Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής

0
tsakalwtos ekdilwsi

Ο κ. Τσακαλώτος λοιπόν ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση δεν πάει καλά» και ανέλυσε το σχηματισμό δύο διαφορετικών «στρατοπέδων» εντός του κυβερνητικού μνημονιακού μπλοκ. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το πρώτο (στρατόπεδο) αποτελείται από τους Στουρνάρα, Χαρδούβελη και ομοϊδεατών με την «υψηλή καθοδήγηση» Παπαχελά και των συγκροτημάτων του «ΣΚΑΪ» και της «Καθημερινής» κι όχι με «μπροστάρη» το ΔΟΛ όπως θα περίμενε κανείς γιατί τον τελευταίο καιρό έχει χάσει μεγάλο μέρος του «εδάφους της αξιοπιστίας».
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι αυτή η μερίδα επιμένει στο success story και στο δόγμα «όλα έγιναν καλώς» ακριβώς για να πείσει τον κόσμο ότι η χώρα «πάει μπροστά». Ωστόσο αυτή η εκδοχή βρίσκει εντός της κυβέρνησης ένα άλλο μπλοκ δίνοντας ως παραδείγματα τους Παυλόπουλο και Λοβέρδο που διαγγέλλουν συνεχώς το δόγμα «Η ΤΡΟΙΚΑ μας επιβάλλει τα μέτρα», ένα μπλοκ που προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του.
Ο πανεπιστημιακός καθηγητής εξήγησε ότι οι δύο αυτές εκδοχές που δικαιολογούν διαφορετικά τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης συγκρούονται μεταξύ τους γιατί η πρώτη πλευρά αμφισβητεί για το πώς θα πείσει το λαό με στόχο την επανεκλογή εάν ρίξει τις ευθύνες στον ξένο παράγοντα ενώ η δεύτερη πλευρά προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ηγεμονία θεωρεί ότι η αποποίηση των ευθυνών είναι ο τρόπος να ξανακερδίσει ένα κομμάτι της αστικής τάξης διότι δεν υπάρχουν πλέον «γέφυρες» επικοινωνίας της κυβέρνησης με την κοινωνία.
«Ξέρουν ότι δεν χτίζουν γέφυρες σε άλλες τάξεις εκτός απ’ αυτή που ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια εξυπηρετούν δηλαδή τους «έχοντες». Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι αυτή η εσωτερική τριβή του κυβερνητικού μπλοκ εξωτερικεύει και δημόσια κάποιες αντιφατικές απόψεις των μελών της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι δύο αφηγήσεις του  success story και της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων που υποτίθεται ότι κατάφερε να εξασφαλίσει έρχεται σε πλήρη αντίθεση όταν στο τραπέζι τίθεται το ζήτημα κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διότι σ’ αυτήν την εκδοχή «όλα κινδυνεύουν». «Πώς γίνεται να τα έχουν καταφέρει αλλά ταυτόχρονα να κινδυνεύουμε;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. tsakalwtos ekdilwsi 01
Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στο «σήμερα» ζούμε ως κοινωνία την τρίτη φάση της κρίσης και χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «ασθενή» ενώ συμπλήρωσε ότι οι πρώτες ύλες της Αφρικής έχουν ήδη απωλέσει μεγάλο μέρος της αξίας τους και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα εσωτερικά οικονομικά ζητήματα.
«Αλλάζει η ατζέντα συζήτησης» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε λέγοντας ότι ιδιαίτερα στην Ευρώπη πολλοί υποστηρικτές νεοφιλελεύθερων το τελευταίο διάστημα πλησιάζουν τις «απόψεις ΣΥΡΙΖΑ» για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της γηραιάς ηπείρου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε την σημαντικότητα των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων υποστηρίζοντας ότι ήταν η παρουσία και η δράση αυτών των νεοσύστατων εθελοντικών οργανισμών που έφερε προ των ευθυνών του τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη για να εξαγγείλει τελικά ιατρική περίθαλψη σε ανασφάλιστους.
«Σιγά σιγά αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες την πραγματικότητα» είπε ο κ. Τσακαλώτος διευκρινίζοντας ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να μιλάει για επενδυτικά προγράμματα γιατί διαφαίνεται ότι κανείς εν τέλει δεν επενδύει στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το χρέος ως μη βιώσιμο και συμπλήρωσε λέγοντας: «Αυτά που χλεύαζαν τα λούζονται».
Ο πανεπιστημιακός καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι ένας από τους τρόπους εξόδου από την κρίση είναι η επίτευξη συμφωνίας με βάση τις «ρήτρες ανάπτυξης», ότι πρώτο μέλημα της επόμενης κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η διαμόρφωση ενός αξιακού κώδικα στην κοινωνία και τόνισε ότι προϋπόθεση για την αναδόμηση του κράτους είναι να ανακουφιστεί ο κόσμος από τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του βουλευτή κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του παρευρισκόμενου κόσμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση