Οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Χολαργός – Παπάγου και Ζωγράφου σε κοινή δράση για τη διαχείριση των απορριμμάτων!

0
neo aporimatoforo

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που καθορίζει στο παρόν και κυρίως στο μέλλον την πολιτική με την οποία θα λειτουργεί ο τομέας της καθαριότητας στην πόλη μας εισήχθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2016. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε και εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου και η έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης στην κοινή πρόταση χρηματοδότησης των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Ζωγράφου και Παπάγου-Χολαργού από σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών – μονάδα κομποστοποίησης, κλαδεμάτων και εφαρμογή δράσεων χωριστής συλλογής αστικών απόβλητων των προαναφερθέντων Δήμων.
sideris giannisΌπως ανέφερε ο εισηγητής του θέματος και αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Σιδέρης, τρεις ίδιες υπηρεσίες διαφορετικών Δήμων τον τελευταίο χρόνο με συνέπεια και συνεργασία κατάφεραν να υποβάλλουν σχέδιο – πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε από κοινού να διαχειρίζονται τα απόβλητα.
Ο κ. Σιδέρης δήλωσε ότι η από κοινού πρόταση είναι μέρος του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ κοινή αντίληψη όλων των συμβαλλόμενων στο εν λόγω σχέδιο είναι με κοινές επενδύσεις οι τρεις Δήμοι να υιοθετήσουν νέα αντίληψη αναφορικά με την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων που κύριο στόχο έχει τη μείωση των αποβλήτων που τελικά καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.
Με το παραπάνω σκεπτικό οι διοικήσεις των τριών Δήμων δράττονται της ευκαιρίας που δίνει η πρόσκληση του προγράμματος «ΤΟΥ Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020» σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων που περιλαμβάνει σταθμό μεταφόρτωσης αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών και μονάδα κομποστοποίησης κλαδεμάτων.
Ο κ. Σιδέρης στη συνέχεια εξήγησε ότι η δημιουργία μίας τέτοιας μονάδας από τρεις Δήμους είναι πιο «ελκυστικό» στα «ευρωπαϊκά αυτιά» για χρηματοδότηση καθώς αποτελεί πρωτοτυπία (για τα δεδομένα της Ελλάδας) ενώ στα πλεονεκτήματα του εγχειρήματος πρόσθεσε τη μείωση του κόστους μεταφοράς, την προστασία του δημοτικού στόλου και χαρακτήρισε την ενέργεια ως «βιώσιμη λύση» για το μέλλον.
Σχετικά με την «προστασία του στόλου» των απορριμματοφόρων ο κ. Σιδέρης εξήγησε ότι η απόσταση εκφόρτωσης μειώνεται κατά 50% κάτι που σημαίνει οικονομία στην κατανάλωση πετρελαίου, μείωση φθορών αλλά καλύτερο περιβάλλον για το ανθρώπινο δυναμικό.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση
Η πρόταση των τριών Δήμων που ψηφίστηκε παράλληλα το ίδιο διάστημα κι από τα τρία Δημοτικά Συμβούλια με το Χολαργό – Παπάγο να πρωταγωνιστεί στην υπόθεση καθώς στα όριά του θα εγκατασταθεί ο σταθμός μεταφόρτωσης και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής :
Προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης, για μικρούς παραγωγούς (π.χ. κατασκηνώσεις Δήμου, λαϊκές αγορές κλπ), προμήθεια κάδων και άλλων μέσων συλλογής για την εφαρμογή προγραμμάτων χωριστής συλλογής αστικών βιοαποβλήτων (οικιακών, πράσινων και εμπορικών). Δημοτικές μονάδες κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, Δημοτικές μονάδες τεμαχισμού και κομποστοποίησης αποβλήτων κήπων και πάρκων, Εγκαταστάσεις και υποδομές Πράσινων Σημείων, Κέντρα επαναχρησιμοποίησης, δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών, Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, Κεντρικές (Διαδημοτικές) Μονάδες ανάκτησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων ή συμμείκτων αστικών αποβλήτων, Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) και Δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας.

Ερωτήσεις αντιπολίτευσης

Από την αντιπολίτευση ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ρώτησε σε ποια «ζώνη» του Υμηττού βρίσκεται η τοποθεσία του χώρου στο Δήμο Χολαργού- Παπάγου, ενώ από την ίδια παράταξη ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς μεταξύ άλλων ρώτησε να μάθει ποιο θα είναι το μερίδιο του Δήμου στη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του εγχειρήματος.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Ανδρέας Γκιζιώτης ρώτησε κατά πόσο είναι γνώστες του γεγονότος οι κάτοικοι του Δήμου Χολαργού – Παπάγου και με ποιο τρόπο θα λειτουργεί ο χώρος ενώ από την εφημερίδα «Ο Σχολιαστής της Αγίας Παρασκευής» ο Χρήστος Μπαλωτής ρώτησε το «πως» προκύπτει η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιάννης Σιδέρης ξεκίνησε λέγοντας ότι τα δρομολόγια θα μειωθούν γιατί ο σταθμός μεταφόρτωσης θα είναι στον όμορο Δήμο και πλέον αντί να «θάβονται» κάποια απορρίμματα όπως τα κλαδιά, θα γίνεται κομποστοποίηση.
Σ’ ότι αφορά τη χρηματοδότηση, ο κ. Σιδέρης εξήγησε αναλυτικότερα ότι το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί από πρόγραμμα ΕΣΠΑ του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και προϋπολογίζεται γύρω στα 4.500.000 ευρώ που θα αφορούν μελέτες (τεχνική, βιωσιμότητας), υποδομή και εξοπλισμό, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται στα δύο χρόνια για να τεθεί σε λειτουργία.
Ο Δήμος παράλληλα με την διαδημοτική πρόταση καταθέτει και δική του πρόταση στην ίδια υπηρεσία που αφορά τα βιοαπόβλητα, την οικιακή κομποστοποίηση και αγορά «καφέ κάδων» και απορριμματοφόρου όπως και δορυφορικά «πράσινα σημεία» για συλλογή «καθαρού υλικού» και ηλεκτροκίνητα πράσινα σημεία.
Η συγκεκριμένη πρόταση προϋπολογίζεται στα 800.000 ευρώ και ουσιαστικά πρόκειται για ξεχωριστή μεν πρόταση αλλά περιλαμβάνεται στο ίδιο «πακέτο» με την υποβολή της διαδημοτικής πρότασης.
Ο κ. Σιδέρης αναφερόμενος στο «τέλος χρήσης» του χώρου, δηλαδή το κόστος λειτουργίας και το «τι» θα πληρώνουν οι Δήμοι από τη μεριά τους, δήλωσε ότι αυτό το ποσό προϋπολογίζεται στα 300.000 ευρώ ετησίως και για τους τρεις Δήμους. Ωστόσο το ακριβές ποσό λειτουργίας κόστους θα προκύψει μετά τις οικονομοτεχνικές μελέτες που περιλαμβάνονται στην υποβαλλόμενη πρόταση.
«Είναι η ευκαιρία μας να εκσυγχρονιστούμε» δήλωσε ο κ. Σιδέρης και κατέληξε λέγοντας ότι οι προκλήσεις για νέες καινοτόμες δράσεις θα είναι και για τους τρεις Δήμους ωφέλιμες.

Τοποθετήσεις αντιπολίτευσης – διοίκησης

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς ευχήθηκε το εγχείρημα να «πάει καλά», δήλωσε ότι θα ωφεληθεί ο Δήμος, ωστόσο ο ίδιος κρατάει τις επιφυλάξεις του με την ελπίδα το έργο να μην μείνει μόνο στις μελέτες.
Από τη «Συμμαχία Ευθύνης» ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι αυτός ο σταθμός θα είναι το πρώτο κανονικό έργο της διοίκησης του Γιάννη Σταθόπουλου, έδωσε συγχαρητήρια για την τοποθέτηση των υπογειοποιημένων κάδων στην κεντρική πλατεία και τόνισε ότι η ίδια διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Χολαργού – Παπάγου οφείλει να γίνει και για την κατασκευή του κολυμβητηρίου στο λόφο Τσακού.
Ο Ανδρέας Γκιζιώτης επέρριψε ευθύνες στο κράτος για τις χρόνια ακατάλληλες δομές όπως τις λεγόμενες χωματερές, τόνισε ότι πριν τον τοπικό σχεδιασμό οφείλει να υπάρχει κεντρικός, δήλωσε ότι δεν είχε πεισθεί αναφορικά με το οικονομικό σκέλος και το κατά πόσο θα ωφεληθεί ο Δήμος ενώ επεσήμανε ότι το ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή οι εργαζόμενοι, πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από μόνιμη θέση εργασίας, μέσα ατομικής προστασίας και σύγχρονο εξοπλισμό.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ζώνη στην οποία θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις είναι Δ1 του Μητροπολιτικού πάρκου Γουδή με σχετική χρήση βάσει προεδρικού διατάγματος κι έδωσε συγχαρητήρια στην υπηρεσία και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Σιδέρη.
Από το δημοτικό σχήμα «Φυσάει Κόντρα» ο Θάνος Ανδρίτσος χαρακτήρισε το εγχείρημα ως «μεγάλη επένδυση», δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του, η μέθοδος ένταξης χρηματοδοτήσεως είναι αρκετά ανορθολογική, υπενθύμισε ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ προέρχονται από τους Έλληνες εργαζόμενους μέσω μιας βαθιάς καταλήστευσης του ελληνικού λαού και κατέληξε λέγοντας ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ψηφίσει κάποιος μη γνωρίζοντας ακριβώς «τι» θα φτιαχτεί αφού ακόμα δεν υπάρχουν μελέτες.
Πριν το τέλος της συζήτησης ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Γκόνης τοποθετήθηκε δηλώνοντας ότι το νέο σχέδιο πιθανόν να επιφέρει και αλλαγή νοοτροπίας στους πολίτες και κυρίως στην αντίληψή τους αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Το θέμα ψηφίστηκε θετικά από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου με εξαίρεση το «Φυσάει Κόντρα» που ψήφισε «Λευκό» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που ψήφισε αρνητικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ