«Νέα Ανάπλαση» της Αγ. Ιωάννου χωρίς χρηματοδότηση «Νέο δράμα» για επιχειρηματίες – κατοίκους

0
zorbas dim simvoulio

 

Είναι σαφές, ότι όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές κι ότι όσο τα πρώην «Μεγάλα κόμματα» από τις ενέργειες των ηγεσιών και των στελεχών τους απαξιώνονται στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, τόσο επιτακτικότερη γίνεται η ανάγκη των «Χρισμένων» τοπικών αρχόντων να «Δείξουν έργο» ώστε να μπορέσουν και την επόμενη πενταετία να διατηρήσουν τα προνόμια υλικά και μη, που εκπορεύονται από την άσκηση διοίκησης και την διαχείριση των χρημάτων μας.
Είναι επίσης σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Βασίλης Ζορμπάς άσκησε το συντονισμό της διοίκησης του Δήμου και ιεράρχησε τις προτεραιότητες των αναγκών της πόλης κινήθηκε «Υπό το Μηδέν» σε «Φανταστικούς» δηλαδή «δείκτες» που μόνον η επιστήμη των Μαθηματικών με την εισαγωγή του πρόσημου «Πλην» (-) μπορεί να περιγράψει.
Γνωρίζοντας λοιπόν και ο ίδιος την κατάσταση που όλοι εμείς βιώνουμε σ’ αυτήν την βρώμικη, μισοφωτισμένη, μίζερη κι εγκαταλελειμμένη πόλη, προσπαθεί να κάνει μια κίνηση «Ματ» σε μια ύστατη προσπάθεια ν’ αναστρέψει το κλίμα και να επιτύχει την πολυπόθητη επανεκλογή του.
zorbas dim simvoulioΌμως ο Βασίλης Ζορμπάς, όπως οι περισσότεροι που μεθούν από το κρασί της πρόσκαιρης δόξας και τυφλωμένοι οδηγούνται στην «Απώλεια» τους στην οποία δυστυχώς συμπαρασύρουν κι εμάς και τα παιδιά μας.
Χρησιμοποιώ την έκφραση «Τυφλωμένοι» γιατί πως αλλιώς να περιγράψω κάποιον που δεν βλέπει ότι: 1) Ο δήμος δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα για να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο. 2) Σ΄ αυτήν τη χρονική περίοδο δεν υπάρχουν χρήματα στην κεντρική διοίκηση ώστε να του δοθούν από εκεί. 3)Οι τράπεζες έχουν στερέψει από ρευστό και δεν υπάρχει περίπτωση να συνάψει κάποιο δάνειο.
Θα με ρωτήσετε τώρα το « Γιατί προχωρεί» και το «Γιατί» οι κοντινοί συνεργάτες του που δεν έχουν τυφλωθεί όπως ο Αίαντας δεν τον συμβουλεύουν ανάλογα.
Η απάντηση βρίσκεται στο μοντέλο διοίκησης που ασκεί και δεν είναι άλλο από αυτό που εφάρμοζε ο προκάτοχος του Βασίλης Γιαννακόπουλος και το οποίο λέει: «Τοποθέτησε μια ταμπέλα που να προαναγγέλλει ένα έργο, όπως αυτή δηλαδή που σκουριάζει στην κεντρική μας πλατεία και η οποία μας «Εξηγεί» ότι «Εκεί κάποτε θα ανεγερθεί το Δημαρχείο»… βάλε τους καλοπληρωμένους από το δημόσιο κορβανά «Κονδυλοφόρους» να το προπαγανδίσουν… φτιάξε κάνα δύο πεζοδρόμια με «Κινέζικα υλικά» και «Αλβανούς μάστορες»… λέγε σε όποιον ρωτά «Πότε θα τελειώσει το έργο» ότι πρόκειται «Σε λίγο» να παραδοθεί πλήρες»… σπρώξε το χρόνο μέχρι τις εκλογές και αφού τις κερδίσεις βλέπουμε… κι έχει ο θεός… αλλιώς αν τις χάσεις με ένα δείπνο της «Μαμάς» θα το «Καθαρίσει» ο επόμενος δήμαρχος…
Αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία στην Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου πληρώσαμε 1.700.000 ευρώ!!! για να δημιουργηθούν θέσεις παρκαρίσματος στην πλευρά που βρίσκεται το σπίτι του κ. Κώστα Κρητικίδη και βάσει αυτού του μοντέλου θα προχωρήσει και η Αγ.Ιωάννου.
Δηλαδή δεν φτάνουν τα 2.000.000ευρώ με τα οποία αποζημιώσαμε τον εργολάβο που «Εμποδίσαμε» να φτιάξει την Αγ. Ιωάννου… θα πρέπει ένας θεός ξέρει (γιατί ο δήμαρχος δεν λέει…) πόσα ακόμα ευρώ να δώσουμε, ώστε να καλλωπιστεί στην ουσία ο χώρος πάρκινγκ μπροστά στο Davinci γιατί δεν μπορεί η καλή κοινωνία να παρκάρει στα «Βιοκληματικά χαλάσματα» των ονείρων του κ. Μιχάλη Γριβέα!

Ας πάμε όμως στο καθ΄ αυτό ρεπορτάζ του θέματος κι ας δούμε ότι η διοίκηση Ζορμπά έφερε το θέμα της Αγ. Ιωάννου με τον τίτλο «Τροποποίηση ανάπλασης και ανάδειξης ιστορικού κέντρου της πόλης», γεγονός που άφησε άναυδη την αντιπολίτευση (εκτός της ηγεσίας των Μαζί) κι αυτό επειδή το προηγούμενο έργο του κ. Γιαννακόπουλου με τίτλο «Ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης» είχε ακυρωθεί από την τωρινή διοίκηση ένα χρόνο πριν για να αποζημιωθεί ο εργολάβος! Και βεβαίως μέχρι πότε θα κοροιδεύουμε την Ευρωπαϊκή ένωση, τους συμπολίτες μας και τους εαυτούς και θα ισχυριζόμαστε ότι η Αγ. Παρασκευή που έγινε κοινότητα του 1936 όταν αποσπάστηκε από το δήμο Χαλανδρίου διαθέτει «Ιστορικό κέντρο»…
Για το ζήτημα αυτό ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Γουργούλης δήλωσε ότι η προηγούμενη εργολαβία με την επωνυμία «Ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης» έχει «Λυθεί» και έχει «Παύσει» με απόφαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου και αναρωτήθηκε «Τι» θα μπορούσε να τροποποιηθεί σ’ ένα ήδη ακυρωμένο έργο και απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο του είπε ότι αν το έργο που θέλει να κάνει είναι καινούργιο πρέπει να βρει και καινούργιο τίτλο.
Η επισήμανση και προειδοποίηση του κ. Γουργούλη, ότι το έργο μπορεί όχι μόνο να μην ολοκληρωθεί αλλά και να μην αρχίσει ποτέ, ήταν μία από τις πολλές που έγιναν από την αντιπολίτευση.
Ξεκινώντας λοιπόν ο δήμαρχος ως εισηγητής του «Νέου Οράματος» ανέφερε ότι έχει ήδη έτοιμη την μελέτη του έργου… ότι η Αγ. Ιωάννου θα παραμείνει διπλός δρόμος… ότι θα υπάρχει αυστηρά αστυνομευόμενη και με ελεγχόμενη στάθμευση… ότι θα χρησιμοποιήσει τα υλικά (ιγνιμβρίτης) που θα έμπαιναν στην προηγούμενη εργολαβία και στη συνέχεια εξήγησε τις λεπτομέρειες για το ύψος των πεζοδρομίων.
Το πλέον ανησυχητικό – ‘όπως αναφέραμε και πιο πάνω -για τους κατοίκους αλλά και για τους επαγγελματίες, είναι το γεγονός ότι ο Βασίλης Ζορμπάς, όχι μόνο δεν είπε λέξη για το «Που» θα βρει τα χρήματα για το έργο αυτό, αλλά η απάντηση που έδωσε στους κ Σταθόπουλο και Βλάχο ήταν: «Αυτό είναι μία άλλη ιστορία!».
Επίσης μερικές από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο δήμαρχος μετά την εισήγησή του από την αντιπολίτευση ήταν:
1) τι προϋπολογισμό θα έχει το έργο (η κοστολόγησή του δηλαδή),
2) τι κόστισε η μελέτη που έχει στα χέρια του και τι είδους μελέτη είναι, ποιος αποφάσισε για την ανάθεση της συντάξεώς της σε εξωτερικό γραφείο (δηλαδή ιδιώτη) και γιατί δεν την έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου,
3) αν έχει ένταλμα πληρωμής των πλακών που θα χρησιμοποιήσει από την προηγούμενη εργολαβία,
4) αν πραγματοποιήθηκε κάποια διαβούλευση με τους φορείς του προαστίου
5) και γιατί θα τοποθετήσει τον ιγνιμβρίτη της προηγούμενης εργολαβίας όταν ήταν αυτός από τα έδρανα της αντιπολίτευσης την περίοδο 2006 – 2010 που ωρυόταν και κατήγγειλε τον τότε δήμαρχο Βασίλη Γιαννακόπουλο ότι το συγκεκριμένο υλικό ήταν καρκινογόνο.
Στις ερωτήσεις αυτές επειδή ο δήμαρχος ούτε μπορούσε αλλά ούτε και ήθελε να απαντήσει… «Ανέβασε στροφές» και άρχισε να λέει τα ίδια ακριβώς λόγια που έλεγε και ο Βασίλης Γιαννακόπουλος «Περί επιθυμίας της αντιπολίτευσης να μην κάνει έργο η διοίκησή ώστε να χάσει τις επόμενες εκλογές»… «Περί σκοτεινών και υπόγειων κέντρων ορκισμένων εχθρών του»… και άλλα τέτοια σενάρια «Συνωμοσιολογίας» και κατέληξε προειδοποιώντας ότι θα κινηθεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές ως «Δήμος» εναντίον όποιου προσπαθήσει να εμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου αυτού!!!.
Επειδή όμως προσπάθησε να παίξει ένα παιχνίδι εναντίον εκείνων που το έχουν αναγάγει σε επιστήμη δεκαετίες πριν από αυτόν… γρήγορα αναγκάστηκε να κάνει τη συνηθισμένη πολιτική του κωλοτούμπα και ν΄ απαντά στα πιο ανώδυνα.
Έτσι βάσει των λεγομένων του δημάρχου την απόφαση για τη σύνταξη της μελέτης την πήρε ο ίδιος και κόστισε 15.000 ευρώ, σε ότι αφορά την Τεχνική Υπηρεσία είπε ότι οι μηχανικοί που την επανδρώνουν δεν ήταν ικανοί για μία «Τέτοια μελέτη» και γι’ αυτό απευθύνθηκε σε ιδιώτη, αφήνοντας για πολλοστή φορά ερωτηματικά για την επιστημονική επάρκεια των υπαλλήλων που εργάζονται σ΄ αυτήν.
Επίσης ο κ. Ζορμπάς διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση θα γίνει «Εξ’ ιδίων πόρων», δηλαδή με χρήματα των δημοτών, ότι δεν χρειαζόταν να κάνει διαβούλευση με τους φορείς γιατί ο ίδιος γνωρίζει από το 2008 ότι συμφωνούν με το πρόγραμμά του και ότι οι τότε ραδιενεργές πλάκες «ινγιμβρίτη» πλέον είναι «Βιταμινούχες», όπως τις χαρακτήρισε, γιατί αναλύθηκαν 3-4 από αυτές και αποδείχθηκε ότι είναι «Εντάξει».
Αυτό που προξένησε σε πολλούς εντύπωση από τις δηλώσεις του κ. Ζορμπά είναι το πως θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το έργο που θέλει με χρήματα του Δήμου (ίδιοι πόροι) όταν δεν έχει τους αντίστοιχους πόρους για να πληρώσει τις καθαρίστριες ή τους εργαζόμενους στα Εργαστήρια Τέχνης ή ακόμα για να παρέχει χαρτί υγείας στο Δήμο και όταν δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι παρέλαβε «Μαύρη τρύπα» στα οικονομικά ύψους 18.000.000 ευρώ!
Πίσω στο θέμα μας και στις τοποθετήσεις των αρχηγών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όπου ο Βασίλης Γιαννακόπουλος βλέποντας ότι ο Βασίλης Ζορμπάς ακολουθεί κατά γράμμα το δικό του μοντέλο διοίκησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να του ασκήσει κριτική, επανέλαβε τα όσα μεγάλα έγιναν κατά τη διάρκεια του χρυσού αιώνα που έζησε η πόλη επί δημαρχίας του.
Από την δική του πλευρά ο Γιάννης Σταθόπουλος της «Νίκης για την Αγ. Παρασκευή» επεσήμανε την απουσία των μελετητών που θα μπορούσαν να εξηγήσουν καλύτερα την καινούργια μελέτη…την άρνηση του δημάρχου να απαντήσει στις ουσιαστικές ερωτήσεις…υπενθύμισε στο Σώμα τι έλεγε παλαιότερα ο κ. Ζορμπάς για τον «ιγνιμβρίτη»… και τελείωσε θεωρώντας ότι το έργο δεν είναι οραματικό, ούτε πρόκειται για «Ανάπλαση» αλλά το χαρακτήρισε ως μια απλή διαχείριση των πεζοδρομίων.
Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι αυτή η πόλη πληρώνει την έλλειψη του Μετρό, την έλλειψη μιας τοπικής μετακίνησης και την αλλοτρίωση του κτήματος Σιστοβάρη που τώρα φιλοξενεί το «DaVinci» από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί.
Με τη δήλωση «Θέλω να μιλήσω όρθιος για να μιλήσω ορθά» ξεκίνησε το λόγο του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κουβόπουλος ο οποίος σηκώθηκε όρθιος και είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η ομιλία του κ. τέως με έκανε να κλάψω… εγώ σταμάτησα το έργο αυτό, γιατί βρίθει παρανομιών…» επιδεικνύοντας για του λόγου το αληθές την πολυσέλιδη έκθεση έκτατης επιθεώρησης του έργου που έγινε από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Έργων.
Ο κ. Κουβόπουλος συνέχισε καταγγέλλοντας τον κ. Ζορμπά για το ότι δεν έκανε αγωγή κατά του τ. Δήμαρχου και του εργολάβου και τον κατηγόρησε ότι του έκρυβε τους φακέλους των θεμάτων, μεταξύ των οποίων και της Αγ. Ιωάννου, ενώ είχε πάει από το Δήμο να τους πάρει.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε παράνομη και ανύπαρκτη τη νέα μελέτη αφού δεν υπάρχει προϋπολογισμός του έργου και κατέληξε λέγοντας ότι: «Δουλειές του ποδαριού είναι αυτές που κάνετε… Έχετε δει εσείς έργα με δόσεις; Όταν βγάζετε σε δημοπρασία το έργο θα πρέπει τα λεφτά να υπάρχουν στον αντίστοιχο κωδικό… πάψτε να κοροϊδεύετε τον κόσμο…» κι ότι θα ξαναπροσφύγει στη δικαιοσύνη.
Από την πλευρά τώρα των δημοτικών συμβούλων ο Κώστας Κρητικίδης των «Μαζί», είπε ότι το πρόβλημα της Αγ. Ιωάννου ήταν πάντα η κυκλοφορία και η στάθμευση… ότι το έργο επί ημερών Γιαννακόπουλου καταπολεμήθηκε από κάθε πλευρά… κι ότι δεν συμφωνεί μ’ αυτή τη μελέτη γιατί δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Ο κ. Γεράσιμος Βλάχος επεσήμανε ότι και πάλι αντί μειοδοτικού διαγωνισμού ο δήμαρχος έδωσε τη μελέτη με απευθείας ανάθεση… και χαρακτήρισε «Αοριστία» την «Αυτοχρημα­τοδότη­ση» του έργου αφού όπως έλεγε ο δήμαρχος είχε παραλάβει έναν καταχρεωμένο Δήμο… και επεσήμανε ότι σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου στο οποίο βρίσκεται το Davinci δεν έχει προβλεφθεί καμιά θέση στάθμευσης.
Ο Μιχάλης Γαβράς επιτέθηκε στον κ. Ζορμπά λέγοντας ότι τέσσερα χρόνια ο ίδιος δεν άκουσε ποτέ τον Βασίλη Ζορμπά να καταγγέλλει αυτούς που εκμεταλλευόμενοι τα «Παραθυράκια» της γραφειοκρατίας προσπάθησαν να ακυρώσουν ένα έργο.
Τέλος η αναπληρώτρια δήμαρχος Ελευθερία Παπαδοπούλου εξήγησε στον κ. Κρητικίδη ότι δεν θα επαναλάβει το λάθος που εκείνος είχε κάνει, δηλαδή να ξεκινήσει το έργο και μετά να βρει λεφτά, αλλά πρώτα θα βρει λεφτά και μετά θα το ξεκινήσει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση