Ο Βασίλης Ζορμπάς και τ΄απομεινάρια μιας θητείας…

0
andreas

Κατά τα άλλα, η «κοπή» των ανθρώπων που ονειρεύονται την άσκηση εξουσίας, έχει πολύ συγκεκριμένα γνωρίσματα και ιδιότητες, που δεν κρύβονται ειδικά από το εξασκημένο δημοσιογραφικό μάτι που έχει πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με πολιτικούς εντός και εκτόςεισαγωγικών,  έχει παρακολουθήσει κομματικές ή παραταξιακές διεργασίες, κι έχει αξιολογήσει με επάρκεια τα δυνατά κι αδύνατα σημεία των επίδοξων σωτήρων…

Επειδή ο Βασίλης Ζορμπάς αποτελεί κλασικό παράδειγμα  «σωτήρα»κοπής συντηρητικού τύπου… σε διάφορες πολιτικές συζητήσεις,  όταν άκουγα ορισμένους να μιλούν για την «περηφάνια» και την πολιτική «λεβεντιά» που διακατέχει τα στελέχη της συντηρητικής παράταξης, ιδιότητες που τα ωθούν σε περίπτωση εκλογικής ήττας  – σε αντίθεση με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – να υιοθετούν την οδό της αξιοπρεπούς αποχώρησης  από το πολιτικό προσκήνιο, χαμογελούσα.
Χαμογελούσα, όχι επειδή οι ομιλούντες είχαν άδικο, αλλά επειδή μια αποχώρηση του Βασίλη Ζορμπά από το πολιτικό προσκήνιο της πόλης εκτιμούσα και εκτιμώ, ότι θα  διέθετε οπωσδήποτε και τη σύμφωνη γνώμη της αναπληρώτριας δημάρχου και στενής συνεργάτιδας του, Ελευθερίας Παπαδοπούλου, η οποία δεν είχε ποτέ διατελέσει πολιτικό στέλεχος της συντηρητικής παράταξης ούτε και διέθετε την ίδια με αυτά τα στελέχη «οπτική γωνία θέασης» του πολιτικού γίγνεσθαι.
Ας δούμε όμως για ποιον ή ποιους, πολιτικούς ή μη λόγους, ο Βασίλης Ζορμπάς αποφάσισε καλοκαιριάτικα να  επικοινωνήσει με τους συμπολίτες του μέσω των εφημερίδων και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Είχε να πει κάτι το «καινούργιο»; Όχι δεν είχε και γι αυτό και δεν είπε.
Απλά επανέλαβε όλα όσα είχαν γραφτεί στα προεκλογικά του φυλλάδια  και είχαν λεχθεί από τον ίδιο ή από τα στελέχη του στις προεκλογικές ομιλίες, τα οποία δεν έπεισαν την πλειοψηφία των συμπολιτών του η οποία  επέλεξε για δήμαρχο τον Γιάννη Σταθόπουλο.
Μήπως διέθετε στοιχεία για να καταγγείλει κάποιο «τεράστιο σκάνδαλο» όπως έκανε την εποχή που αποδομούσε τον Κώστα Στεροδήμα και την παράταξη του Αντώνη Σιδέρη; Όχι δεν είχε.
Ούτε καν για απ΄ευθείας ανάθεση αγοράς κουραμπιέδων δεν μίλησε… αλλά ούτε κι αναφέρθηκε στην αγορά κάποιου «δικηγορικού» βιβλίου αξίας 60 ευρώ… Μήπως εξήγησε στους συμπολίτες του την «αλήθεια» για την οποία παρέμεινε πέρσι εκτός λειτουργίας ο Δημοτικός κινηματογράφος;
Όχι. Απλά συνέχισε να επιρρίπτει τις ευθύνες σ΄αυτούς που δεν θέλησαν να παραβούν για «χάρη» του το νόμο!
Εξήγησε μήπως το γιατί επιμένει να θέλει να λειτουργήσει ο Δημοτικός κινηματογράφος στην αυλή του Σχολείου στην οδό Νεαπόλεως,  όταν το 2001 και 2002 που πρωτοξεκίνησε ν΄ασχολείται στην πόλη μας με τα κοινά και κατοικούσε απέναντι από το συγκεκριμένο Σχολείο, είχε Μόνον ενστάσεις και κανένα «καλό λόγο» για την επιλογή αυτή του Βασίλη Γιαννακόπουλου;
Εξήγησε μήπως ότι στον περσινό εμπρησμό που έγινε στο ένα και ΜΟΝΑΔΙΚΟ στρατιωτικό  «Τολ» του πρώην στρατοπέδου «Σπυρούδη» που φυλάσσονταν(;) οι καρέκλες του Δημοτικού κινηματογράφου καταστράφηκαν και οι δύο(;) μηχανές προβολής κινηματογραφικών ταινιών που διέθετε ο Δήμος; Σίγουρα όχι.
Μήπως έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με το «Τι άλλο» υπήρχε  στο συγκεκριμένο «Τολ»; Μήπως φυλάσσονταν εκεί και πίνακες ζωγραφικής ή χαρακτικά απ΄αυτά που ψάχνουμε χρόνια να δούμε τι απόγιναν και κανείς δεν γνωρίζει; Τίποτε σχετικό δεν αναφέρθηκε.
Μήπως εξήγησε ότι όταν οι αρμόδιοι φορείς παραχωρούσαν την αυλή του Σχολείου για τη λειτουργία του Δημοτικού κινηματογράφου, δεν παραχωρούσαν στο δήμο και το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να υπενοικιάζει το χώρο σε «Ιδιώτη» για «εμπορική χρήση» και κατ΄επέκταση οι όποιοι διαγωνισμοί ή «διαγωνισμοί» πραγματοποιήθηκαν  για τις όποιες ανάγκες στο συγκεκριμένο χώρο  να μην έχουν καμιά νομιμότητα; Όχι.
Μήπως ενημέρωσε κάτι σχετικό  για την περίφημη «Εκκαθάριση» της πρώην ΚΟΙΠΕΔΑΠ – ΔΗΠΕΑΠ ; μήπως έστω και τώρα ο «εκκαθαριστής»  μπορεί να μας πόσα χρήματα υποχρεωθήκαμε να πληρώσουμε επειδή κάποιοι «τσέπωσαν» και δεν απόδωσαν τις εισφορές των εργαζομένων στο Νομικό αυτό πρόσωπο   σε Ι.Κ.Α και Εφορία; Κατηγορηματικά όχι.
Μήπως απάντησε σχετικά με τ ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης (ακίνητο που φιλοξενεί το Ωδείο και τον βρεφονηπιακό της Λάδωνος); Ή για τα «κινητή»  περιουσία της (έργα Κοντόπουλου, Βασιλείου και λοιπόν ζωγράφων); Όχι, καμιά τέτοια νύξη δεν έκανε.
Μήπως ανακοίνωσε τυχόν θετικές ενέργειες των αστυνομικών αρχών, αναφορικά με τον πίνακα του Κοντόπουλου που είχε κλαπεί από το παλιό Δημαρχείο; Ή για τα κλεμμένα χαρακτικά; Όχι βέβαια.
Μήπως εξήγησε το γιατί καλοκαιριάτικα είχε αποφασίσει να δώσει 240.000ευρώ με απ΄ευθείας ανάθεση σε εργολάβο για «κατεπείγουσες» εργασίες που έγιναν στο Γιαβάσειο κληροδότημα  …έναν χρόνο αργότερα; Όχι .
Μήπως αιτιολόγησε το «γιατί» αποφάσισε να Μην προχωρήσει σε μειοδοτικό διαγωνισμό ώστε  να πετύχει μεγάλη έκπτωση και να μην πλουτίσει «τρίτους» αλλά ν΄ ανακουφίσει αυτούς που σιτίζονται στο κοινωνικό μαγειρείο; Όσους σπεύδουν στο κοινωνικό παντοπωλείο ή φαρμακείο ή στο Δημοτικό ανταλλακτήριο ρούχων; Όχι βέβαια.
Μήπως ανακοίνωσε κάποια επιτυχία της αστυνομίας στις υποθέσεις των κλεμμένων από τις αποθήκες του Δήμου, «σκληρών δίσκων» με προσωπικά δεδομένα συμπολιτών μας που είχαν αποθηκευτεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Κ.Ε.Π της οδού Πελοποννήσου; Ή από την εν συνεχεία κλοπή και των υπολογιστών;  Όχι.
Μήπως ανακοίνωσε κάποια εξέλιξη για τον κλεμμένο «σκληρό δίσκο» με τα οικονομικά στοιχεία της ΚΟΙΠΕΔΑΠ; Μήπως βρέθηκαν αυτοί που έκλεψαν και ολόκληρο τον υπολογιστή της επιχείρησης  φοβούμενοι  ότι ενδεχομένως εκτός του σκληρού δίσκου κάποια στοιχεία να είχαν «εγγραφεί» και «αλλού»; Όχι.
Μήπως ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν  αυτοί που έκλεψαν την αντλία νερού από το φυλάκιο δασοπροστασίας του λόφου Τσακού; Μήπως υπήρξε κάποια εξέλιξη για το ποιοι και πως έκλεψαν την υδροφόρα του Δήμου ή το αλεξικέραυνο του Δημαρχείου; Όχι , ούτε λέξη γι αυτά.
Μήπως ο πρώην δήμαρχος, έδωσε στη δημοσιότητα τις ενέργειες  που ως Δήμαρχος έκανε, όταν το γραφείο που είχε αναλάβει την «Λογιστική υποστήριξη» των Νομικών προσώπων, ενώ εισέπραξε τη συμφωνηθείσα αμοιβή ουδέποτε προχώρησε στην παράδοση των εργασιών που ήταν υποχρεωμένο να παραδώσει στον ΠΑΟΔΑΠ;
Όχι ούτε λέξη δεν είπε για όλα αυτά ο κ.Ζορμπάς, ίσως επειδή γι αυτόν να  είναι ήσσονος  σημασίας γεγονότα και «ψιλά γράμματα».
Αυτό που ανακοίνωσε με έμφαση και καμάρι ήταν ότι: «Μετά από πολλές συναντήσεις της παράταξής μας και από εποικοδομητικές ανταλλαγές απόψεων, καταλήξαμε ομόφωνα στη δημιουργία ενός ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ, βάσει του οποίου λειτουργούμε. Είμαστε μια δημοκρατική παράταξη, που λειτουργούμε με σκοπό, όργανα και διαδικασίες. Ίσως είμαστε η μοναδική παράταξη στον Δήμο μας, που λειτουργεί όχι με αδιαφανείς και απολυταρχικές διαδικασίες, αλλά δημοκρατικά και ξεκάθαρα».
Αυτό που ξέχασε κατά την  πάγια συνήθεια του να εξηγήσει ο Βασίλης Ζορμπάς, ήταν:  α) Γιατί αυτές οι διαδικασίες δεν έγιναν προ δεκαετίας που ίδρυσε την παράταξη του; β) Ως αντιπολίτευση και ως διοίκηση με ποιο τρόπο λειτουργούσε η παράταξη του αφού δεν υπήρχε καταστατικό; γ) Σε «Τι» διέφερε η παράταξη του όλα αυτά τα χρόνια από τις άλλες, αφού λειτουργούσε χωρίς καταστατικό; δ) «Πως» και «Που» λαμβάνονταν οι αποφάσεις;
Το πιο θλιβερό όμως μέρος της συνέντευξης του πρώην δημάρχου, είναι το γεγονός ότι ακόμη και τώρα, που πέρασε ο θυμός από το σοκ της απόρριψης, σήμερα που υποτίθεται ότι ο πρώην δήμαρχος βλέπει τα πράγματα πιο ψύχραιμα και πιο αποστασιοποιημένα, δεν κατάφερε να βρει ούτε ένα «φταίξιμο» , ούτε καν ένα «ψεγάδι», ούτε μια «παράλειψη»  στα τριάμισι χρόνια  που διοίκησε η παράταξη του.
Χωρίς λοιπόν ίχνος αυτοκριτικής, αναφέρθηκε στους λόγους της εκλογικής του ήττας αποδίδοντας την στους «άλλους» και κυρίως στο γεγονός ότι η διοίκηση του ήταν απασχολημένη με «παραγωγή έργων» και δεν είχε το χρόνο για «επικοινωνιακά τρυκ και φανφάρες!».
Δηλαδή κατά τον κ.Ζορμπά, τα πάντα κατά τη διάρκεια της διοίκησης του λειτούργησαν τέλεια… ουδεμία «συγνώμη» χρωστά και για τίποτα… κι ότι το γεγονός της μη επανεκλογής του,  οφείλεται στους προφανώς αγνώμονες και κουτούς συμπολίτες του, που αντί να τον επιβραβεύσουν για τις τιτάνιες προσπάθειες και τους αγώνες που έδωσε για το «καλό» τους… αυτοί σαν τα ποντίκια του παραμυθιού, μαγεύτηκαν από την «φλογέρα» του «αυλητή» της αντιπολίτευσης και αφέθηκαν να οδηγήθηκαν στο χάος και την καταστροφή…
Τώρα το γεγονός ότι στη μέση της θητείας του είχε αποπέμψει τους τρεις από τους πέντε αντιδημάρχους του με την αιτιολογία ότι οι «αντικαταστάτες» τους θα οδηγούσαν τη διοίκηση σε καλύτερη παραγωγή έργου…  ήταν ένα γεγονός ανάξιο αναφοράς και ερμηνείας και καμιά  επίπτωση και σχέση δεν είχε με την εκλογική ήττα.
Όπως ανάξιο ερμηνείας και καμιά σχέση δεν είχε με την εκλογική του ήττα,  ήταν και το γεγονός ότι ο Δήμος της Αγ.Παρασκευής ήταν ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα όπου η παράταξη που διοικούσε είχε λόγω διαγραφών και αποχωρήσεων στελεχών της, απολέσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο, αφού οι ανεξαρτητοποιημένοι σύμβουλοι και σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπερτερούσαν αριθμητικά από τους συμβούλους της παράταξης του κ.Ζορμπά!
Ίσως ο Βασίλης Ζορμπάς να αισθάνεται υπερήφανος για το κατόρθωμα του αυτό και να έχει μετανιώσει που δεν είχε υποβάλει αίτηση για εγγραφή στο βιβλίο «Γκίνες»…
Οι συμπολίτες του όμως, δεν ξεχνούν ότι για να υπερψηφιστεί μια πρόταση της παράταξης του Βασίλη Ζορμπά, για να αγοραστεί δηλαδή ένα «μολύβι» ή για να κατασκευαστεί  ο «ποδηλατόδρομος» της οδού Δερβενακίων (ύψους 9.οοο.οοο ευρώ…)  θα έπρεπε είτε ν’ απουσιάζουν κάποιοι από τους «ανεξάρτητους» συμβούλους  ή «κάποιοι» σύμβουλοι από τις παρατάξεις των κ. Γιαννακόπουλου  και Σταθόπουλου…  κι ότι σε κάθε περίπτωση οι ανελλιπώς παρόντες σύμβουλοι της Δημοτικής   παράταξης που εξέφραζε στο Δημοτικό συμβούλιο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ήταν οι πλέον καθοριστικοί για την άσκηση διοίκησης παράγοντες …
Ο Βασίλης Ζορμπάς λοιπόν παραχώρησε συνέντευξη τύπου και ανακοίνωσε την σύνταξη και έγκριση του καταστατικού  λειτουργίας της παράταξης του και δεν μένει λοιπόν τίποτε άλλο παρά να δούμε το «τι» από αυτήν έχει απομείνει…

Ανδρέας Χρ. Μπαλωτής
Δημοσιογράφος –Μέλος ΕΣΗΕΑ/ΠΟΕΣΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση