είσοδος οχημάτων στο χώρο του πάρκου. Έτσι αποκλείστηκε η πρόσβαση στους εποχούμενους νυκτερινούς επισκέπτες και η ρύπανση που αυτοί προκαλούσαν, εμποδίζεται η πρόσβαση οχημάτων που μεταφέρουν και απορρίπτουν παράνομα μπάζα, και επιπλέον προστατεύεται το δάσος από τον κίνδυνο πυρκαγιάς (τα αναμμένα τσιγάρα που πετιούνται από τα παράθυρα των αυτοκινήτων πάνω στα ξερόκλαδα και τις πευκοβελόνες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς).
4. Τοποθετήθηκαν επτά (7) τραπεζόπαγκοι πικνίκ από εμποτισμένη ξυλεία, σε περιμετρική διάταξη στο χώρο, με πάκτωση στο έδαφος.
Των προαναφερομένων εργασιών είχαν προηγηθεί, τον Ιούλιο του 2016, η αποξήλωση από συνεργείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής της κατεστραμμένης και εγκαταλειμμένης εξέδρας που βρισκόταν τοποθετημένη από χρόνια στο Πάρκο καθώς και καθαρισμός/αποψίλωση του χώρου.
Ο Δήμος καλεί να διατηρούμε το Πάρκο, που προσφέρεται για χαλάρωση, απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος ,πικνίκ, βόλτα, αφετηρία για περπάτημα στον Υμηττό, κ.α. όμορφο, καθαρό και ασφαλές, με τη φροντίδα μας και το σεβασμό μας στις οδηγίες για τους επισκέπτες του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ