Ο Ησαΐας Σωτήρης επίσημος ομιλητής στο πνευματικό κέντρο Δήμου Χαλανδρίου.

0
isaias chalandri

Ο κ. Ησαΐας στο πρώτο μέρος της ομιλίας αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα 2012- μέχρι τις εκλογές του Μαίου 2014, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 70 ημέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  λέγοντας τα εξής:
«Όταν ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2012 απέφυγε την απειλή χρεοκοπίας και την έξοδο από το ευρώ, και θα ήταν η πρώτη φορά  που θα κατέρρεε οικονομικά μια Ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης.  Όπως γνωρίζετε, έγιναν απίστευτες θυσίες από όλους μας κι ο λαός βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση με μηδενικές αντοχές και με φοροδοτική ικανότητα υπό το μηδέν αλλά δεν καταρρεύσαμε και σας διαβεβαιώνω μετά λόγου γνώσεως ότι η χρεοκοπία είναι χίλιες φορές χειρότερη..
Όχι μόνο δεν καταρρεύσαμε, αλλά από τις διαπιστώσεις Διεθνών Οργανισμών έγινε μια θεματική δημοσιονομική προσαρμογή με αποτέλεσμα να Μηδενιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να πραγματοποιηθεί παγκοσμίως το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους ύψους  105δις ευρώ!
Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Ησαΐας, οι εταίροι μας δάνεισαν 240 δις ευρώ όχι από ιδιωτικές τράπεζες από κρατικούς προϋπολογισμούς  οπότε έχουμε 87% κρατικό χρέος και 13% ιδιωτικό χρέος.
Από τα πρωτογενή ελλείμματα πήγαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα και σήμερα θα ζούσαμε από τα δικά μας χρήματα αφού η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι στο πρώτο 10μηνο του 2014 το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στα 3 δις ευρώ, ο τουρισμός είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία, το λιμάνι του Πειραιά είχε διαμορφωθεί σε παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο πολυεθνικών κολοσσών και για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνια είδαμε ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό!
Ποια είναι όμως σήμερα η σημερινή κατάσταση μετά τις πρόωρες εκλογές;isaias chalandri 01
1)Έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, 2) Εκροές καταθέσεων, 3) παράταση του Μνημονίου μέχρι τον Ιούνιο, ανησυχία για το μέλλον της χώρας, 4) επανήλθε ο όρος GREXIT, 4) άτοπες και ανούσιες μετονομασίες και 5) σημαντικές αποπληρωμές χρεών μέχρι το τέλος του χρόνου, 6) καμία είσπραξη σε ευρώ μέχρι σήμερα από το εξωτερικό, 7) υποβάθμιση της χώρας και των τραπεζών μας από τον οίκο FITCH, 8) καθημερινή απώλεια καταθέσεων και τέλος 9) εσωτε­ρικό δανεισμό από ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και κρατικούς οργανισμούς.
Μετά απ΄όλα αυτά που σας είπα, ίσως με ρωτήσετε: «Τι πρέπει να γίνει;». Θα σας απαντήσω. Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε:
Α) Σε πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης, β) στην ολοκλήρωση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γ) στη συνταγματική ανα­θεώρηση, δ) σε διαβούλευση της απομείωσης του χρέους, ε) στην εκπλήρωση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, ζ) στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2015 – 2016, η) στην έξοδο της χώρας στις αγορές, ι) στην ανάπτυξη της οικονομίας με επενδύσεις, με άντληση εθνικών πόρων, με άντληση από το ΕΣΠΑ και από κοινοτικούς πόρους, με μεταρρυθμίσεις και τέλος καταπολέμηση της ανεργίας με επενδύσεις και εξαγωγές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση