Ο Προϋπολογισμός… το «Παρατηρητήριο».. και οι φόβοι του δημάρχου

0
x 00102

 

του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ και του Κράτους γενικότερα υποχρεώνονται να υλοποιούνται σε όλο και πιο πραγματικές συνθήκες. Με λίγα λόγια οι πλασματικοί προϋπολογισμοί που ψηφιζόντουσαν για 15 και πλέον χρόνια και οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή κατάντια, λαμβάνουν τέλος σταδιακά τα τρία τελευταία χρόνια και ίσως κάποια κι από τα επόμενα που θα έρθουν.
Ένα από αυτά τα στάδια για την εξυγίανση των Δήμων και την ψήφιση «Ειλικρινών» προϋπολογισμών (όπως τους χαρακτήρισε και ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς) είναι και αυτό του «Παρατηρητηρίου».
Το μεγάλο ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στη σύσταση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος του «Παρατηρητηρίου» είναι η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ σύμφωνα με την ισχύουσα δημοσιονομική νομοθεσία.
Το συγκεκριμένο όργανο αποτελείται από εκπροσώπους εφτά θεσμικών φορέων και θα είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την αξιολόγηση των προβλέψεων εσόδων που παρουσιάζουν οι ΟΤΑ και διατυπώνει προτάσεις περί αναγκαστικών τροποποιήσεων.
Οι τροποποιήσεις αυτές θα γίνονται στην εξής βάση. Εάν σε κάποιο Δήμο διαπιστωθεί απόκλιση εντός τριμήνου 10% από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα έχει θέσει, τότε το «Παρατηρητήριο» θα κάνει κάποιες επισημάνσεις στη διοίκηση του Δήμου αυτού οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν.
Στη συνέχεια αν αυτός ο Δήμος για δύο συνεχόμενα τρίμηνα παρουσιάσει απόκλιση από τους στόχους, τότε θα υπαχθεί υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά τρόπους παρεμβάσεων:

Α) άμεση εφαρμογή μέτρων προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Β) αναστολή προσλήψεων,
Γ) επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού
Δ) πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης
Ε) αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη δικαιώματα και εισφορές
ΣΤ) αύξηση του συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3%
Ζ) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Εν ολίγοις, αν ο Δήμος «Ξεφύγει», αυτός που θα πληρώσει πάλι θα είναι ο γνωστός «Πελάτης», εμείς οι πολίτες. Με γνώμονα λοιπόν τον καινούργιο αυτό τρόπο αυστηρού ελέγχου και τιμωρίας από τις «Ξένες Δυνάμεις» πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Δηλώσεις Διοίκησης

zorbas dim simvoulioΌπως είναι φυσικό ο δήμαρχος το πρώτο πράγμα που τόνισε στην ομιλία του είναι το στόχο που θέτει ως Δήμος, δηλαδή σε καμία περίπτωση να μην υπαχθεί ο Δήμος σε κάποια επισήμανση του «Παρατηρητηρίου», ή πόσο μάλλον στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα βρεθεί στα αρχεία του Δήμου σε περίπτωση που οι ελεγκτές του «Παρατηρητηρίου» αποκτήσουν πρόσβαση σ’ αυτά. Εξάλλου ο κ. Ζορμπάς παρ’ όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες για «Καταχρεωμένο Δήμο» από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Γιαννακόπουλου, τίποτα δεν έχει στείλει στην εισαγγελία. Αντιθέτως το 90% των έργων (όποια μικρά είναι αυτά) έχουν γίνει, πραγματοποιήθηκαν με τη διαδικασία της «Απ’ ευθείας ανάθεσης», γεγονός που δεν υποδεικνύει πλήρη νομιμότητα. Επί ταύτα οι τελευταίες δηλώσεις της πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένης αντιδημάρχου κ. Ελένης Δάβαρη γκρέμισαν τον χάρτινο (απ’ ότι αποδείχθηκε) πύργο της «Διαφάνειας» και της «Νομιμότητας».
Οπότε, υπ’ όψιν όλων των ανωτέρω είναι απόλυτα φυσικό ο κ. Ζορμπάς με νύχια και με δόντια να θελήσει να κρατάει μακριά από τα λογιστικά στοιχεία του Δήμου το νεοσυσταθέν «Παρατηρητήριο».
Πέραν από την έκφραση αυτής της ανησυχίας ο δήμαρχος επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, εκτός από «Ειλικρινής», θα έχει και ως βασική αρχή, την επίλυση της καθημερινότητας.
Από τις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Ζορμπάς απάντησε σε κάποιες λέγοντας ότι φέτος θα είναι ο χρόνος των αναμορφώσεων του προϋπολογισμού, γι αυτό και πολλοί κωδικοί είναι μηδενικοί, ότι το «Γκαράζ» του Δήμου δεν θα το εγκαταλείψουνε και θα υλοποιηθεί και ότι θα υπάρξει πρόγραμμα επιμόρφωσης των υπαλλήλων, σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου.
Επιπλέον κινήσεις τις διοίκησης ανήγγειλε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τιμολέων Κωστόπουλος ο δήλωσε ότι έχει ήδη επιτευχθεί η μείωση του ελλείματος και των δανείων του Δήμου, ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμα καλύτερα το Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Μαγειρείο, ότι βρίσκονται σε «Καλό δρόμο» για την υλοποίηση της «Αποθήκης» του Δήμου και ότι θα κυνηγήσουν τις επιδοτήσεις που μπορούν να πάρουν.
Σημαντικές εξίσου δηλώσεις για τα πιθανά έργα του Δήμου που μπορεί να υλοποιηθούν εξήγγειλε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς. Ο κ. Τσιαμπάς αφού πρώτα εξήγησε ότι υποχρεωτικά πρέπει να γίνουν κάποιες γεωλογικές μελέτες στο κοιμητήριο, είπε ότι μόνο με αναμορφώσεις θα πραγματοποιηθούν κάποια έργα, γιατί ακόμα δεν είναι σε θέση να προγραμματίσουν κάποια από τώρα!!

Επικεφαλείς της Αντιπολίτευσης

giannak 3

Από την αντιπολίτευση όλοι σχεδόν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αναγνώρισαν την πολύ καλή παρουσίαση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού από τον κ. Κωστόπουλο και την γραμματέα του Δήμου. Ξεκινώντας από την αρχή ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός, ασχέτως της γενικότερης λιτότητας, χρειάζεται διεκδίκηση και τόνισε ότι απάντηση στην κρίση του συστήματος είναι η ενεργοποίηση των πολιτών. «Ήμασταν ένας Δήμος νοικοκυρεμένος» συνέχισε ο κ. Γιαννακόπουλος και είπε ότι η διοίκηση Ζορμπά εγκατέλειψε τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ότι στην καθαριότητα δεν έκανε ούτε μία αγορά, ότι το κοινωνικό κομμάτι πρέπει να ενισχυθεί, ότι ήταν λάθος που δεν προχώρησε το έργο της Αγίου Ιωάννου που άφησε σ’ αυτόν, ότι δεν έχει κάνει ούτε ένα πεζοδρόμιο και έκλεισε το λόγο του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το έργο σας δεν είναι αρκετό για την υποψηφιότητά σας για την επόμενη φορά!».
stathopoulos 2010Από τη «Νίκη για την Αγ. Παρασκευή» ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος κατηγόρησε τη διοίκηση για σύνταξη του προϋπολογισμού χωρίς την άποψη της αντιπολίτευσης και των φορέων της πόλης και χαρακτήρισε την γενικότερη επικοινωνία της διοίκησης με την κοινωνία ως «Χαμηλή». Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι ούτε ένας πολίτης δεν ήταν παρών στην αίθουσα για το μεγαλύτερο γεγονός της πόλης, τη σύνταξη του προϋπολογισμού, φαινόμενο που απορρέει από την ολοένα και μεγαλύτερη αντιπάθεια που δείχνουν οι πολίτες στους πολιτικούς. Ο υποψήφιος δήμαρχος συνέχισε λέγοντας ότι τα δημοτικά ιατρεία είναι υπό διάλυση, ότι η δράση των ΚΑΠΗ αγνοείται, ότι η κοινωνική πολιτική είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα εν αντιστοιχία των ημερών που ζούμε και ότι δεν ειπώθηκε τίποτα από την πλευρά του κ. Ζορμπά για τις καταιγιστικές δηλώσεις της κ. Δάβαρη (σε συνέντευξή της στο «Σχολιαστή»). «Βάζουν Παρατηρητήριο στη φτώχεια» δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος και τελείωσε λέγοντας ότι δεν πρέπει να σταλεί μήνυμα στην κοινωνία για απαξίωση των πάντων.
«Ο προϋπολογισμός είναι πολιτικός και εξυπηρετεί τις πολιτικές που έχει επιβάλλει η κεντρική διοίκηση» είπε ο επικεφαλής της «Λαϊκής
giziotis 001 Συσπείρωσης» κ. Ανδρέας Γκιζιώτης και συνέχισε λέγοντας ότι η εργασία θα αντικατασταθεί από την απασχολισημότητα κι ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένη παράδοση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Γκιζιώτης έκανε λόγο επίσης για τέσσερις άξονες που εξυπηρετούν οι προϋπολογισμοί των
 ΟΤΑ: 1) φορολόγηση, 2) περισσότερες αρμοδιότητες στο Δήμο χωρίς αντίστοιχα κονδύλια, 3) «Πάρτυ» ιδιωτών, 4) διάλυση των εργασιακών σχέσεων. «Τα προβλήματα χρειάζονται ριζικές αλλαγές» είπε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τελείωσε υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι άξονες έχουν ως αποτέλεσμα «Υποταγμένες Συνειδήσεις» που στρέφονται στα «Κοινωνικά Παντοπωλεία και Μαγειρεία» και τα αντίστοιχα μοντέλα.
Ο ανεξάρτητος επικεφαλής παράταξης κ. Κώστας Κουβόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως αντισυνταγματικό και προέτρεψε το δήμαρχο να σηκώσει το «Μπαϊράκι» της επανάστασης. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Κουβόπουλος δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να πληρωθούν οι υπάλληλοι.

Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ο πρόεδρος της βιβλιοθήκης κ. Καζάκοςdim simvoulio 02 δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να ευτυχεί που δεν διοικεί τέτοιες εποχές λιτότητας και ότι πλέον χρειάζεται πνεύμα συλλογικότητας από όλους για να κρατηθεί η πόλη όρθια.
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέξης Μουστόγιαννης βρήκε και θετικά και αρνητικά στοιχεία στον προϋπολογισμό και δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το καλό της πόλης.
Ο τέως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστας Κρητικίδης ανέλυσε τα σημεία εκείνα που δείχνουν ότι ο φετινός προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος και αφού κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή δήλωσε ότι δεν θα τον ψηφίσει.
Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Γαβράς δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν άκουσε έστω κάποιους «Στόχους» ή «Ελπίδες» από την πλευρά της διοίκησης και συνέχισε λέγοντας ότι μπορούν να υπάρξουν δράσεις από πλευράς του Δήμου χωρίς μεγάλα ή και καθόλου κόστη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική αφαιρεί κάθε νότα αισιοδοξίας και δημιουργίας.
Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Γουργούλης δήλωσε ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι «Καλά» και ότι με το πλεόνασμα που έχει ο Δήμος οφείλει να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες. «Αυτό πρέπει να κάνετε αλλά δεν το κάνετε… γιατί άραγε;» είπε ο κ. Γουργούλης και δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα «Βγει» ούτε στα έσοδα, ούτε στα έξοδα.
«Υπήρχε μία περίπτωση να ψήφιζα τον προϋπολογισμό αλλά μετά από τους «Γάμους» και τους «Αρραβώνες» που βλέπω δεν θα το κάνω» ήταν η τοποθέτηση της πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένης Δημοτικής Συμβούλου κ. Ελένης Δάβαρη, η οποία και άφησε σαφείς αιχμές για τη θετική στάση των αντιπολιτευόμενων Δημοτικών Συμβούλων που δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τον προϋπολογισμό.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση