Ντίνα Μανωλοπούλου: Η κοινωνική πολιτική δεν είναι χώρος για πολιτικές αντιπαραθέσεις!

0

Την άποψη της σχετικά με το κατά πόσο πρέπει η κοινωνική πολιτική να αποτελεί εργαλείο αντιπολιτευτικής πολιτικής και πολιτικών αντιπαραθέσεων εξέφρασε η – εδώ και χρόνια – εθελόντρια και υπεύθυνη του Κοινωνικού Μαγειρείου Ντίνα Μανωλοπούλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2016. 

Αφορμή για τη παρουσία της κ. Μανωλοπούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη δήλωσή της αυτή υπήρξε ο πόλεμος ανακοινώσεων που ξέσπασε μεταξύ του νυν και του πρώην Δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλου και Βασίλη Ζορμπά, αναφορικά με την ποσότητα και ποιότητα των μερίδων του φαγητού που διανεμήθηκε σε 20 ωφελούμενους του κοινωνικού μαγειρείου κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων της ΜΚΟ που συνεργάζεται με το Δήμο Αγίας Παρασκευής.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.Η κ. Μανωλοπούλου από την εποχή της διοίκησης του Βασίλη Ζορμπά επιτελεί ένα εθελοντικό έργο βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που το έχουν όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη, στις δύσκολες ημέρες των Μνημονίων. Συγκεκριμένα η κ. Μανωλοπούλου έχει καταφέρει να οργανώσει με τη συνδρομή πολλών χορηγών – επιχειρηματιών της πόλης μας που η ίδια ήρθε σε επαφή μαζί τους –την εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού μαγειρείου, της κοινωνικής αυτής δομής που φροντίζει για τους άπορους (με όλη τη σημασία της λέξης) συμπολίτες μας να έχουν καθημερινά φαγητό.
Οι κοινωνικές δομές ως γνωστόν λειτουργούν μέσω της συνεργασίας ΜΚΟ ή ΚΟΙΝΣΕΠ με Δήμους και με τη χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ όπως έχει γίνει και με την περίπτωση του δικού μας Δήμου.
Το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ προς τους Δήμουςγια τις ανάγκες της λειτουργίας των κοινωνικών δομών, έληξε τον Οκτώβριο του 2015 και παρατάθηκε μέχρι και το τέλος του ίδιου έτους με χρηματοδότηση του Υπουργείου αυτή τη φορά.
Όμως οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί γι’ αυτούς τους μήνες με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση πληρωμή τους από την αρμόδια Υπουργό κ. Φωτίου.
Στην Αγία Παρασκευή ο υπεύθυνος όλων των κοινωνικών δομών και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, ενημέρωσε το σώμα στις 10 Μαρτίου 2016 ότι η διοίκηση μέσω απόφασης του συμβουλίου ήταν έτοιμη – αν χρειαζόταν – να δημιουργήσει μία νέα ΚΟΙΝΣΕΠ με χρονικό διάστημα τουλάχιστον 8 μηνών έως ότου είτε το Υπουργείο βρει λύση για την κατάσταση είτε «ανοίξουν» τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτούσαν τέσσερις αντίστοιχες δράσεις για την πόλη μας.
Για τα χρήματα που διεκδικούν από το Υπουργείο οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ, ο Δήμος δεν έχει ευθύνη καθώς η χρηματοοικονομική και εργασιακή σχέση αυτών σχετίζεται μόνο με τη ΜΚΟ. Ο Δήμαρχος και ο κ. Βλάχος ενημέρωσαν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζαντο Υπουργείο προς την κατεύθυνση της όσο το συντομότερο πληρωμής τους και τελικά στις 14 Μαρτίου 2016 η κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι οι πληρωμές των εργαζομένων ξεκίνησαν για τις ΜΚΟ που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα στο Υπουργείο, με τον κ. Βλάχο να συμπληρώνει ότι δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση από τον υπεύθυνο της ΜΚΟ για την Αγία Παρασκευή σχετικά με το αν έχει προβεί στην κατάθεση των απαραίτητων αυτών εγγράφων στο Υπουργείο.
Πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργείου για τις πληρωμές, οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ όλων των κοινωνικών δομών στην Αγία Παρασκευή προέβησαν σε απεργιακή κινητοποίηση για τρεις ημέρες. Βάσει των λεγομένων του κ. Βλάχου, οι εργαζόμενοι δεν είχαν ενημερώσει για την ημερομηνία που θα πραγματοποιούσαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, με την εκπρόσωπο των εργαζομένων που παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράζει την αντίθεσή της στα λεγόμενα του κ. Βλάχου υποστηρίζοντας ότι η μόνη ενημέρωση που υπήρχε ήταν ότι «κάποια στιγμή» θα υπήρχε κινητοποίηση.
Τελικά η απεργία ξεκίνησε την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, αιφνιδιάζοντας τη διοίκηση η οποία έπρεπε να βρει μια άμεση λύση για τη διανομή μερίδων φαγητού σε 20 ωφελούμενους που το έχουν απαραίτητη ανάγκη και για το λόγο αυτό ζήτησε τη συνδρομή των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούςοι οποίοι ετοίμασαν και διένειμαν τα φαγητά στους δικαιούχους.
Όλα αυτά, έδωσανστον πρώην δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά την αφορμή να εξαπολύσει «αντιπολιτευτική επίθεση» μέσω ανακοινώσεων κατηγορώντας το Δήμο για τις «αδυναμίες» της κυβέρνησης και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βασίλης Ζορμπάς τηναμέσως επόμενη ημέρα της απεργίας δηλαδή την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα το απόγευμα, δέχθηκα τηλεφώνημα από ηλικιωμένη ωφελούμενη του Κοινωνικού Μαγειρείου του Δήμου, την οποία γνωρίζω πολλά χρόνια ως γιατρός της και η οποία μου είπε επί λέξει τα εξής: «Γιατρέ μου, δεν ντράπηκαν να μας στείλουν να φάμε 4 κουταλιές φακές και ψωμί 3 τουλάχιστον ημερών; Καλύτερα να μην μας έστελναν τίποτε».
Μη γνωρίζοντας αν είναι ακριβής η καταγγελία, διερεύνησα το θέμα και διαπίστωσα ότι είναι πραγματικό γεγονός. Και συνέβη, γιατί οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου απείχαν από την εργασία τους (και θα απέχουν και τις επόμενες μέρες), λόγω του ότι έχουν μείνει απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2015 (όπως κατ΄επανάληψη έχουμε καταγγείλει) και εμπαίζονται εκ συστήματος τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την συνένοχη δημοτική Αρχή. Υπενθυμίζουμε ότι υπεύθυνος των κοινωνικών δομών του Δήμου μας, έχει τοποθετηθεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος.Ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, που εκδίδει ανακοινώσεις για «ψύλλου πήδημα», αυτό το κράτησε κρυφό και από την αντιπολίτευση και από τους δημότες. Δήμαρχε, θα πρέπει να ντρέπεσαι».
Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση απάντησε ο Γιάννης Σταθόπουλος απάντησε με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής:
«Χθες 10/3/2016, βράδυ αργά, ο πρ. Δήμαρχος Β. Ζορμπάς, με μια εξαιρετικά αγενή και επιθετική εναντίον μου ανακοίνωση, κατήγγειλε ότι μία ασθενής του (!) ωφελούμενη του Κοινωνικού Μαγειρείου, παραπονέθηκε ότι «παρέλαβε μικρή ποσότητα τροφής και ψωμί τριών ημερών». Αναγκάζομαι ν’ απαντήσω, αισθανόμενος απολύτως την ευτέλεια της εναντίον μου επίθεσης, από τον πρ. Δήμαρχο: Λόγω της αποχής από την εργασία των εργαζόμενων των Κοινωνικών Δομών άρα και του Κοινωνικού Μαγειρείου, (ενημερώνω παράλληλα ότι άρχισε από χθες η πληρωμή των εργαζόμενων μέσω ΜΚΟ) η υπεύθυνη εθελόντρια Ντ. Μανωλοπούλου, η οποία ορίσθηκε εκεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή εισηγήθηκε σε μένα αλλά και τον κ. Γερ. Βλάχο, Εντεταλμένο Σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την αποστολή σε 15-20 απολύτως αδύναμους να έχουν φαγητό ωφελούμενους του Μαγειρείου, τροφής από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, τροφής προοριζόμενης για τους εργαζόμενους των Σταθμών. Έτσι και έγινε. Συμπληρώνω ότι η κ. Μανωλοπούλου, αμφισβητεί την καταγγελία του πρ. Δημάρχου.Σε κάθε περίπτωση θλίβομαι γιατί απαντώ σε αυτή την ανακοίνωση. Θλίβομαι ειλικρινά».
Τους ισχυρισμούς όμως της «ανωνύμου» ασθενούς- ωφελούμενης από το Δημοτικό Μαγειρείο που χρησιμοποίησε ο Βασίλης Ζορμπάς ως «καταλυτικό πολιτικό όπλο» στον αντιπολιτευτικό αγώνα του εναντίον της «κακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και της «φιλικής» προς αυτήν Δημοτικής Αρχής… ανέτρεψε η ειλικρίνεια της επί Βασίλη Ζορμπά τοποθετημένης υπευθύνου του Κοινωνικού Μαγειρίου κ. Μανωλοπούλου, η οποία στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου 2015 αποκάλυψε ότι αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν στη διανομή των μερίδων ΚΑΙ επί διοίκησης του Βασίλη Ζορμπά και όταν αυτά συνέβαιναν επιλύνονταν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή αυτόν που τώρα ως αντιπολίτευση καταγγέλει ο πρώην δήμαρχος, δηλαδή ΜΕΣΩ των παιδικών σταθμών.
Η κ. Μανωλοπούλου είπε επίσης ότι και η ίδια αιφνιδιάστηκε από την απότομη απεργιακή κίνηση των εργαζομένων και δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Βασίλη Ζορμπά αποτελεί «δυσάρεστο τρόπο κριτικής», τον οποία χαρακτήρισε ως «περίεργο» και παρακάλεσε η κοινωνική πολιτική και δη οι κοινωνικές δομές να ΜΗΝ αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ