Ο «Δεξιός ψάλτης»… Το «πάτημα στον (πολιτικό) κάλο»… και η απειλή επέμβασης των ΚΝΑΤ !

0

Το τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017, αφορούσε την τρίτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2017 των παιδικών σταθμών της Αγ. Παρασκευής και η πρόεδρος τους Μαργαρίτα Δημητρίου –Καβρουδάκη στην εισήγηση της είπε τα εξής:

dimitriou reportaz«Η συγκεκριμένη αναμόρφωση προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου «κωδικού» και την «ενίσχυση» άλλων, επειδή στους παιδικούς σταθμούς προσλήφθηκε πρόσφατα νέο μόνιμο προσωπικό, αλλά και για τη δαπάνη «σύνδεσης» των διαφορετικών προγραμμάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών των σταθμών.
Θα ήθελα με την ευκαιρία της συζήτησης της συγκεκριμένης αναμόρφωσης, συνέχισε η κ. Δημητρίου, 1) να ευχαριστήσω τους γονείς των παιδιών οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να ενταχθεί σ’ αυτό μεγάλος αριθμός παιδιών, να ενισχυθεί με τον τρόπο αυτό οικονομικά το Νομικό πρόσωπο και να κρατήσει και τους 106 εργαζόμενους σ’ αυτό το πρόγραμμα.
2) Να ευχαριστήσω τους δύο αντιδημάρχους, και τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας, τον κ.Μπουρδάρα και την κ.Μαμαλίγκα, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα μας για τοποθέτηση φυσικού αερίου», γιατί θεωρώ ότι θα πρέπει ν’ αναγνωρίζουμε τις θετικές προσπάθειες των υπαλλήλων του δήμου.
Στη συνέχεια και κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, ο επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης» Ανδρέας Γκιζιώτης, είπε ότι «θορυβήθηκε» όταν του αναφέρθηκε από έναν «εκλεγμένο γονέα», ότι υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της πυρόσβεσης κι ότι οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν το τι πρέπει να κάνουν εάν συμβεί κάποιο «περιστατικό»… ενώ η Ελισάβετ Πετσατώδη ζήτησε να μάθει ποιος συγκεκριμένος παιδικός σταθμός θα συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου.
Απαντώντας η κ. Δημητρίου, είπε ότι με τον αγωγό φυσικού αερίου θα συνδεθούν οι δύο ιδιόκτητοι παιδικοί σταθμοί του δήμου της οδού Βορά και της οδού Λάδωνος, στους οποίους οι λογαριασμοί ρεύματος έφθαναν μεγάλα ύψη.
Απαντώντας στον κ .Γκιζιώτη, η κ. Δημητρίου είπε: «κ. Γκιζιώτη θίγετε ένα θέμα που με πονά πάρα πολύ. Στα τρία χρόνια που βρίσκομαι στο «τιμόνι» των παιδικών σταθμών, δύο θέματα με απασχολούν ιδιαίτερα. Το πρώτο είναι το περιβόητο «Σχολικό» και το δεύτερο είναι η «πυροπροστασία-πυρασφάλεια».
Θα σας θυμίσω επίσης, συνέχισε η κ. Δημητρίου, ότι το 2007 που είχα παραλάβει τους παιδικούς σταθμούς, τους είχα παραλάβει χωρίς πυροπροστασία, στη συνέχεια είχα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τους είχα παραδώσει με πυροπροστασία το 2010, αλλά το 2014 τους ξαναπαρέλαβα χωρίς πυροπροστασία, επειδή είχε λήξει και ουδείς είχε ενδιαφερθεί για την ανανέωση της, και επιπροσθέτως είχαν κλαπεί τμήματα της!
Ξεκινήσαμε τη σχετική διαδικασία, συνέχισε η κ. Δημητρίου, είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά ειλικρινά με πονάει το γεγονός ότι δεν έχω καταφέρει ακόμη να την ολοκληρώσω στα κτίσματα που οι παιδικοί σταθμοί νοικιάζουν για τις ανάγκες του Νομικού προσώπου κι ελπίζω πολύ σύντομα να λύσω προσωπικά το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο δεν έχω ακόμη καταφέρει να βρω χρόνο».
Στην τοποθέτηση του ο κ. Γκιζιώτης είπε τα εξής: «Αν γίνει ένα ατύχημα, πράγμα που απεύχομαι, θα πάμε φυλακή… κι αν γίνει έλεγχος και διαπιστωθούν αυτές οι ελλείψεις, θα «κλείσουν» τους χώρους επιτόπου. Κατ’ αρχήν είπε ο κ. Γκιζιώτης, γιατί παραλάβατε τους σταθμούς αφού ήταν στην κατάσταση που περιγράφετε; Εγώ προσωπικά δεν θα το παραλάμβανα… πως μπαίνετε μέσα και δεν έχει πυρασφάλεια ο παιδικός σταθμός; Και γιατί δεν δημιουργείτε έναν «κωδικό» με 20.000 και να καλέσετε μία εταιρεία να κάνει και πυρασφάλεια και πυροπροστασία σε 15 μέρες; Εγώ στο μαγαζί μου έκανα μόνος την εγκατάσταση σε μια μέρα κι εσείς τρία χρόνια τώρα δεν μπορείτε; Και τι θέλετε ν’ απαντήσω εγώ στους γονείς; Ότι τρία χρόνια τώρα είχαμε την «αγωνία» αλλά δεν τα κάναμε; Και προτείνω τώρα να προστεθεί η παραπάνω πρόταση μου στο θέμα».
Στη συνέχεια ζήτησε το λόγο η κ. Πετσατώδη η οποία είπε ότι πράγματι υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να κάνουν μελέτες και εγκαταστάσεις, όπως περιέγραψε ο κ. Γκιζιώτης, και θα μπορούσε πράγματι να το κάνει το Νομικό πρόσωπο, αλλά για ν’ αποκτήσει πιστοποιητικό πυροπροστασίας, απαιτούνται μελέτες θεωρημένες από την πυροσβεστική υπηρεσία κι επειδή έχει απαγορευτεί η απ’ ευθείας ανάθεση χρειάζονται άλλες διαδικασίες… και κατέληξε λέγοντας ότι οι μελέτες αυτές είναι πάρα πολύ ακριβές και αποτελούν « υποχρέωση» του ιδιοκτήτη που ενοικιάζει τον χώρο κι όχι του Νομικού προσώπου».
Η κ. Δημητρίου απαντώντας είπε ότι: «Τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέτε κ. Γκιζιώτη, κι αυτό γιατί διαθέτουμε έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό πυροσβεστήρων, και να σας θυμίσω ότι και πριν αναλάβω πάλι οι σταθμοί δεν είχαν πυρόσβεση , αλλά δεν σας άκουσα ούτε όμως φορά να το κάνετε «θέμα»…
Ο κ. Γκιζιώτης της απάντησε ότι «Τώρα το έμαθα»! και η κ. Δημητρίου ανταπάντησε λέγοντας: «Επιτρέψτε μου κ. Γκιζιώτη να σας πω ότι δεν το μάθατε τώρα… κι έχω «λόγο» που το λέω κι αυτό και το γνωρίζετε…»
«Έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες και να σας θυμίσω ότι στον σταθμό της οδού Βορά, είχαμε ξεκινήσει να βάλουμε σύστημα με μπεκ στο ταβάνι και ξέρετε γιατί δεν μπορούσαμε να το κάνουμε; Σας το είχα πει αλλά ίσως δεν το θυμάστε, συνέχισε η κ. Δημητρίου, δεν μπορέσαμε επειδή δεν υπάρχουν σχέδια του κτίσματος! Δεν υπάρχει σε καμία υπηρεσία φάκελος για το κτίσμα της οδού Βορά!! Και η κ. Πετσατώση είχε στείλει μηχανικό για να ξεκινήσει από την αρχή την αποτύπωση του κτιρίου».
Οργίλος ο κ. Γκιζιώτης, απευθυνόμενος προς την κ. Δημητρίου της είπε: «Ουδόλως με νοιάζει τι έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή! Πραγματικά καθόλου δεν με νοιάζει και το τι κάνατε επί τρία χρόνια!! αυτό που με νοιάζει είναι το τι θα κάνετε αύριο το πρωί.
Τι με νοιάζει τι έκαναν οι προηγούμενοι, συνέχισε ο κ. Γκιζιώτης, εσείς γιατί εκλεχτήκατε; για να μας λέτε τι έκαναν οι προηγούμενοι και τι δεν έκαναν; Γιατί ο κι δήμαρχος αυτό λέει κάθε φορά κι εσύ το ίδιο λες τώρα. Κακώς δεν είχαν οι προηγούμενοι, συνέχισε ο κ. Γκιζιώτης, λες να το ήξερα και να μην το έλεγα; Αυτό υπονοείς τώρα; Ότι το ήξερα και δεν το έλεγα στην προηγούμενη δημοτική αρχή και το λέω τώρα;
Αν το ήξερα θα το έλεγα από την πρώτη μέρα… κι αν ήταν να έρθει εκεί αύριο το πρωί το παιδί μου, δεν θα ερχόταν το παιδί μου ή Θα ερχόμουν εγώ με άλλους 10! αύριο στον παιδικό σταθμό. Αυτό πρέπει να κάνουμε δηλαδή.
Δεν καταλαβαίνω, κατέληξε ο κ. Γκιζιώτης, είναι απάντηση αυτή; αντί να πείτε «Αύριο το πρωί η πρώτη μου δουλειά θα είναι αυτή». Έλεος δηλαδή.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, επανέλαβε προς άρση παρεξηγήσεων, ότι οι ιδιόκτητοι παιδικοί σταθμοί διαθέτουν και πυροπροστασία και πυρόσβεση, κι ότι στα ενοικιαζόμενα που δεν έχει τοποθετηθεί σύστημα πυρόσβεσης, υπάρχει μεγάλος αριθμός πυροσβεστήρων.