Μνημόνιο και αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Δήμο!

0
zorbas - edrano

Τα ταμεία είναι άδεια, η χώρα χρεωκοπημένη και οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι προσπαθούν με απελπισία να μαντέψουν ποιο και πότε θα είναι το «Τέλος» αυτών των δεινών και πόσα θα πληρώσουν μέχρι αυτό το «Τέλος» να έρθει. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω των απολύσεων που υπαγορεύει το «Μνημόνιο 3» όσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους με αποτέλεσμα η ΠΟΕ – ΟΤΑ να εξαγγείλει πανελλαδική απεργία διαρκείας στους Δήμους. 

Στο δήμο μας ο σύλλογος εργαζομένων μία μέρα μετά την ψήφιση του «Τρίτου Μνημονίου», το πρωί της Πέμπτης, 8/11/2012, πραγματοποίησε έκτατη συνέλευση και μεταξύ άλλων αποφάσισε, βάση και την απόφαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, να προβεί σε κατάληψη του Δημαρχείου όπως και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).
Στην συνέλευση των εργαζομένων το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Ο κ. Ζορμπάς στη συνέλευση έδειξε ένα φιλεργατικό πρόσωπο δηλώνοντας ότι είναι κάθετα αντίθετος στο θέμα των απολύσεων των εργαζομένων (εκτός από τους επίορκους) και ανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει έκτατο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδια μέρα.
Έτσι λοιπόν το βράδυ της ίδιας μέρας στις 21:00 ο δήμαρχος πραγματοποίησε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθούν οι ενέργειες που θα απέτρεπαν την απόλυση εργαζομένων.
zorbas - edranoΌμως ο κ. Ζορμπάς από τότε που ανέλαβε διοίκηση έχει αποκαλύψει τον πραγματικό του εαυτό, τα δυο του πρόσωπα δηλαδή. Αυτό του δόκτωρα Τζέκιλ και εκείνο του Μίστερ Χάιντ. Το λέμε αυτό διότι ενώ ο δήμαρχος το πρωί ήταν έτοιμος να «Αλυσοδεθεί» για τους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους, το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόφαση ότι οι εργαζόμενοι προέβησαν σε κατάληψη του Δήμου έδωσε εντολή στον « His master’s voice» πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να «Διαλύσει με το έτσι θέλω» τη συνεδρίαση! Με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι εργαζόμενοι να μην αποδεχτούν το «Πραξικόπημα» και να παραμείνουν στην αίθουσα με το δήμαρχο και τους συμβούλους της παράταξης που διοικεί το δήμο να αποχωρούν από την αίθουσα!
Συγκεκριμένα ο δήμαρχος πριν «Διαλύσει» την συνεδρίαση άρχισε τις «Φθηνές δικαιολογίες» λέγοντας ότι υπάρχει απαξίωση από την κεντρική εξουσία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι ναι μεν έχουν δοθεί περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους αλλά δεν τους έχουν δοθεί και οι αντίστοιχοι πόροι και φτάνοντας στην ουσία της συζήτησης είπε ότι ναι μεν αντιτίθεται στο θέμα απόλυσης των εργαζομένων αλλά θα «Διαλύσει» τη διαδικασία του Συμβουλίου και μόνο όταν παύσει η κατάληψη θα το ξανασυγκαλέσει ώστε να συζητηθεί το θέμα.
«Θέσατε το Δήμο και τα Ν.Π.Δ.Δ. σε κατάληψη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζορμπάς και συνέχισε «δεν συμφωνώ γιατί δεν εξυπηρετεί σε τίποτα.. είναι απαράδεκτο να κάνετε κατάληψη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς… αφότου έφυγα από την συνέλευσή σας αποφασίσατε την κατάληψη.. Όταν σταματήσετε την κατάληψη θα κάνουμε και συμβούλιο..».
Τον δήμαρχο επανέφερε στην πραγματικότητα ο κ. Γιώργος Τσιμπουκάκης, Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, φωνάζοντας: «Σε 24ωρες απεργίες όμως δήμαρχε έκανες συμβούλια… ούτε μία απεργία δεν είχες αφήσει χωρίς να κάνεις Δημοτικό Συμβούλιο» με τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη να συμπληρώνει τον προλαλήσαντα και να κατηγορεί τον κ. Ζορμπά για «Αναδίπλωση».
Στη συνέχεια από την «Νίκη για την Αγ. Παρασκευή» ο κ. Γεράσιμος Βλάχος χαρακτήρισε την πράξη λήξης του συμβουλίου από πλευράς προέδρου ωςvlaxos 2010 «Πραξικοπηματική» και τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί πριν από την λήξη της διαδικασίας.
«Μ αυτή του την πράξη ο πρόεδρος μας φιμώνει.. έχει ευθύνη..» δήλωσε ο κ. Βλάχος και συνέχισε λέγοντας ότι: «Τέτοιες ενέργειες είναι επικίνδυνες κι από 1998 που εκλέγομαι δεν τις έχω ξαναδεί… Ο δήμαρχος ουσιαστικά δεν ήθελε να πάρει θέση για τα θέμα των εργαζομένων.. πρωτόγνωρες τέτοιες εικόνες!».
Ο επικεφαλής της «Νίκης» κ. Γιάννης Σταθόπουλος κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι για ακόμη μία φορά προσφεύγει στην προσφιλή του πολιτική μέθοδο, αυτή της «Κωλοτούμπας» και τόνισε ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να μην είχε ενημερωθεί για την κατάληψη αφού η ΠΟΕ – ΟΤΑ μετά την ψήφιση του «Μνημονίου 3» την είχε εξαγγείλει.
Ο κ. Σταθόπουλος στη συνέχεια είπε ότι με αυτό που ψηφίστηκε («Μνημόνιο 3») τίθεται «Ταφόπλακα» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι και την απόλυση των εργαζομένων υποχρεώνει αλλά και την απαγόρευση πρόσληψης νέων μέχρι τις 31/12/2016 και προειδοποίησε ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι χάλια, παρ’ όλες τις εξαγγελίες του δημάρχου για «Εξυγίανση» και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που αρχίσει η Αγ. Ιωάννου η διοίκηση του κ. Ζορμπά θα αφήσει πολλά χρέη.
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση και πάλι ο Ανδρέας Γκιζιώτης τόνισε ότι «Κάποιοι» λαϊκίζουν, ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και ότι δεν μπορεί «Κάποιοι» να είναι ευρωλάγνοι και ταυτόχρονα σε μεμονωμένες περιπτώσεις να παριστάνουν τους αγωνιστές..
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα εποχή – Αδέσμευτη νέα πόλη» Κώστας Κουβόπουλος προέτρεψε τους εργαζόμενους να μην πραγματοποιήσουν κατάληψη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί με αυτόν τον τρόπο θέτουν την κοινωνία εναντίον τους.
«Θέλουν να μας διχάσουν…» είπε ο κ. Κουβόπουλος και συνέχισε λέγοντας: «Αν κάνετε κατάληψη στους παιδικούς σταθμούς θα το πετύχουν.. Θα βάλετε όλο το λαό της Αγ. Παρασκευής εναντίον σας… Στο Δήμο κάντε ό,τι θέλετε».
Τέλος από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής των «Μαζί» Βασίλης Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτο το δήμαρχο για τη στάση του. Συγκεκριμένα είπε: « Ως δήμαρχος είναι απίστευτος, το πρωί ήταν μαζί με τους εργαζόμενους και το βράδυ λόγω της κατάληψης έφυγε… Το ίδιο έκανε και με την εφορία.. έβγαλε για μια μέρα τα απορριμματοφόρα και με τον που «Έπεσε» το πρώτο τηλέφωνο τα πήρε πίσω…».
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κ. Μαυρομαράς και κ. Σκαρλάτος οι οποίοι είπαν ότι έχουν φτάσει στο «Χείλος του γκρεμού», ότι οι άρχοντες της πόλης έπρεπε να είχαν προβλέψει αυτήν την κατάσταση και ότι περιμένουν από αυτούς στήριξη, δηλαδή να γνωστοποιήσουν στον κόσμο τι επρόκειτο να συμβεί από εδώ και περά και για ποιους λόγους κάνουν κατάληψη. Επιπλέον οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι και κατάληψη να μην γίνει σε ένα μήνα με τις απολύσεις που ψηφίστηκαν να γίνουν ο Δήμος και τα Ν.Π.Δ.Δ. δεν θα είναι σε θέση να λειτουργούν.
Ένταση σημειώθηκε μεταξύ του κ. Γκιζιώτη και της κ. Μαργαρίτας Δημητρίου όταν ο πρώτος είπε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έμπρακτα στηρίζει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα των παιδικών σταθμών με την πρόταση τους για μείωση του ωραρίου τους με την κ. Δημητρίου να του ανταπαντά ότι «Δεν τα λέει καλά» κι ότι η ίδια το είχε προτείνει και το είχε εφαρμόσει.
«Θα ‘πρεπε να ντρέπεσαι να μιλάς για «Εργασιακά» της ανταπάντησε ο κ. Τσιμπουκάκης και συνέχισε λέγοντας ότι: «Ο εργατοπατέρας ο Γιαννακόπουλος είναι ο πρώτος πανελλαδικά στις «Ελαστικές» συνθήκες».
Τα πνεύματα προσπάθησε να καταλαγιάσει ο κ. Σταθόπουλος λέγοντας ότι δεν ήταν η ώρα για να «Βγουν τα μαχαίρια».
Εν κατακλείδι αποφασίστηκε να μαζευτούν οι κατά του Νόμου ορίζουσες υπογραφές ώστε να συγκληθεί νόμιμα το Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθεί μία απόφαση υπέρ των εργαζομένων.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση