Οι «Γωνιές Ανακύκλωσης» σε διάφορα σημεία της Αγίας Παρασκευής και η συμμετοχή των κατοίκων στον διαχωρισμό των «σκουπιδιών».

0

Η Απόφαση της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει «Γωνιές» ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία της πόλης, ήρθε προς ψήφιση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 31ης Μαΐου 2018.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου Γιάννης Σιδέρης, ο οποίος είπε ότι βάσει της Ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά και του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, η στόχευση στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων δίνεται στην «ανάκτηση υλικών» και ουσιαστικά στον περιορισμό της υγειονομικής ταφής.sideris xatziandreou
«Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είπε ο κ. Σιδέρης, οι δήμοι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην «Διαλογή στην πηγή» κι εμείς από την πλευρά μας σήμερα φέραμε προς ψήφιση την χωροθέτηση 30 σημείων της πόλης στα οποία θα δημιουργηθούν «Γωνιές ανακύκλωσης» τεσσάρων «ρευμάτων», ενώ περιμένουμε την παραλαβή 60 κάδων για τη χωριστή διαλογή «ζυμώσιμων» και «κηπευτικών» αποβλήτων.

Οι «Γωνιές ανακύκλωσης», συνέχισε ο κ.Σιδέρης, είναι «Σημεία» συλλογής υλικών μικρής κλίμακας, χωρίς περίφραξη ή άλλες κατασκευές στα οποία οι συμπολίτες θα μπορούν ν’ αποθέτουν απορρίμματα « Γυαλιού», «Χαρτιού», «Μέταλλο και πλαστικό» μαζί, και τέλος «Ρούχα και υφάσματα».

Στη διαδικασία των τοποθετήσεων ο κ.Ζορμπάς είπε ότι στο πρωτότυπο έγγραφο της υπηρεσίας δεν υπήρχε η υπογραφή του κ.Παναγόπουλου… ότι εννέα από τα 30 σημεία είναι πολύ κοντά σε παιδικές χαρές ή σε σχολεία που εκ του νόμου απαγορεύεται και ως εκ τούτου ΔΕΝ θα ψήφιζε θετικά…
Από την πλευρά του ο κ. Γκιζιώτης είπε ότι είναι «δείκτης πολιτισμού» το «πως» μια διοίκηση διαχειρίζεται τα απορρίμματα της… ότι πρέπει γίνεται συνεχής ενημέρωση των πολιτών, τακτική αποκομιδή, καθαριότητα και σήμανση…κι ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος με τους συλλόγους.

Απαντώντας ο κ.Σιδέρης, είπε ότι υπάρχει κωδικός για τοποθέτηση σήμανσης με μεταλλικές ταμπέλες στα συγκεκριμένα σημεία… ότι η υπηρεσία πρασίνου θα φροντίσει για τον εξωραϊσμό τους… ότι θα τοποθετηθούν «φωτοβολταϊκά» σώματα … και κατέληξε λέγοντας ότι από τους κάδους χαρτιού η αποκομιδή θα γίνεται από τον ΕΝΤΣΝΑ, από τους κάδους γυαλιού η αποκομιδή θα γίνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, από τον κάδο «Μετάλλου και πλαστικού» η αποκομιδή θα γίνεται καθημερινά από Αυτοκίνητο που έχει δοθεί στο δήμο μας από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και τέλος στον κάδο «Ρούχα – υφάσματα –παπούτσια» η αποκομιδή θα γίνεται σε συνεργασία από το «Σύστημα ανταλλακτικής διαχείρισης» .

Το θέμα ψηφίστηκε απ΄τους συμβούλους όλων των παρατάξεων εκτός του π. δημάρχου Βασίλη Ζορμπά.

Απάντηση