Οι συγκεντρώσεις έχουν τη δική τους ιστορία…

0

Η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς «οικονομικής ομηρίας» την οποία έχουν υποβάλλει οι δανειστές της κι αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΝΕΛ, σ’ αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ψηφίζει τους ίδιους νόμους που ψήφιζαν και τα «συστημικά» κόμματα του πολιτικού διπολισμού (Ν.Δ –ΠΑΣΟΚ), κι εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές για την επιβολή τους αλλά και για την πάταξη της «μαζικής διαμαρτυρίας».
Επίσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΝΕΛ, υιοθέτησε την πολιτική της «Απ’ ευθείας ενημέρωσης των πολιτών» που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ, με συγκεντρώσεις που διοργάνωναν οι τοπικές του οργανώσεις και στις οποίες κάποιο «αρμόδιο κυβερνητικό όργανο» επιχειρηματολογούσε προς την κατεύθυνση του κατευνασμού της «αντίθετης άποψης» με στόχο να μην πετάξει η «κατσαρόλα το καπάκι» και να παραμείνουν οι πολίτες «καθισμένοι στ΄αυγά τους».
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της πολιτικής, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις αντίστοιχες όμορων Δήμων, ανέλαβε να διοργανώσει την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας της Αγ.Παρασκευής, πολιτική εκδήλωση-συζήτηση με τους Πάνο Ρήγα γραμ. ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Χαρίτση υφυπουργό οικονομίας.
Η «Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ.Παρασκευής» στην είδηση της επερχόμενης άφιξης του υφυπουργού οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, επέλεξε την «συντεταγμένη παρουσία» της και την «Δημόσια αντιπαράθεση» της με τον υφυπουργό, καταδεικνύοντας στα «οργανωμένα (τοπικά) κόμματα» ότι για τα μέλη της δεν υπάρχουν «μπάνια του λαού»…
Οι δύο πλέον συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα και το «κλίμα φορτίστηκε» με αποτέλεσμα να μην προσέλθει ο υφυπουργός οικονομίας και να μην «μιλήσει» ο παρευρεθείς γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, αλλά να τοποθετηθούν μόνο τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των διοργανωτών, ενώ νωρίτερα είχε εκδοθεί η παρακάτω ανακοίνωση:
«Μήπως πριονίζεις το κλαδί στο οποίο κάθεσαι;
Σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 8μμ στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας, η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Παρασκευής οργανώνει πολιτική εκδήλωση-συζήτηση με τους Πάνο Ρήγα γραμ. ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Χαρίτση υφυπουργό οικονομίας.
Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ανακοίνωση των ιθυνόντων της “Ανοικτής Συνέλευσης κατοίκων Αγίας Παρασκευής” η οποία ακολουθώντας τα λεγόμενα της ΛΑΕ περί «ανεπιθύμητων υπουργών» προχωρούν παραπέρα και ουσιαστικά καλούν σε αντισυγκέντρωση 2 ώρες νωρίτερα στον ίδιο χώρο όπου θα γίνει η προγραμματισμένη Πολιτική Εκδήλωσή μας.
Ειδικά οι πρώην σύντροφοί μας της ΛΑΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αντισυγκεντρώσεις -εν τέλει- επιτυγχάνουν δύο πράγματα, που όλως τυχαίως εξυπηρετούν συμφέροντα αντίθετα από τα λαϊκά:
Το πρώτο είναι να πλήττεται κυρίως η Δημοκρατία και το δικαίωμα του οποιουδήποτε στην ενημέρωση.
Το δεύτερο είναι να απομακρύνεται ο κόσμος από την συμμετοχή του σε όποια ανοικτή εκδήλωση πολιτικού χαρακτήρα. Και να παραμένει στον καναπέ του γιατί δεν τον ενδιαφέρει να συμμετέχει κάπου όπου προκαλούνται περιττές εντάσεις… Εξαιρετικός τρόπος για να μην μαζικοποιείται το κίνημα ώστε να ελέγχεται και πιο εύκολα….
Στα παιδιά της “Ανοικτής Συνέλευσης κατοίκων ΑγίαςΠαρασκευής” με τους οποίους πολλοί από μας έχουμε κοινούς αγώνες, και που πρόσφατα αγωνιστήκαμε μαζί για την μη έκδοση των 5 (FREE 5), ένα έχουμε να πούμε:
Ε όχι και αντισυγκεντρώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ βρε παιδιά!
Αυτά τα έκαναν οι παρακρατικοί της δεξιάς στις συγκεντρώσεις της αριστεράς με κορυφαίο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη και θύμα τον βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Καλό είναι να μην ξεχνάμε και να μην αντιγράφουμε κακές πρακτικές των πιό σκοτεινών κύκλων της αντίδρασης.
Τους καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να ματαιώσουν την αντισυγκέντρωσή τους αυτή.
Καλούμε τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και τους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης μας, με την μαζική παρουσία τους να δώσουν απάντηση σε όλες τις προκλήσεις που δεχόμαστε και που δυστυχώς προέρχονται από όλες τις μεριές του πολιτικού φάσματος.
2 Ιουνίου 2016
To Σ.Ο. της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Παρασκευής».

Από την πλευρά της η «Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ.Παρασκευής» απάντησε στην ανωτέρω ανακοίνωση με τη παρακάτω ανακοίνωση.

«Για την ματαιωμένη επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομίας στην Αγ. Παρασκευή [Τετ 22/6]

Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε την επερχόμενη άφιξη του υφυπουργού οικονομίας Χαρίτση στην πόλη μας, επιλέξαμε τη δημόσια αντιπαράθεσή μας απέναντι σε αυτούς που υποτιμούν την ζωή μας. Τα τόσα χρόνια της κινηματικής παρουσίας, των αγώνων και της κουλτούρας μας, δεν επέτρεπαν τίποτα λιγότερο από την επιλογή να βρεθούμε δημόσια και ανοιχτά απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές, που με σωρεία υπογραφών επισφραγίζουν και επιτείνουν την εξαθλίωσή μας. Γιατί, τι άλλο θα μπορούσε να ήταν ένα κυβερνητικό όργανο, συνυφασμένο με την έννοια μιας ανάπτυξης στα πλαίσια του καπιταλισμού, από έναν δημόσιο προπαγανδιστή, που προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα που βιώνουμε, με γελοία επιχειρήματα αριθμών και ποσοστών επί τοις εκατό;
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η “ανωνυμία” και το “σκότος” που μας αποδίδει στις χθεσινές του ανακοινώσεις το Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α, είναι η επί 7 χρόνια συνεχής και δημόσια παρουσία μας στην πόλη, μέσα στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες ως ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, με οριζόντια και αντιϊεραρχική λειτουργία, εφαρμόζοντας και προτάσσοντας την αυτοοργάνωση και την ενίσχυση κοινοτήτων αγώνα στη γειτονιά.
Χτες στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής βρέθηκαν δύο κόσμοι: αυτοί που γεννήθηκαν από τα κινήματα των από κάτω, υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στις πλατείες, στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους, δηλαδή στο φυσικό τους περιβάλλον, και εκείνοι που επέλεξαν να εξαργυρώσουν ελπιδοφόρες υποσχέσεις, έχοντας όμως ξεπεράσει κατά πολύ την “πολιτική ηλικία της αθωότητας”.
Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας στην πλατεία, αντιληφθήκαμε ότι δεν ήταν κοινωνικά νομιμοποιημένη η εξαγγελμένη εκδήλωσή τους. Κι αυτό, γιατί οι μέθοδοι και πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηριχτεί η παρουσία του υφυπουργού, ήταν χυδαιολογίες, λεκτικές επιθέσεις, μεθοδευμένη πρόκληση έντασης και κινητοποίηση off shore κυβερνητικών κομματόσκυλων (προφανώς αυτοί δεν αποδείχθηκαν αρκετοί), σε συνδυασμό με την φανερή παρουσία των μπάτσων τριγύρω.
Εξαρχής ήταν πολιτική απόφαση να αντιπαρατεθούμε δημόσια με πολιτικό -και όχι αντιπολιτευτικό- περιεχόμενο στο λόγο μας (και το ανακοινώσαμε σχετικά) για το πώς βιώνουμε τις κυβερνητικές-μνημονιακές πολιτικές στο πετσί της καθημερινότητάς μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι διοργανωτές-υποστηρικτές της συγκεκριμένης εκδήλωσης υπολείπονται των πολιτικών επιχειρημάτων πάνω σε όσα ρητορεύουν (ανάπτυξη… αλληλεγγύη… δημοκρατία…) και έτσι κατέφυγαν σε απαξιωτικούς, λαϊκιστικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς π.χ. παρακρατικοί., νέο-ΕΚΟΦίτες, προσπαθώντας να αποχαρακτηρίσουν τα ενεργά κομμάτια της κοινωνίας που παλεύουν καθημερινά για την αξιοπρέπειά τους. Το κάνουμε σαφές σε όλους τους τόνους ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρόντες και παρούσες καθημερινά σε όλα τα πεδία των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, στην πόλη μας αλλά και αλλού, χωρίς να μας αγγίζουν αυτές οι πρακτικές και αυτοί οι χαρακτηρισμοί.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν, ότι χτες στην πλατεία Αγίας Παρασκευής φάνηκε η διαχωριστική γραμμή αυτών που επιλέγουν να βρίσκονται στο δρόμο, να διεκδικούν και να δημιουργούν δομές αυτοοργάνωσης και εκείνων που επιλέγουν την κοινωνική νομιμοποίηση κυβερνητικών στελεχών, χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι το αγωνιστικό παρελθόν τους. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε…
Αξίζει εδώ μια ειδική μνεία στον αγώνα για την μη έκδοση των 5 αγωνιστών, που τόσο πολύ επικαλέστηκαν τη συμμετοχή τους οι διοργανωτές της συγκεκριμένης εκδήλωσης.
Να κάνουμε σαφές και τούτο: ο αγώνας αυτός οφείλει το αποτέλεσμά του στους κατ’ ιδίαν εμπλεκομένους, στην πολιτική παρουσία και αναγνωρισιμότητα της συνέλευσης και του κινήματος αλληλεγγύης και της πίεσης που επέφεραν και τελικά μπλόκαραν την έκδοση των 5 αγωνιστών. Στο μόνο πεδίο που οι αγώνες αυτοί έχουν αντίκρισμα, είναι στο ίδιο το συνεχές των αγώνων και όχι στα πολιτικά γραφεία εν είδει βιογραφικού.
Υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους την παρουσία μας χτες στην πλατεία της γειτονιάς μας, καθώς ήταν αυτή που απέτρεψε την εμφάνιση του υφυπουργού οικονομίας στην πόλη μας και ανέδειξε το αδιέξοδο των κυβερνητικών επιλογών και το έλλειμμα του κοινωνικού ερείσματός τους.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ».

Ανδρέας Μπαλωτής
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ – ΠΟΕΣΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ