Προϋπολογισμός 2018: Οι σχεδιασμοί της διοίκησης και το “Όχι σε όλα” της αντιπολίτευσης. 

0
Προϋπολογισμός: Έσοδα 2018

Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2018 ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία και συγκεκριμένα μόνο από τους Δημοτικούς Συμβούλους της διοίκησης του Γιάννη Σταθόπουλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017.

Γιάννης Σταθόπουλος

Επί του προϋπολογισμού τώρα και με βάση το αβαντάζ που προσφέρει μια παρουσίαση power – point σε slides, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος ενημέρωσε το σώμα για την ατζέντα των θεμάτων που ο ίδιος και η διοίκηση έχουν προγραμματίσει να υλοποιήσουν στο Δήμο το 2018 καθώς και μέρος αυτού εντός του 2019.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου αποτελείται από τα παρελθοντικά έργα και τα νεοεισαχθέντα

Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι στο συγκεκριμένο Τεχνικό πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου, αποτυπωνόταν η πολυεπίπεδη προσπάθεια της Δημοτικής αρχής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, τη δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών, την αναβάθμιση νέων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, την σύγχρονη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την « κοινωνική συνοχή» και την πολιτική ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

Παράλληλα ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στη σημερινή εποχή απαντάται κυρίως στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, κάτω από αντίξοες Μνημονιακές συνθήκες, που χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη μείωση πόρων, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και τους αυστηρούς περιορισμούς στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ειδικές δαπάνες 150.000 ευρώ (5%) , Μελέτες 129.400 ευρώ (3%) Επισκευή Λοιπών Εγκαταστάσεων 398.251,22 ευρώ (12%) Επισκευή οδοστρωμάτων 799.049 ευρώ (24%) Επισκευή Πάρκων – Παιδότοπων 50.000 ευρώ (2%) Επισκευή κτιρίων 329.538 ευρώ (10%) Έργα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης 218.467 ευρώ (7%) Κτιριακές εγκαταστάσεις 277.000 ευρώ (8%) Πλατείες – πάρκα – παιδότοποι (2%) Οδοί 350.000 ευρώ (10%) Πεζοδρόμια 3.264 ευρώ (1%) Λοιπές εγκαταστάσεις κοινής χρήσης 583.161 ευρώ (7%)

Ο Δήμαρχος στη συνέχεια, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην υλοποίηση του κάθε έργου,με ιδιαίτερη έμφαση στο Δίκτυο των αγωγών συλλογής ομβρίων υδάτων, στο οποίο μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί το 40% του προγραμματισμού και θα συνεχιστεί στην περιοχή των Πευκακίων και του Αη Γιάννη, σε συνδυασμό με αναπλάσεις πεζοδρομίων στις οδούς Αιγαίου Πελάγους και Γιαβάση καθώς και στις πλατείες του Αη Γιάννη και «Ηλιάκη».

«Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του Δημαρχιακού Μεγάρου» συνέχισε ο κ. Σταθόπουλος αναφερόμενος στον τομέα των νέων κτιριακών υποδομών, και συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της βίλας Ιόλα είναι προ των πυλών, κιότι μέχρι την άνοιξη του 2018 θα είναι έτοιμο προς λειτουργία το νέο ΕΠΑΛ στο χώρο των πρώην Εκπαιδευτηρίων «Μπαρμπίκα» στην περιοχή του Τσακού.

Ο κ. Σταθόπουλος είπε επίσης ότι εντός του έτους θα ξεκινήσουν οι αναπλάσεις στο χώρο του Δημοτικού Κοιμητηρίου καθώς και οι αντίστοιχες στο Αθλητικό και Πολιτιστικό πάρκο της Αγ. Παρασκευής (Σπάρτης 1).

Σ’ ό,τι αφορά τον τομέα του περιβάλλοντος , ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκεστην υλοποίηση του σταθμού μεταφόρτωσης στο πλαίσιο της διαδημοτικής συνεργασίας με τους Δήμους Παπάγου – Χολαργού, στην εγκατάσταση 12 υπογειοποιημένων κάδων (συνολικά μέχρι το 2019) και στο σχεδιασμό για την απόκτηση Πράσινου Σημείου και σύγχρονου ιδιόκτητου αμαξοστασίου.

Ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε την εισήγηση του αναφερόμενος στην εφαρμογή του «συμμετοχικού σχεδιασμού» για την σύνταξη του συγκεκριμένου προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος 2018 – 19, σε «πιλοτικό» επίπεδο στην περιοχή του Τσακού και μετις «Συνελεύσεις Γειτονιάς», σε όλες τις συνοικίες της Αγ. Παρασκευής.

Δαπάνες του προϋπολογισμού

Ο π. Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς , στην κριτική του μίλησε για μη εφαρμογή των σχεδίων της διοίκησης Σταθόπουλου… για πολιτική «ανέφικτων στόχων» και πολλών «Θα»…και κατηγόρησε το δήμαρχο για « πολιτική και πρακτική ανεπάρκεια», για έλλειψη δημοκρατίας στην άσκηση κριτικής από τηναντιπολίτευση και για μειωμένο ποσοστό υλοποίησης των προγραμματισμένων έργων.

Ο κ.Ζορμπάς στη συνέχεια έκανε λόγο για «στασιμότητα» της πόλης τα χρόνια διοίκησης του Γιάννη Σταθόπουλου, έκφραση που χρησιμοποίησε και ο Βασίλης Γιαννακόπουλος στην προσπάθεια του να παρουσιάσει τον εαυτόν του ως τον «καλύτερο» δήμαρχο.

Ο π. Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανδρέας Γκιζιώτης και η ανεξάρτητη σύμβουλος Ελισάβετ Πετσατώδη χαρακτήρισαν την εισήγηση του δημάρχου, ως μια «κίνηση εντυπωσιασμού» και τους όποιους ισχυρισμούς του περί «συμμετοχικού προϋπολογισμού» ψευδής, κι αυτό γιατί κατά την άποψή τους επί της ουσίας δεν αποτελούσαν « συμμετοχικό προϋπολογισμό» λόγω έλλειψης συμμετοχής αλλά ούτε και πραγματικό σχεδιασμό για την πόλη.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννακόπουλος ισχυρίστηκε ότι επικρατεί ένα «μπάχαλο» στα Νομικά πρόσωπα του Δήμου, ( στα οποία όλως τυχαίως προΐστανται σύμβουλοι οι οποίοι είχαν θητεύσει στην δική του παράταξη και αποχώρησαν καταγγέλλοντας) … ότι υπάρχουν ανεξαρτητοποιήσεις που δεν βοηθούν τη Δημοτική Αρχή… επεσήμανε ότι «μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές»… χαρακτήρισε ως «Μνημόνιο» τη συμφωνία αγοράς του κτήματος Ιόλα καθότι κάθε χρόνο ο Δήμος θα πληρώνει σε δόσεις για την απόκτησή του! και τέλος κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν προβαίνει σε κινήσεις κατά των μνημονιακών πολιτικών!!.

Για τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν μετά το 2010 μίλησε και ο Ανδρέας Γκιζιώτης λέγοντας ότι ένας προϋπολογισμός δεν αποκόβεται – στην πολιτική ερμηνεία των συνθηκών – από μία συνολική πολιτική που εφαρμόζεται σ’ ένα κράτος.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισε ότι η αντιλαϊκή πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί τη συνέχεια των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με απώτερο στόχο τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης σε δημόσια αγαθά, το σχεδιασμό εισαγωγής του Κεφαλαίου σε τομείς του δημόσιου τομέα, όπως έχει συμβεί με τον αντίστοιχο της καθαριότητας, την υποβάθμιση των όποιων υπηρεσιών του εκάστοτε Δήμου με κύριο όργανο επίτευξης τον «Καλλικράτη».

Τακτικά έσοδα Δήμου

Η αντιπολίτευση τοποθετείται στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Σ’ ότι αφορά τώρα το Τεχνικό Πρόγραμμα, τον απολογισμό των έργων της διοίκησης «Σταθόπουλου» και τον προγραμματισμό των νέων έργων, οι τρεις επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης άσκησαν ο καθένας σε ξεχωριστό επίπεδο από δριμεία έως και ήπια κριτική.

Ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς στην ομιλία του είπε ότι τα «μεγάλα Θα» του Γιάννη Σταθόπουλου αποδεικνύονται στους μειωμένους – με χρηματικά ποσά – κωδικούς του προϋπολογισμού του Δήμου και της Περιφέρειας η οποία χρηματοδοτεί μία σειρά έργων… κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή για ανυπαρξία σχεδιασμού σχεδόν σ΄όλα τα έργα που προγραμματίζει, φέρνοντας ως παραδείγματα την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου, την κατασκευή του ιδιόκτητου Δημαρχιακού Μεγάρου, σ’ ό,τι αφορά τα 23 στρέμματα ελεύθερου χώρου στα Πευκάκια και την αξιοποίηση του «Γιαβάσειου».

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακόπουλος επέλεξε μία πιο «ισορροπημένη» οδό κριτικής της διοίκησης, επιβραβεύοντας τα στελέχη και τον Δήμαρχο για την καλή επικοινωνία που έχει με τους συλλόγους/φορείς της πόλης… για τις πετυχημένες εκδηλώσεις και για τη συνέχιση κάποιων έργων στην πόλη… ωστόσο επέμεινε στη ρητορική – όπως είχε κάνει και στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει πρόσφατα – ότι τα έργα που γίνονται σήμερα είναι «συνέχεια» δικών του αποφάσεων κι όχι «καινούργια» της νέας διοίκησης.

Ο Ανδρέας Γκιζιώτης στην τοποθέτησή του για το τεχνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι η παράταξη που διοικεί το Δήμο έχει επιδείξει σαφή απόκλιση από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τόνισε την υποβάθμιση του επιπέδου της συζήτησης που αναλώνεται ολοένα και περισσότερο σε αναπλάσεις πεζοδρομίων, αλλαγές φωτιστικών λαμπών και ανακατασκευές δρόμων, με κύρια έλλειψη τη διεκδίκηση σε μεγάλα ζητήματα.

Από τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης ο κ. Κώστας Τσιαμπάς μίλησε για «μειωμένα ποσοστά» επιτυχίας των εκτελούμενων έργων και ισχυρίστηκε ότι τα «ψέματα» και η «προπαγάνδα» χαρακτηρίζουν τη διοίκηση.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος και πιθανός υποψήφιος δήμαρχος με χρίσμα Πασοκ, Γιάννης Μυλωνάκης, χαρακτήρισε «λίγο» τον Δήμαρχο… κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για έλλειψη Δημοκρατίας, επικαλούμενος τη μη πρόσκληση αυτής στην αντιπολίτευση για συζήτηση επί των θεμάτων του προϋπολογισμού πριν την κατάθεση αυτού, και κατέληξε λέγοντας ότι η διοίκηση δεν έχει σχέδιο για την ολοκλήρωση του δημοτικού κολυμβητηρίου.

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος και πιθανός πολιτευτής της Ν.Δ στη Β΄Αθηνών , Σωτήρης Ησαΐας δήλωσε αρχικά ότι στα οκτώ χρόνια παρουσίας του σε ψήφιση προϋπολογισμών συνεχώς ακούει «τα ίδια και τα ίδια» και επεσήμανε ότι οι κινήσεις που αφορούν την αγορά του «Ιόλα» θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «έργο» μετά από πέντε χρόνια όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή όλων των δόσεων και θα ανήκει στο Δήμο.

 

Από την πλευρά της η Ελισάβετ Πετσατώδη, π. αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Γιάννη Σταθόπουλου, επέλεξε την συγκεκριμένη συνεδρίαση ως την πολιτικά καταλληλότερη στιγμή για να υποβάλει την ανεξαρτητοποίηση της από τη την παράταξη που διοικεί το Δήμο, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική προς το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή.

Φτάνοντας στο τελευταίο σκέλος αυτού του ρεπορτάζ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων της συμπολίτευσης που προέβησαν σ’ έναν απολογισμό των έργων τους αλλά και σε μία αυτοκριτική.

Ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Γιάννης Σιδέρης δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών του και ότι προτού προβεί η διοίκηση σε συμμετοχικό προϋπολογισμό με τους πολίτες, να συμμετέχουν στην διαδικασία σύνταξής του πρώτα οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης.

«Στόχος της κριτικής μου είναι να βελτιωθούμε όλοι» είπε ο κ. Σιδέρης προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για «βυζαντινολογίες» και φωνές, ούτε θεωρούσε ηθικό το να μετατρέπεται δημοτικός σύμβουλος από «ΝτοκτορΤζέκυλ» σε «Μίστερ Χάιντ».

«Σε κάποια συμφωνώ με τον κ. Σιδέρη.. πρέπει να καθορίσουμε καλύτερα το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι διαδικασίες» δήλωσε με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Γκόνης, ξεκαθαρίζοντας ότι αναγνωρίζει τα όποια λάθη και παραλείψεις, χωρίς όμως να μηδενίζει την προσπάθειά του.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας είπε επίσης ότι εν αντιθέσει με το «μηδέν» που παρέλαβε, ο ίδιος θα παραδώσει πλήρη φάκελο για το κοινωνικό φροντιστήριο, τις υποτροφίες του Γαλλικού Κολλεγίου – που όμως είπε δεν ήξερε πως δινόντουσαν στο παρελθόν -, για το κληροδότημα που επιδοτεί μαθητές της πόλης μας για τις σπουδές τους και που η διοίκηση Σταθόπουλου ανακάλυψε… για την αποπεράτωση του νέου ΕΠΑΛ (πρώην Μπαρμπίκα) και τέλος για την κατασκευή του 14ου νηπιαγωγείου.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2018 ψηφίστηκαν μόνο από τους Δημοτικούς Συμβούλους της διοίκησης και καταψηφίστηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τους «ανεξάρτητους» δημοτικούς συμβούλους.