Με μεγάλη προσέλευση παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του 2017, στον ετήσιο δημόσιο απολογισμό του Δημάρχου.

0

Την Τετάρτη 10/10/2018 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του 2ου Γυμνασίου στην οδό Νεαπόλεως, η Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής με θέμα τον Απολογισμό του έτους 2017.

Ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος επεσήμανε ότι «το 2017 αφενός μεν ξεκίνησαν μεγάλα έργα υποδομών, που κάποια έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται σύντομα και τα οποία καλύπτουν σημαντικές και βασικές ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της πολλά δε αποτελούσαν ζητούμενο για αρκετά χρόνια, αφετέρου δε υλοποιήθηκαν έργα και δράσεις υψηλής σκοπιμότητας που βελτιώνουν την ποιότητας ζωής στην πόλη μας σε πολλά επίπεδα» και παρουσίασε το έργο της Δημοτικής αρχής το συγκεκριμένο έτος.

Μετά την εισήγηση του Δημάρχου ο λόγος δόθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στους εκπροσώπους Συλλόγων και στους Δημότες που έκαναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις και έλαβαν απαντήσεις από το Δήμαρχο.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων «Αγία Παρασκευή η Πόλη μας», «Συμμαχία Ευθύνης»,  «Λαϊκή Συσπείρωση» , «Αγία Παρασκευή Μια Γενιά Μπροστά» κι ακολούθησαν οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της χρονιάς που μας πέρασε, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος , είπε τα εξής:

« Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας εργαζόμαστε με θέληση και αποφασιστικότητα και δίνουμε σκληρές μάχες για να επιλύουμε μικρά και μεγάλα, τρέχοντα και χρόνια προβλήματα σε όλους τους τομείς της ζωής της Αγίας Παρασκευής. Με μεθοδικότητα και με οδηγό το σχέδιο Στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου μας ανοίξαμε πάρα πολλά θέματα του Δήμου μας και έχουμε πετύχει αποτελέσματα που αλλάζουν τις δυνατότητες και την εικόνα της πόλης σε αρκετά πεδία και ιδιαίτερα σε αυτό των υποδομών σε σχεδόν όλους τους τομείς.
Ειδικά το έτος 2017 αφενός μεν ξεκίνησαν μεγάλα έργα υποδομών, που κάποια έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται σύντομα και τα οποία καλύπτουν σημαντικές και βασικές ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της, πολλά δε αποτελούσαν ζητούμενο για αρκετά χρόνια, αφετέρου δε υλοποιήθηκαν έργα και δράσεις υψηλής σκοπιμότητας που βελτιώνουν την ποιότητας ζωής στην πόλη μας σε πολλά επίπεδα.
Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση του απολογισμού θέλω ευχαριστήσω τους/τις εργαζόμενους/ες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, τους/τις Αντιδημάρχους και Προέδρους Νομικών Προσώπων, τη Δημοτική μας Ομάδα, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, όλους τους συνεργάτες μας, όλες τις συλλογικότητες της πόλης όπως και όλους τους πολίτες για την καθοριστική συνδρομή τους.

Συνοπτικά το έργο μας το 2017 κατανεμημένο σε 10 άξονες-ενότητες έχει ως εξής:

A. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ Η ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

1. Ξεκίνησε η αποπεράτωση του Επαγγελματικού Λυκείου(πρώην Μπαρμπίκα) στον Τσακό, ένα έργο υποδομής με προϋπολογισμό 5,2 εκ. ευρώ, από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ(πρώην ΟΣΚ), που ολοκληρώθηκε φέτος και το Σχολείο λειτουργεί. Το Σχολείο είναι απολύτως σύγχρονο και προσφέρει επιτέλους ένα εξαιρετικό αμφιθέατρο.
2. Εντάχθηκε η κατασκευή του Δημαρχείου στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρεια Αττικής (με προϋπολογισμό 21.000.000 ευρώ), και το έργο δημοπρατήθηκε στις 3/8/18 με έκπτωση 49%. Υπεγράφη το πρακτικό της δημοπρασίας και ακολουθούν τα υπόλοιπα βήματα.
3. Ολοκληρώσαμε την αγορά του κτήματος 6.700 τ.μ. και του κτηρίου-βίλας 1.600 τ.μ. ΙΟΛΑ μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, κάτω από την αντικειμενική αξία και την τιμή του αρμόδιου εκτιμητή με αποπληρωμή εξαετίας με δέσμευση χρημάτων από το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) και μέρος της ΣΑΤΑ στην 1η δόση, δηλαδή από πηγές που είναι μόνο για επενδύσεις και όχι για κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Αμέσως μετά την αγορά πετύχαμε την ένταξη της ανάπλασής του ακινήτου στο ΕΣΠΑ με 2,5 εκ. ευρώ. Η Τεχνική Υπηρεσία κινεί τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για τη δημοπράτηση της μελέτης.

4. Έγινε μεγάλο τμήμα του έργου(που ολοκληρώθηκε το 2018) καθολικών ασφαλτοστρώσεων σε 20 οδούς της πόλης(που ολοκληρώθηκε το 2018) συνολικού μήκους 6 περίπου χλμ (Θεμιστοκλέους, Τρωάδος, Αχιλλέως, Περικλέους, Αιόλου, Σκύρου, Αγ. Σοφίας, Δημοκρατίας, Κορυτσάς, Πλαπούτα, Ελ. Βενιζέλου, Αγ. Ιωάννου, Κουμουνδούρου, Ναυπλίου, 28ης Οκτωβρίου, Σιώκου, Ξάνθου, Αιτωλίας, Αγ. Λαύρας και Π.Π. Γερμανού). Αθροιστικά με τα 6 χλμ των ασφαλτοστρώσεων ετών 2015-2016 σε 16 οδούς και το νέο έργο 12 περίπου χλμ σε περισσότερες από 30 οδούς, που δημοπρατήθηκε στις 23 Ιουλίου, στην πενταετία 2015-2019 θα έχουν ασφαλτοστρωθεί 24 χλμ οδών.
5. Έγινε έργο αποκατάστασης μεγάλου τμήματος, συνολικής επιφάνειας 4.000τμ, των πεζοδρομίων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, προϋπολογισμού 247.000 ευρώ στις οδούς Μακεδονίας, Νεαπόλεως, Επτανήσου (και νέο πεζοδρόμιο), Λήμνου, Μ. Αλεξάνδρου (νέο πεζοδρόμιο), Ηπείρου κ.α. (Άμεσα ξεκινά νέο έργο ευρείας κλίμακας ανακατασκευής και συντήρησης πεζοδρομίων συνολικού προϋπολογισμού 601.400€, συνολικής επιφάνειας 10.000τμ).
6. Ξεκίνησε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο αγωγών ομβρίων σε 15 οδούς της πόλης στα Νότια Πευκάκια, στον Παράδεισο, στο Κοντόπευκο και στον Τσακό με προϋπολογισμό 4,3 εκ. ευρώ, που κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Αττικής. Το έργο έχει εκτελεστεί στις οδούς Θήρας, Χρυσοστόμου Σμύρνης, Πλαταιών, Δημοσθένους, Γούναρη και Πατρόκλου στο Κοντόπευκο, Καραϊσκάκη στον Τσακό (2017), Μπουμπουλίνας και Μεγ. Σπηλαίου στον Τσακό, Τσιμισκή στο Κοντόπευκο, Θερίσου στα Πευκάκια (2018) και ολοκληρώνεται με τις οδούς Θεσσαλονίκης, Σάμου και Υμηττού στα Πευκάκια. Μετά την ολοκλήρωση του έργου σε κάθε οδό γίνεται καθολική ασφαλτόστρωση. Εκκρεμεί η οδός Δραγατσανίου.
7. Έγινε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας των οδών Παπανδρέου και Αγ. Αναργύρων στα Πευκάκια με προϋπολογισμό 530χιλ. ευρώ και ακολούθησε καθολική ασφαλτόστρωση των οδών.

 

8. Έγινε έργο επισκευής φθορών οδοστρωμάτων (μικρότερες ασφαλτοστρώσεις σε προβληματικά σημεία) με αρχικό προϋπολογισμό 160.000€. (Στις 24 Ιουλίου δημοπρατήθηκε νέο έργο 280.000€).
9. Εντάχθηκε στο φετινό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, μετά από αίτημα του Δήμου νέο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο ομβρίων προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ στα Πευκάκια(περιλαμβάνει τις οδούς Επαμεινώνδα, Καραγάτση, Βρεττάκου, Χρυσοβαλάντου Αριστοφάνους, Λουκή Ακρίτα Φθιώτιδος, Ορχομενού, Τυρνάβου, Αταλάντης, Μακαρίου, Αγαπήνωρος, Κρήτης, Κάδμου και Αγίας Θέκλας. (Με αυτό και προαναφερόμενα έργα ομβρίων η αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου θα φτάσει από το 13% το 2014 στο 40%).
10. Δημοπρατήθηκε στις 5/9/2017 και ξεκινά εντός του Οκτωβρίου το έργο διάνοιξης οδών στα Πευκάκια με προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει τις οδούς Πην. Δέλτα, Καλομοίρη, Καρκαβίτσα, Νηρηίδων, Βικέλα, Πορφύρα, Λ. Ακρίτα, Αγ. Αναργύρων, Πυθαγόρα, Πολυμνίας, Εθν. Μακαρίου, Μήλου, Βερενίκης, Στρ. Μυριβήλη, Περσεφόνης, Θεσσαλονίκης και Φειδιππίδου. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και θα κατασκευαστεί από το Δήμο. Υπήρξε 4/μηνη καθυστέρηση έναρξης του έργου λόγω του ότι απαιτήθηκε εκ των υστέρων παρουσία Αρχαιολόγου.
11. Ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε τη μελέτη βιωσιμότητας του Κολυμβητηρίου και πετύχαμε χρηματοδότηση της μελέτης κατασκευής του από την Περιφέρεια, ώστε να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση του. Παράλληλα αναμορφώσαμε όλον τον περιβάλλοντα χώρο (πεζοδρόμια, περίφραξη, τοποθέτηση καθιστικών, θα γίνουν φυτεύσεις, βελτίωση φωτισμού κ.α.) κάτι που ζήτησαν και οι κάτοικοι της περιοχής.
12. Ξεκίνησε νέο έργο «Κατασκευής περιφράξεων μετά την εφαρμογή ρυμοτομικών γραμμών» ύψους 401.328 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου που αφορά την ολοκλήρωση του έργου της «Βιοκλιματικής ανάπλασης» Κοντοπεύκου.
13. Ξεκίνησε και ολοκληρώνεται εντός του 2018 η κατασκευή 2ης πεζογέφυρας επί της Λεωφ. Μεσογείων (συνδέει την οδό Ευαγγελιστρίας με την Πλατεία Πέτρουλα επί της οδού Χίου), από το Υπουργείο Μεταφορών (ΥΜΕΤ).
14. Ολοκληρώθηκε η μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Αϊ-Γιάννη, που βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης Τευχών Δημοπράτησης.
15. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και οι απαιτούμενες άδειες για το έργο ανέγερσης του 14ου Νηπιαγωγείου που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (πρώην ΟΣΚ) με 1,4 εκ. ευρώ και σύντομα αναμένεται η αντίστοιχη του Παιδικού Σταθμού του οποίου ολοκληρώθηκαν επίσης οι μελέτες.
16. Δημοσιεύτηκε στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) το Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή του Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου Στ. Κώτσης (πρώην Στρατοπέδου Σπυρούδη) και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης. Η έκδοση του ΦΕΚ επιτρέπει στο Δήμο να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες και να υλοποιήσει έργο αξιοποίησης, περιβαλλοντικής αναβάθμισης και προστασίας του πρ. στρατοπέδου με πλήρη ένταξή του στην πολιτιστική και αθλητική ζωή της πόλης.
17. Προχώρησαν οι ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οικοπέδου στην οδό Αγελάου που προορίζεται για την ανέγερση του 6ου Γυμνασίου. Το πρόβλημα που προέκυψε κατά την διαδικασία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ μέσω της «ΚΤΥΠ Α.Ε.» αφορά την αρχική εγγραφή του οικοπέδου στο κτηματολόγιο το οποίο δεν επιδιορθώθηκε αλλά ούτε εντοπίστηκε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα την εμπλοκή του Δήμου σε χρονοβόρες διαδικασίες.

18. Ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το Κοιμητήριο. Έγινε η διαμόρφωση (χωματουργικά, κατασκευή διαδρόμων, πλήρες δίκτυο απορροής ομβρίων) στο αδιαμόρφωτο τμήμα του. Ξεκίνησε η μελέτη για την κατασκευή Ναού και λοιπών εξωτερικών κτιριακών εγκαταστάσεων (κτίριο γραφείων, κτίριο πλύσης οστών κ.λπ.), στόχος μας είναι οι εργασίες να γίνουν εντός του 2019.
19. Ολοκληρώθηκε η μελέτη και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την συνολική ανάπλαση της οδού Αιγαίου Πελάγους με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019. Το τμήμα της οδού από Νεαπόλεως έως Γραβιάς που δεν διαθέτει αγωγό ομβρίων θα αναπλαστεί μετά την κατασκευή του αγωγού που θα γίνει οπωσδήποτε μέσα στο 2019.
20. Έγιναν έργα σε όλες τις Παιδικές Χαρές, που είναι πλέον στο σύνολο τους πιστοποιημένες. Ξεκίνησε η νέα Παιδική Χαρά δίπλα στον Παιδικό Σταθμό της οδού Αισώπου (κατασκευάστηκαν το δάπεδο και η περίφραξη και θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση των παιχνιδιών με το νέο πρόγραμμα 450.000€ του Δήμου για την αναβάθμιση των Παιδικών Χαρών ). Ανατέθηκε η φύλαξη των Παιδικών Χαρών σε ειδικευμένη εταιρεία για τα 2017 και 2018 και ίδιο θα γίνει για όλα τα Δημοτικά κτίρια.
21. Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του Πάρκου της οδού Γραβιάς σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού- ΣΠΑΥ και έγινε ανάπλαση τεσσάρων μονοπατιών στον Υμηττό (τα 11, 12, 13, 14) συνολικής διαδρομής 20 χιλιομέτρων επίσης σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ.
22. Δημιουργήσαμε πάρκο ανοιχτό σε όλους στη θέση του κλειστού μέχρι πρότινος χώρου στη γωνία των οδών Δερβενακίων και Χρυσ. Σμύρνης, όπου τοποθετήθηκαν όργανα Γυμναστικής.

23. Έγιναν διαμορφώσεις πέριξ του Ναού του Προφήτη Ηλία (σκάλα, αυλή).
24. Έγινε διαμόρφωση της περιοχής γύρω από το Κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος στο Νομισματοκοπείο (διαμόρφωση οδών Δημητρακοπούλου και Κονδυλάκη και εργασίες στην είσοδο του καταστήματος).
25. Έγινε δενδροφύτευση στην πλατεία Δημοκρατίας (Ιόλα) από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου και μαθητές του Σχολείου Κωφών & Βαρηκόων.
26. Έγιναν εργασίες εξωραϊσμού στην πλατεία Μελίνας Μερκούρη σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο.
27. Έγιναν τακτικές επισκευές και βαψίματα σε όλες τις μικρότερες πλατείες (Βέμπο, Μικράς Ασίας-Αρκαδίου, Σολωμού και Δημητρακοπούλου, Σολωμού και Λυκείου, Τέλου Άγρα, Ύδρας).
28. Έγινε πεζοδρόμηση της οδού Γιαβάση, από την Τόμπρα ως την Ηρώων Πολυτεχενίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύντομα (αρχές του 2019) θα γίνει οριστική πεζοδρόμηση χωρίς δίοδο αυτοκινήτων σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε το 2017 από την Τεχνικής Υπηρεσία για την Κεντρική Πλατεία Αγ. Παρασκευής.

Β. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

1. Συνεχίστηκαν με τους εντατικούς ρυθμούς των προηγούμενων ετών έργα και παρεμβάσεις αναβάθμισης σε ΟΛΑ τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, που άλλαξαν την εικόνα τους.
2. Βάφτηκαν εσωτερικά όλοι οι χώροι (αίθουσες, διάδρομοι, κλιμακοστάσια) , το θέατρο (εσωτερικά και εξωτερικά), οι κερκίδες του γηπέδου και το φυλάκιο στο 2ο Γυμνάσιο, ενώ επισκευάστηκε το δάπεδο του γηπέδου και αντικαταστάθηκε το πάτωμα του φυλακίου.
3. Βάφτηκε ολόκληρο εσωτερικά και εξωτερικά, το 1ο Λύκειο συμπεριλαμβανομένων των γραφείων καθηγητών.
4. Δημοπρατήθηκε και ήδη έγινε η ανακατασκευή των αύλειων χώρων του 4ου (Χίου και Τσιμισκή) και του 9ου Δημοτικών Σχολείων της πόλης, στο Κοντόπευκο και στα Πευκάκια αντίστοιχα, προϋπολογισμού 119.867.
5. Δημοπρατήθηκε και ήδη έγινε η ανακατασκευή γηπέδων 5χ5 των 9ου και 7ου Δημοτικών Σχολείων, με προγραμματική σύμβαση με τη ΓΓΑ.
6. Έγινε ανακατασκευή χώρων υγιεινής στο 1ο ΔημοτικόΣχολείο και πρόσφατα στα 5ο-11ο Δημοτικά Σχολεία.
7. Oι Σχολικές Επιτροπές πραγματοποίησαν ένα ευρύ φάσμα εργασιών επισκευών και συντήρησης καθώς και αγορές για την αναβάθμιση των εξοπλισμών των Σχολειών μας.
8. Ξεκίνησε Πρόγραμμα Συμμετοχικού Σχεδιασμού στο σχολικό συγκρότημα 2ου Δημοτικού Σχολείου και 5ου Νηπιαγωγείου (στον Αι-Γιάννη), μετά το αντίστοιχο επιτυχημένο των 7ου Δημοτικού-13ου Νηπιαγωγείου.
9. Καλύφθηκαν οι ανάγκες καθαριότητας των Σχολείων με τη συνδρομή των 8 μόνιμων καθαριστριών/ών και με 44 συμβάσεις έργου.

10. Συνεχίσαμε τη διάθεση Γυμναστών και Θεατρολόγων στα Δημόσια Σχολεία.
11. Υλοποιήσαμε δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία.
12. Τοποθετήθηκαν Σχολικοί τροχονόμοι σε όλα τα δημοτικά σχολεία.
13. Τοποθετήθηκαν 24 συμβασιούχους οκτώ μηνών μέσω ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των Σχολείων
14. Βελτιώσαμε τη συνεργασία και την επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς καθώς και την Ένωση Συλλόγων και τους Συλλόγους Γονέων.
15. Έγιναν στα Σχολεία εκπαιδευτικά προγράμματα Ασφαλούς Οδήγησης, Κυκλοφοριακής Αγωγής και Βιώσιμης Κινητικότητας.
16. Προχωράμε προς απαλλοτρίωση του ακινήτου «Μακρή» για να κτιστεί το 12ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο.

Γ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

1. Εγκαταστήσαμε τρία νέα συστήματα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων (ένα Χίου και Κορυτσάς στο Κοντόπευκο και δύο στην πλατεία Αγίου Ιωάννου). Έτσι με τα τρία που εγκαταστήσαμε το 2016 (στην Κεντρική Πλατεία ) και τα πέντε το 2018, (ένα Αγίου Ιωάννου & Αιόλου, ένα Ελευθερίου Βενιζέλου 88 στον Τσακό, ένα Αγίου Ιωάννου & Έαρος στη Νέα Ζωή, ένα Ειρήνης & Έαρος, και ένα Αγίας Τριάδος & Ιουστινιανού). υπάρχουν 11 συνολικά εγκαταστημένα συστήματα.
2. Εντείναμε τη λειτουργία του Κινητού Πράσινου Σημείου ανακυκλώσιμων υλικών για το οποίο ο Δήμος έχει βραβευτεί στα «Best City Awards».
3. Διοργανώσαμε διήμερο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση αποβλήτων στην Κεντρική Πλατεία με Γωνιά Ανακύκλωσης, με το Κινητό Πράσινο Σημείο, κάδους υλικών ξεχωριστών ρευμάτων και Σημείο Ενημέρωσης, για τη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή και για τα σημεία ανακύκλωσης σε όλο το Δήμο.
4. Λειτουργούμε 30 Γωνιές Ανακύκλωσης για τη χωριστή συλλογή 5 ρευμάτων: Χαρτί, γυαλί, μέταλλο/πλαστικό, ενδύματα/υφάσματα, οργανικά απόβλητα με στόχο την επίτευξη υψηλότερου ποσοστού ανάκτησης υλικών προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Η τοποθέτηση κάδων γυαλιού και χαρτιού (δύο πρώτα ρεύματα) στις 30 Γωνιές ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου. Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου ξεκίνησε η σταδιακή ένταξη και άλλων 2 ρευμάτων με την τοποθέτηση σε 6 Γωνιές Ανακύκλωσης του κόκκινου κάδου για τη χωριστή συλλογή ειδών ένδυσης και του καφέ κάδου για τη χωριστή συλλογή οργανικού υλικού (υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.α).

5. Εκδώσαμε το παραμύθι για την ανακύκλωση «Η περιπέτεια της κυρίας Χάρτινης» το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με στόχο να τα μάθει να χρησιμοποιούν σωστά και τακτικά τους μπλε κάδους και να μεταδίδουν το μήνυμα της ανακύκλωσης και το οποίο βραβεύτηκε στα «Best City Awards».
6. Προμηθευτήκαμε και συντηρήσαμε κάδους απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων υλικών και μικροαπορριμμάτων.
7. Πραγματοποιήσαμε εντατικό καθαρισμό και αποψίλωση Δημοτικών και ιδιωτικών οικοπέδων για 3η χρονιά, και φέτος 2018 για 4η.
8. Περισυλλέξαμε εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Δ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

1. Μειώσαμε μια ακόμη χρονιά τα Δημοτικά τέλη 3% για όλους. Με τις μειώσεις 6% το 2015 και 3% το 2016 η συνολική μείωση των τελών ανέρχεται στο 12%. Τα τέλη στο Δήμο μας κατατάσσονται στα χαμηλότερα των βορείων, ενώ υπολείπονται από αυτά Δήμων παρόμοιων χαρακτηριστικών, αλλά και αρκετών Δήμων εργατικών συνοικιών.
2. Μηδενίσαμε για μια ακόμη χρονιά τα τέλη σε Μακροχρόνια Άνεργους, Άπορους, Πολύτεκνους, Άτομα με αναπηρία, Τρίτεκνους και Μονογονεϊκές Οικογένειες, με εισοδηματικά κριτήρια.
3. Μειώσαμε εκ νέου τα τέλη Κοιμητηρίου σε αρκετές κατηγορίες υπηρεσιών.
4.  Συνεχίσαμε για 2η χρονιά την ενίσχυση άριστων απόρων μαθητών των Λυκείων του Δήμου από τα έσοδα (ενοίκια διαμερίσματος από 1/5/2005 και εντεύθεν) του κληροδοτήματος Μ. Λιακόπουλου.

5. Ειδικά στους Παιδικούς Σταθμούς:
· Συνεχίσαμε τις απαλλαγές από τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς σε εισοδήματα μέχρις 18.000 € και καθιερώσαμε κοινωνικά κριτήρια εγγραφής των παιδιών.
· Αυξήσαμε τα έσοδα των κατά 200.000 €, από την φιλοξενία 85 επιπλέον παιδιών μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
· Κάναμε 29 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων από τους πίνακες επιτυχόντων των διαγωνισμών ετών 2008 και 2009 του ΑΣΕΠ. Το 2018 προστέθηκαν άλλοι 16 που αυξάνουν το σύνολο σε 45.
· Ενισχύσαμε τον εξοπλισμό των Σταθμών με έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εποπτικό υλικό, 15 Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και 2 σύγχρονα πακέτα λογισμικού.
6. Ενισχύσαμε τα Προγράμματα Παιδικών Κατασκηνώσεων και Δημιουργικής Απασχόλησης.
7. Λειτουργήσαμε με πλήρη επάρκεια σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Μαγειρείο και Φαρμακείο.
8. Δημιουργήσαμε το «Κέντρο Κοινότητας» για την υποδοχή, ενημέρωση και υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, για το οποίο πετύχαμε χρηματοδότηση 168.480 € από το ΕΣΠΑ.
9. Κάναμε δωρεάν διανομές δεκάδων τόνων φρούτων σε συνεργασία με οργανώσεις Παραγωγών και την «Αλληλεγγύη για όλους».
10. Συνεχίσαμε στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020» για την κάλυψη αναγκών των απόρων, για 175 οικογένειες με 362 μέλη.
11. Συνεχίσαμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για ηλικιωμένους με 8 ειδικευμένους εργαζόμενους
12. Συνεχίσαμε τα Γραφεία Προώθησης της Απασχόλησης και Ενημέρωσης Ανέργων-Ανασφάλιστων που παρείχαν υπηρεσίες σε εκατοντάδες άτομα, καθώς και το Γραφείο Συμβουλευτικής για ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά που παρείχε υπηρεσίες σε δεκάδες συμπολίτες.
13. Συνεχίσαμε το Κοινωνικό φροντιστήριο για 4η χρονιά.
14. Συνεχίσαμε το «Κέντρο Γυναίκας».
15. Συνεχίσαμε τη φιλοξενία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής.
16. Υλοποιήσαμε πλήθος δωρεάν δράσεις και προγράμματα πρόληψης και υγείας (μαστογραφίες, ΤΕΣΤ ΠΑΠ, Καρδιολογικούς ελέγχους, σπειρομετρήσεις, οδοντιατρικοί έλεγχοι στα σχολεία κλπ).
17. Ενισχύσαμε τα Δημοτικά Ιατρεία με προσθήκη εθελοντών γιατρών και ειδικοτήτων και το Διαδημοτικό κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «ΑΡΓΩ».
18. Συμπαρασταθήκαμε έμπρακτα στο Δήμο και τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας.
19. Φροντίσαμε για την Περισυλλογή και Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων

Ε. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1. Διοργανώσαμε (Δήμος, Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός και Δημοτική Βιβλιοθήκη) με μεγάλη επιτυχία την Καλοκαιρινή «Πολιτιστική Τετραλογία» υψηλού επιπέδου: Μουσικό φεστιβάλ με την ΕΡΤ, θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος στο πάρκο «Στ. Κώτσης», Πολιτιστικές Συναντήσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Διαδημοτικό Θεατρικό Φεστιβάλ.
2. Στηρίξαμε και συνεργαστήκαμε με τους συλλόγους της πόλης με κορύφωση τα Χριστούγεννα και το Καρναβάλι, που αγκαλιάστηκαν με ενθουσιασμό από τους Δημότες και αποτελούν πλέον θεσμούς.
3. Υλοποιήσαμε πλήθος προγραμμάτων, εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων υψηλής ποιότητας από το Δήμο, (παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικά αφιερώματα, επετειακά αφιερώματα κ.α), τη Δημοτική Βιβλιοθήκη (παρουσιάσεις βιβλίων, λέσχες ανάγνωσης, προγράμματα για παιδιά, εκθέσεις, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, αφιερώματα κ.α.) και τον ΠΑΟΔΑΠ (Εργαστήρια τέχνης, Ωδείο, Θεατρική ομάδα, Χορωδία, Φιλαρμονική, Λαϊκό Πανεπιστήμιο κ.α.).
4. Πετύχαμε την απόκτηση από το Δήμο του Κτήματος Ιόλα και την ένταξη της ανάπλασης του στο ΕΣΠΑ, ενώ διοργανώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2018 την πετυχημένη Πολιτιστική δράση «Τέχνη στον κήπο του Ιόλα» με σκοπό να φέρει το κοινό σε επαφή με το χώρο και να γίνει ένας νέος πολιτιστικός θεσμός.

ΣΤ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

1. Κάναμε πλήρη ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Κοντοπεύκου (επιπλέον φέτος και του κλειστού της οδού Νότου), όπως και διαμόρφωση χώρων και στα δύο κλειστά Γυμναστήρια.

2. Κάναμε σημαντικές εργασίες αναβάθμισης σε όλους τους Αθλητικούς χώρους και εγκαταστάσεις (μονώσεις και βάψιμο εξεδρών, αποδυτηρίων, κιγκλιδωμάτων και πορτών εισόδου του γηπέδου της οδού Νότου όπως και τοποθέτηση καθισμάτων και αντικατάσταση πάγκων αθλητών, βάψιμο, επισκευές και τοποθέτηση ψύκτη στα κλειστά γυμναστήρια της οδού Νότου και Κοντοπεύκου). Έγινε επίσης μόνωση των κιγκλιδωμάτων της κερκίδας στην οδό Νότου, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα.
3. Κατασκευάσαμε νέα γραφεία και αποθήκη του ΠΑΟΔΑΠ κάτω από την κερκίδα της οδού Νότου, μετά δε την ολοκλήρωση των γραφείων για το βόλεϊ γραφεία απέκτησε και η «Ολυμπιάδα».
4. Ξεκίνησε η μελέτη του προπονητηρίου.
5. Παρείχαμε στήριξη πολαπλών επιπέδων στο μαζικό αθλητισμό και τα Ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία.
6. Προχωρήσαμε στη διάθεση Γυμναστών στα προγράμματα “Άθληση στα Σχολεία” για τους μαθητές και μαθήτριες των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων, στα ΚΑΠΗ και στους ΠΑΙΣΔΑΠ.
7. Υλοποιήσαμε διοργανώσεις αγώνων και γεγονότων μαζικού αθλητισμού όπως ο «αγώνας δρόμου ζωής – ανάδειξης του Υμμητού», οι αγώνες δρόμου μικρών παιδιών στο πλαίσιο του ετήσιου κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας, οι γιορτές Μαζικού Αθλητισμού κ.α.
8. Κάναμε προσλήψεις 3 μόνιμων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής που πέτυχαν στο διαγωνισμό 2008 του ΑΣΕΠ.
9. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τις συμβασιούχες καθαρίστριες του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου –ΠΑΟΔΑΠ που παραμένουν στην εργασία τους και φροντίζουν για την καθαριότητα και την υγιεινή των πολιτιστικών και αθλητικών χώρων του Οργανισμού.
10. Η Μεικτή Χορωδία του Δήμου συμμετείχε στις 2 συναυλίες αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη “ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Καλλιμάρμαρο.
11. Συνεχίστηκαν, σε συνεργασία με την ομάδα «Φίλοι του Ποδηλάτου Αγίας Παρασκευής», οι καθιερωμένες συχνές «ποδηλατοβόλτες» στο δίκτυο ποδηλατόδρομων του Κοντοπεύκου.

Ζ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

1. Προχωρήσαμε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τους πίνακες επιτυχόντων των διαγωνισμών ετών 2008 και 2009 του ΑΣΕΠ.

2. Ανανεώσαμε τις συμβάσεις ΙΔΟΧ στην καθαριότητα.
3. Στηρίξαμε τους εργαζόμενους με προσωρινούς πίνακες.
4. Βελτιώσαμε την κατανομή και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
5. Κάναμε νε σεμινάρια επιμόρφωσης των υπαλλήλων.

Η. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

1. Συνεχίσαμε την επικοινωνία του Δημότη με το Δήμο με τις ώρες «ο Πολίτης στο Δήμαρχο» και τη «Γραμμή του Δημότη».

2. Συνεχίσαμε για 4η χρονιά τις Συνελεύσεις Γειτονιάς
3. Συνεχίσαμε για 2η χρονιά τις Περιοδείες στις Γειτονιές και διευρύναμε το πρόγραμμα τους.
4. Συνδιοργανώσαμε εξαιρετικές εκδηλώσεις με τους Συλλόγους και τους φορείς τις πόλης.
5. Συνεργαστήκαμε και υποστηρίξαμε την ομάδα εθελοντών περιβάλλοντος-καθαριότητας, το Δικτύου Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής και το Σύλλογο Ζωόφιλων.
6. Απευθυνθήκαμε στους μόνιμους κατοίκους καλώντας τους να γίνουν Δημότες.

Θ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

1. Οργανώσαμε με επιτυχία μαθήματα επιχειρηματικότητας, προσφορά σε νυν και νέους επιχειρηματίες, που επαναλήφθηκαν και φέτος.


2. Μειώσαμε μια ακόμη χρονιά τα τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού 3%. Είχαν προηγηθεί μειώσεις 15%, το 2015 και 3% το 2016 για τα καταστήματα έως 60 τμ, ενώ τα καταστήματα από 60 τμ και άνω και τους μη  στεγασμένους χώρους οι μειώσεις ήταν 6%, το 2015 και 3% το 2016.
3. Υλοποιήσαμε Δράσεις για προβολή και στήριξη της τοπικής αγοράς (Εκδηλώσεις, ενημέρωση, υπαίθριες συναυλίες, πανό κ.α.).
4. Αυξήσαμε τον εορταστικό φωτισμό και στολισμό στις Πλατείες της πόλης και στους εμπορικούς δρόμους και παραχωρήσαμε χώρο της Κεντρικής πλατείας στην Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ) στις γιορτές των Χριστουγέννων.
5. Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις περιορισμού των αυθαιρεσιών στις εμποροπανηγύρεις.

Ι. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ

1. Διαχειριστήκαμε με διαφάνεια, σεβασμό και αποτελεσματικότητα τα οικονομικά του Δήμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας το 2017 ο Δήμος έκλεισε με χρηματικό υπόλοιπο 9.291.000€ και απλήρωτες υποχρεώσεις περίπου 550.000€. Ο δείκτης στοχοθεσίας, που ήταν +19,80%, δείχνει την οικονομική ευρωστία του Δήμου (ο δείκτης των Δήμων που παραπέμπονται στο Οικονομικό Παρατηρητήριο είναι χαμηλότερος από -10%). Τα αποτελέσματα αυτά που προέκυψαν χωρίς να μειωθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες για τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολείων, για την πλήρη λειτουργία των κοινωνικών δομών κ.α., μας επιτρέπουν μεγάλης έκτασης και χρηματικού ύψους δημοπρατήσεις εργολαβιών (όπως 1.000.000€ για ασφαλτοστρώσεις, 280.000€ για συντηρήσεις φθορών οδοστρωμάτων, 480.000€ για έργα και συντηρήσεις τα Σχολεία, 601.000€ για πεζοδρόμια, 763.000€ για αγωγούς ομβρίων, 1.300.000€ για την ανάπλαση οδού Αιγαίου Πελάγους) και την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου.

2. Αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε μέγιστο βαθμό το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, τα Προγράμματα της Περιφέρειας και τα Ειδικά Προγράμματα Υπουργείων.
3. Εφαρμόσαμε τη Διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του Δήμου και ιδιαίτερα στην οικονομική διαχείριση.
4. Προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις οφειλών προς το Δήμο.
5. Επεκτείναμε το σύστημα ηλεκτρονικής υποστήριξης της Οικονομικής Υπηρεσίας.
6. Διεκδικήσαμε δικαστικά και πετύχαμε την επιστροφή 234.550 € από τις Energa και Hellas Power.
7. Έγινε διερεύνηση δυνατοτήτων για αξιοποίηση του οικόπεδου της οδού Ερμού (Γιαβάσειο Κληροδότημα) όπως και για του κληροδοτήματος της οδού Ασημακοπούλου, από διαπαραταξιακές επιτροπές με συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα, που οδήγησαν σε αποφάσεις του ΔΣ για ενοικίαση με ανακατασκευή του πρώτου και αλλαγή σκοπού του δευτέρου».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με απαντήσεις και δευτερολογία του Δημάρχου. Σημειώνουμε ότι στους παρευρισκόμενους δόθηκε φάκελος με περιεχόμενο απολογισμούς επιμέρους τομέων

Απάντηση