Με στόχο την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις κεραίες !

0

Κάλεσμα προς τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής και των όμορων Δήμων πραγματοποιεί η επιτροπή κατοίκων Κοντοπεύκου για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με τη συμμετοχή και του Δήμου Αγίας Παρασκευής .
Αναλυτικότερα η επιτροπή κατοίκων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι στην πόλη μας οι κεραίες ξεπερνούν πλέον τις 80 και εκκρεμεί η εγκατάσταση πολλών ακόμα.
«Απαιτούμε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και εφαρμογή λύσεων που θα προστατεύουν την υγεία μας» αναφέρεται στη συνέχεια στην ανακοίνωση και εξιστορούνται οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί.
Συγκεκριμένα η επιτροπή κατοίκων όπως η ανακοίνωση επισημαίνει κατάφερε με κινητοποιήσεις την εξάμηνη αναστολή της εγκατάστασης των νέων κεραιών καθώς και τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου.
Η επιτροπή διευκρινίζει ότι δεν απαιτεί την κατάργηση της κινητής τηλεφωνίας αλλά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και εφαρμογή λύσεων που θα προστατεύουν την υγεία. Αναλυτικότερα ζητά:

Ενημέρωση από τα μέλη της επιτροπής κατοίκων Κοντοπεύκου σχετικά με τις κινητοποιήσεις για τις κεραίες την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 στην εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα χορού
Ενημέρωση από τα μέλη της επιτροπής κατοίκων Κοντοπεύκου σχετικά με τις κινητοποιήσεις για τις κεραίες την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 στην εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα χορού

1. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ακτινοβολίας, που στην Ελλάδα είναι έως και
εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα από αυτά που ισχύουν σε πολλές άλλες
Ευρωπαϊκές χώρες.

2. Απομάκρυνση και απαγόρευση τοποθέτησης κεραιών σε απόσταση
μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, παιδ. σταθμούς, κλπ.

3. Πλήρη έλεγχο των φακέλων όλων των κεραιών για την νόμιμη και
ασφαλή λειτουργία τους. Τακτικό έλεγχο της ακτινοβολίας που εκπέμπουν
και δημοσίευση των αποτελεσμάτων, με αυστηρές κυρώσεις και αναστολή
λειτουργίας σε περίπτωση παραβάσεων.

4. Πλήρη επανασχεδιασμό της εγκατάστασης των κεραιών.
Η εγκατάστασή τους να μην γίνεται αυθαίρετα και άναρχα, αλλά
κατόπιν χωροταξικής – περιβαλλοντολογικής μελέτης και έγκρισης από
αρμόδια επιστημονική επιτροπή του δήμου, που πρέπει να συσταθεί και
θα περιλαμβάνει και επιστήμονες υγείας.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου με δελτίο Τύπου ενημερώνει ότι

Ο χάρτης με τις τοποθεσίες των 80 εγκατεστημένων κεραιών
Ο χάρτης με τις τοποθεσίες των 80 εγκατεστημένων κεραιών

Α) Έχει επιβάλει την αναστολή χορήγησης εγκρίσεων εγκατάστασης Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας και συναφών εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
Β) Έχει πετύχει, δικαιώνοντας τον αγώνα του Δήμου και των κατοίκων, την οριστική ανάκληση των αδειών των κεραιών επί των οδών Ολυμπίας & Θήρας που αποξηλώθηκε και επί της οδού Καραϊσκάκη στον Τσακό που είναι προς αποξήλωση.
Γ) Έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, έχει αναπτύξει έντονη δράση και έχει κάνει σειρά ενεργειών προς όλες τις κατευθύνσεις διεκδικώντας ουσιαστική βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπως η Συνάντηση Δημάρχων των Δήμων που καλύπτει η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής και η συνάντηση Δημάρχων με τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστο Σπίρτζη, με αντίστοιχες πρωτοβουλίες του Δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, και η συμμετοχή στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαδημοτικού Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων-ΣΒΑΠ και στη διαμόρφωση της πρότασης του για τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις (αλλαγή των υφιστάμενων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου και αυστηρών ποινών για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κ.λ.π).