Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη θνησιμότητα αλλά και το σωματικό βάρος.

0

Οι άνθρωποι που τρώνε κάθε μέρα τουλάχιστον μια μερίδα ξηρούς καρπούς έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να αποβιώσουν από οποιαδήποτε αιτία τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicin ενώ σχετική μελέτη διαπιστώνει ότι όσοι τρώνε καθημερινά ξηρούς καρπούς έχουν τελικά χαμηλότερο σωματικό βάρος από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου ξηρούς καρπούς.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Dana-Farber» με επικεφαλής τον Δρ Τσαρλς Φουξ μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 119.000 ανδρών και γυναικών, το διάστημα 1980-2010.

Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών μείωνε κατά 29%, κατά μέσο όρο, τους θανάτους από καρδιακή νόσο και κατά 11% τους θανάτους από καρκίνο.

Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς μια φορά την εβδομάδα είχαν 11% μείωση της θνησιμότητας, όσοι έτρωγαν δύο έως τέσσερις φορές, είχαν μείωση 13%, ενώ για πέντε έως έξι φορές η μείωση αυξανόταν στο 15% και για πάνω από επτά φορές την εβδομάδα στο 20%.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε επίσης δημοσιεύσει και μια άλλη έρευνα, που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς, μειώνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων στους ηλικιωμένους, ιδίως όσοι βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα, ακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ αποτελούν πηγή πρωτεϊνών. Επειδή όμως περιέχουν πολλές θερμίδες, η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να οδηγεί σε υπερβολές με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία να συστήνει τέσσερις φούχτες ανάλατων ξηρών καρπών την εβδομάδα.