Ο Σχολιαστής και η Medisound σας προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικό έλεγχο!

0

Η Medisound και ο «Σχολιαστής» σε συνεργασία από κοινού προσφέρουν στους αναγνώστες για το μήνα Σεπτέμβριο και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου δωρεάν υπερηχογραφικό έλεγχο της κοιλιακής αορτής με την προσκόμιση του τεύχους Σεπτεμβρίου 2016.

Ο ρόλος του υπερηχογραφήματος στην έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.
Ως ανεύρυσμα ορίζεται η μόνιμη εντοπισμένη διάτα- ση μιας αρτηρίας, μεγαλύτερης τουλάχιστον κατά 50% της διαμέτρου της υπόλοιπης φυσιολογικής αρτηρίας του ίδιου ατόμου.
Επειδή η αορτή είναι ο κύριος προμηθευτής του αίματος σε όλο το σώμα, αν ένα ανεύρυσμα της αορτής σπάσει μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο αιμορραγία. Η κοιλιακή αορτή, δηλαδή το τμήμα της αορτής από το επίπεδο του άνω μέρους της κοιλιάς ως τον ομφαλό, είναι η πιο ευάλωτη στη δημιουργία ανευρύσματος μαζί με τις δύο κοινές λαγόνιες αρτηρίες στις οποίες διχάζεται.
Η φυσιολογική διάμετρος της αορτής είναι περίπου 2 εκατοστά. Όταν η διάμετρος υπερβαίνει τα 3εκ., τότε υπάρχει ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής το οποίο μπορεί να φθάσει και τα 10 ή περισσότερα εκατοστά. Περίπου 1 στους 10 άνδρες ηλικίας άνω των 65 έχει διάταση της κοιλιακής αορτής και περίπου 2 στους 100 έχει μεγάλο ανεύρυσμα, το οποίο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
H ρήξη του ανευρύσματος είναι συχνά θανατηφόρος, σε ποσοστό πάνω από 50-60%. Όσο μεγαλώνει η διάμετρος του ανευρύσματος, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος της ρήξης του. Για ανευρύσματα <5 εκ. ο κίνδυνος ρήξης σε μια δεκαετία είναι 15-20%, ενώ σε μεγαλύτερα ανευρύσματα της τάξης των 6-7 εκ. ο αντίστοιχος κίνδυνος φθάνει το 45-50%.
Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής καλείται και σιωπηλός δολοφόνος, διότι συχνά – 3 στις 4 περιπτώσεις – δεν δίνει προφανή συμπτώματα στους ασθενείς. μέχρι τη στιγμή που διαγιγνώσκεται, συνήθως σε εξετάσεις που έγιναν για άσχετους λόγους.
Η διαγνωστική προσέγγιση γίνεται εύκολα με το υπερηχογράφημα, μια εξέταση απλή, ανώδυνη και γρήγορη, η οποία δίνει πληροφορίες για τη θέση, τη δομή και το μέγεθος του ανευρύσματος..
Όσο αφορά την έγκαιρη διάγνωση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σε άτομα αυξημένου κινδύνου , συνιστάται υπερηχογράφημα κοιλίας σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών πρώην ή εν ενεργεία καπνιστές και σε άτομα άνω των 40 ετών με οικογενειακό ιστορικό σε συγγενείς πρώτου βαθμού καθώς έχει βρεθεί ότι στα άτομα αυτά τα ανευρύσματα μπορεί να εμφανισθούν σε πολύ μικρότερη ηλικία.
Τηλεφωνείστε στο 210-6006768 στη Μονάδα Διαγνωστικής Απεικόνισης και Πρόληψης «Medisound» προσφέρει και κλείστε ραντεβού για δωρεάν υπερηχογραφικό έλεγχο της κοιλιακής αορτής. Διεύθυνση: Αγίου Ιωάννου 53 και Αρτέμιδος – Αγία Παρασκευή.
Το τεύχος μπορείτε να βρείτε στα σημεία διανομής της εφημερίδας:
Αη Γιάννης:Φούρνος Βενέτης, Φούρνος Απολλώνιο, Φωτοτυπικό κέντρο (οδός Δαιδάλου), Εστιατόριο “Διόνυσος”, καφετέρια Breeze, Εστιατόριο “Ο Κήπος”.
Τσακός: Φούρνος Χρυσό Στάχυ, Ταβέρνα Κορομηλάς, Καφετέρια “Πριμέρα”, Φούρνος Απολλώνιο (Μεσογείων), Β’ ΚΑΠΗ, Φούρνος Μεταξά, Κρεοπωλείο “Ξιφαράς”
Κοντόπευκο – Παράδεισος: Φούρνος “Δήμου”, Φούρνος “Ρίζος”, καφετέρια “Κοράλλι”, Α’ ΚΑΠΗ, “Φουρνόσπιτο”, Φούρνος “Λιχούδης”, Φούρνος “Αγγελίδης”, Ok Market
Πευκάκια: “Παντοπωλείο (Αγάθωνος 30)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ