Ο δήμαρχος… οι φίλοι του… και το κληροδότημα Σιστοβάρη

0
gelane kai oi petres zormpa

gelane kai oi petres zormpaΣτην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2014 και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου η Δημοτική Αρχή εισήγαγε στην Ημερήσια Διάταξη την ανάκληση ή μη της άδειας λειτουργίας του καταστήματος «DaVinci» το οποίο λειτουργεί στο Εθνικό κληροδότημα «Βίλα Σιστοβάρη», μια βίλα που όπως αποφάνθηκε τελεσίδικα η δικαιοσύνη ανεγέρθηκε πάνω στα ερείπια της παράνομα κατεδαφισμένης ιστορικής βίλας.
Βάση της δικαστικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών υπ’ αριθμ. 6060/2013 το εν λόγω κατάστημα λειτουργεί παρανόμως στο χώρο του εθνικού κληροδοτήματος Σιστοβάρη διότι όπως αναγράφεται και στην τελεσίδικη απόφαση έχει υπερβεί τα όρια της «τακτικής διαχείρισης» που όριζε ο διαθέτης Αθανάσιος Σιστοβάρης.
Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, όταν προ μηνών το δικαστήριο καταδίκασε τελεσίδικα τον επιχειρηματία Λάμπρο Σαμουρέλη που εκμεταλλεύεται εμπορικά το χώρο, είχε δηλώσει ότι προτού κάνει οποιαδήποτε κίνηση θα περίμενε να καθαρογραφτεί η δικαστική απόφαση και μετά θα «άνοιγε» τα χαρτιά του.
Η μέρα που καθαρογράφτηκε η απόφαση έφτασε περίπου το μήνα Νοέμβρη 2013, με το Βασίλη Ζορμπά να εξαγγέλλει τότε ότι θα έφερνε το θέμα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ως προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν θα λάμβανε την απόφαση αυτή η επιτροπή «Ποιότητα Ζωής», όπως συνήθως γίνεται.
Έτσι λοιπόν ο δήμαρχος εισήγαγε το θέμα στις 15 Ιανουαρίου 2014, στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της χρονιάς, αφήνοντας την εντύπωση σε όλους ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα υποβαλλόταν σε συζήτηση και λήψη απόφασης.
Αντ’ αυτού ο Βασίλης Ζορμπάς αποφάσισε την ώρα της συνεδρίασης να αποσύρει το θέμα χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή.
Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Νίκη για την Αγία Παρασκευή» κ. Γιάννης Σταθόπουλος ρώτησε το δήμαρχο γιατί απέσυρε το θέμα και ζήτησε επίμονα να φανερώσει τις προθέσεις του ο δήμαρχος σ΄ένα ζήτημα που απασχολεί την πόλη πολλά χρόνια και αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο στην ιστορία της πόλης.
Ο κ. Ζορμπάς τότε απάντησε ότι περίμενε γνωμοδότηση από την πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής ! η οποία είναι αρνητική ως προς την ανάκληση της άδειας του καταστήματος!! και δήλωσε ότι περιμένει άλλη μία γνωμοδότηση από την ίδια υπηρεσία βάση των τελευταίων εξελίξεων (της δικαστικής απόφασης)!!! Ανατρέποντας στην ουσία τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ακυρώνοντάς τες με μια «κάποια γνωμοδότηση» από υπαλλήλους της πολεοδομίας!!! Τα «έργα και οι ημέρες» των οποίων περιγράφονται γλαφυρά στις ετήσιες ανακοινώσεις του κ.Ρακιντζή…
«Ο δικαστής αρνήθηκε στη δικηγόρο του Δήμου κ. Μπάτσου την καθαρογραμμένη απόφαση του δικαστηρίου» είπε ο κ. Ζορμπάς και εξήγησε ότι αυτό γίνεται διότι ο συγκεκριμένος δικαστής θεωρεί πως ο Δήμος δεν έχει έννομο συμφέρον!!! Δηλαδή με λίγα λόγια, ο κληροδόχος Δήμος Αγ.Παρασκευής στον οποίο βάσει της διαθήκης ανήκει το Εθνικό Κληροδότημα δεν έχει έννομο συμφέρον για την «Διαχείριση» που γίνεται σ΄αυτό, τη στιγμή κατά την οποία τα αρμόδια δικαστήρια αποφάσισαν τελεσίδικα ότι οι εμπορικές δραστηριότητες που ασκεί εκεί ο κατά δήλωση του «οικογενειακός του φίλος» δεν εμπίπτουν στην έννοια της «τακτικής διαχείρισης», χωρίς βεβαίως να αποκαλύψει το ονοματεπώνυμο του συγκεκριμένου δικαστή… και χωρίς να έχει προχωρήσει σε καμιά απολύτως ενέργεια για την «Ανατροπή» της «απόφασης» (;) αυτής, μια τακτική δηλαδή που ακολουθεί σε όλες τις περιπτώσεις που άπτονται των «μεγάλων θεμάτων της πόλης»…

 x 00102

 γράφει ο

Χρήστος Ανδ. Μπαλωτής

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ζορμπάς ξεκαθάρισε ότι βρήκε τρόπο με την κ. Μπράτσου να πάρουν ως Δήμος την καθαρογραμμένη δικαστική απόφαση (προφανώς θα ζήτησε τη βοήθεια του Σέρλοκ Χολμς….), την οποία και θα έχουν σε λίγο καιρό , δηλαδή μάλλον ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ του ΜΑΊΟΥ…. και συνέχισε εξηγώντας ότι εκτός της αναμονής για την απόφαση περιμένει να εγκριθεί και ο προϋπολογισμός του Δήμου από την Περιφέρεια!!!.
Ο δήμαρχος «περιμένει τον προϋπολογισμό» γιατί όπως είπε είναι στις προθέσεις του να ψηφιστεί ένα κονδύλι ώστε να δώσει εντολή σ’ έναν νομικό πανεπιστημίου (του οποίου το όνομα δεν θυμόταν) για να γνωμοδοτήσει (ΠΡΟΦΑΝΏΣ ΜΕ ΠΟΙΟ ΝΟΜΙΚΌ ΤΕΡΤΊΠΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΊ Η ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ)…).
Επιπλέον ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα ρωτήσει γραπτώς και το Υπουργείο Οικονομικών για να του πει ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κινηθεί στο συγκεκριμένο θέμα!!!.
Αφού ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες τόνισε ο κ. Ζορμπάς τότε θα δώσει πλήρη αναλυτικό φάκελο σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και ο καθένας θα μπορεί να ψηφίσει ότι θέλει αφού τους δοθεί πρώτα μια παράταση 10 ημερών ώστε να είναι «διαβασμένοι» .
Όλη η παραπάνω διαδικασία που εξιστόρησε ο δήμαρχος ότι θέλει να ακολουθήσει στα αυτιά των περισσοτέρων ακουγόντουσαν ως «λόγια υπεκφυγής».
Συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φώτης Αλεξόπουλος κατηγόρησε τον δήμαρχος ότι «προσπαθεί να ξεφύγει» και δήλωσε ότι η πολεοδομία δεν είναι γνωμοδοτικό όργανο για ζητάει την άποψή της.
Από την πλευρά του ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου έχει καθαρογραφτεί πολύ καιρό και η οποία είναι σαφής διότι εξηγεί ότι οι ενέργειες του κ. Σαμουρέλη εκφεύγουν της «τακτικής διαχείρισης» και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δεν «δείχνει καθαρό πρόσωπο».
«Οφείλετε να ανακαλέσετε την άδεια λειτουργίας» υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος και δήλωσε ότι η υπόθεση είναι απλή πλέον, ότι ο δήμαρχος εσκεμμένα την περιπλέκει τόσο πολύ και ρώτησε τον κ. Ζορμπά αν για όλα τ’ άλλα καταστήματα που λειτουργούσαν παράνομα είχε προβεί στις ίδιες ενέργειες λέγοντας τα εξής: «Για άλλα καταστήματα ρωτήσατε κάποιον; Όχι! Με απόφαση δημάρχου το κάνατε!».
Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Γουργούλης δήλωσε με έμφαση ότι οι μόνοι αρμόδιοι για την απόφαση αυτή είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης δήλωσε ανήσυχος για τις απόψεις των «ειδικών» μιας και στο παρελθόν έχει βιώσει «ειδικούς» να αλλάζουν απόψεις από τη μια μέρα στην άλλη.
«Ανησυχώ για τη βραδύτητα που δείχνει η διοίκηση» υποστήριξε ο κ. Γκιζιώτης και διατύπωσε την άποψη ότι διαχέονται στην πόλη σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους απόψεις όπως «Σιγά μην ψηφίσω και χάσω το σπίτι μου» ή «Το θέμα είναι παλιό κι εμείς έχουμε άλλα καινούργια»…
Στη συνεδρίαση ήταν παρών και ο Κώστας Κατσάρας, υιός του αείμνηστου δημάρχου Σωτήρη Κατσάρα, που είχε στηρίξει τον Βασίλη Ζορμπά στις εκλογές του 2010 ο οποίος στο άκουσμα της ομιλίας του δημάρχου τον προειδοποίησε ότι θα τον μηνύσει για να λάβει την απάντηση από τον κ. Ζορμπά «Τώρα μου σηκώθηκε η πέτσα». Ο κ. Κατσάρας εμφανώς ενοχλημένος αποχώρησε από την αίθουσα δηλώνοντας ότι θα υλοποιήσει την προειδοποίησή του άμεσα.
Ο κ. Ζορμπάς στη συνέχεια προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του θέματος Σιστοβάρη και υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ήταν συνομιλητής του κ. Σαμουρέλη ούτε το 2005, ούτε το 2007, (αλλά απλά προσωπικός του φίλος και οικογενειακός ιατρός της οικογένεια Σαμουρέλη…) και κατηγόρησε τον κ. Σταθόπουλο ότι είχε πλησιάσει πολιτικά το 2010 τον επιχειρηματία για να εξασφαλίσει την πολιτική του υποστήριξη.
Προς απάντηση αυτών που ακούστηκαν ο κ. Σταθόπουλος στις κατηγορίες του δημάρχου ανταπάντησε ότι είναι γνωστή η μέθοδος του δημάρχου να σπιλώνει όταν δεν έχει επιχειρήματα και να διαδίδει ψέματα… κι ήταν αυτός ο ίδιος που «είχε τραπεζώματα» με τον εν λόγω επιχειρηματία στη γνωστή ταβέρνα «Μουριά» του Γιάννη Μουστόγιαννη.

Σημ. «Σχολιαστή». Για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι ο «κακός» κατά Ζορμπά Γιαννακόπουλος, στην απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής η οποία εξέδωσε την άδεια λειτουργίας του Davinci, είχε θέσει ως όρο την ΑΝΑΚΛΗΣΗ της σε περίπτωση που τα δικαστήρια δικαίωναν τις θέσεις του Δήμου και των πολιτών που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση