Ομόφωνα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Τι σχεδιάζει η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου.

0
Μαρία Κοντοπούλου
Μαρία Κοντοπούλου

Με ομοφωνία όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Νομικού Προσώπου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2017 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016. Την εισήγηση του θέματος έκανε η αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Μαρία Κοντοπούλου που στην ομιλία της επεσήμανε ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που προκύπτει αποκλειστικά από την ταυτότητα του Νομικού Προσώπου και ως στόχο θέτει την εξοικείωση ενηλίκων και παιδιών με τον κόσμο του βιβλίου, την τόνωση της φιλαναγνωσίας, την προαγωγή αλλά και παραγωγή του λόγου – τόσο του γραπτού όσο και του προφορικού και τη γνωριμία με το έργο του σπουδαίου ζωγράφου και διανοητή Αλέκου Κοντόπουλου, ο οποίος αποτελεί βασικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.

Η αντιπρόεδρος στη συνέχεια δήλωσε ότι το Νομικό Πρόσωπο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά τα διοικητικά, οικονομικά και τεχνικά ζητήματα και ότι ενώ η περσινή χρονιά ήταν αφιερωμένη στην παιδεία και στην εκπαίδευση, ο προγραμματισμός για το 2017 περιλαμβάνει τα εξής:
1. Διατήρηση και επέκταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
· Για ενήλικες (εργαστήρια βιβλίου: μετάφρασης, δημιουργικής γραφής, επιμέλειας και διόρθωσης κειμένου, εργαστήρια εκπαιδευτικών, γνωριμία με ξενόγλωσση λογοτεχνία, ιστορίας της τέχνης).
· Για παιδιά (Το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη στο χώρο μας και στη σχολική αίθουσα , εικαστικά εργαστήρια, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γνωριμία με το βιβλίο για παιδικούς σταθμούς, εκπαιδευτικά προγράμματα εφήβων)
2. Διατήρηση και επέκταση των Λεσχών Ανάγνωσης (5) εντός κι εκτός Βιβλιοθήκης (Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων, Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης, Λέσχη Ανάγνωσης στο ΚΑΠΗ, Συντροφιά Ανάγνωσης στη Στέγη Γερόντων, Λέσχη Ανάγνωσης για Εκπαιδευτικούς).
3. Βιβλιοπαρουσιάσεις (Μεμονωμένες παρουσιάσεις, Παρουσιάσεις των συγγραφέων της πόλης μας τον μήνα Μάιο)
4. Διατήρηση μεγάλων διοργανώσεων (Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά με τη συνεργασία της ΕΝΕΒΑΠ, «Πολιτιστικές Συναντήσεις», «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη»)
5. Εκδόσεις
6. Συντηρήσεις, αναπαλαιώσεις στα κτίρια.
Το 2017 θα είναι ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ και συγκέντρωσης ιστορικού αρχείου της πόλης με δύο βασικές δράσεις:
· Μουσείο
— Συμμετοχή σε εκδήλωση που θα οργανωθεί στο Saint Brieuc για τον Αλέκο Κοντόπουλο σε συνεργασία με την επιτροπή αδελφοποίησης.
— Θεσμοθέτηση των Εικαστικών Συναντήσεων «Αλέκος Κοντόπουλος» που φέτος θα περιλαμβάνουν έκθεση έργων του Κοντόπουλου στον κήπο σε συνέχεια των Εικαστικών Εργαστηρίων για Παιδιά στον Κήπο του Ζωγράφου.
— Θεσμοθέτηση σεμιναρίων για την ιστορία της τέχνης.
· Βιβλιοθήκη: Έναρξη συγκέντρωσης ιστορικού αρχείου της πόλης με
— Συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής
–Συγκρότηση υποστηρικτικής ομάδας ενδιαφερόμενων κατοίκων, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν επιμορφωτικό πρόγραμμα.
— Πρόσκληση προς τους δημότες και αναζήτηση υλικού.
Η συγκεκριμένη δράση βέβαια θα επεκταθεί σε βάθος χρόνου και αφού αρχειοθετηθεί , θα είναι διαθέσιμη προς χρήση και επεξεργασία μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια οι δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο δανείζονται βιβλία ή παρακολουθούν τα διάφορα προγράμματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ