Ο «Σχολιαστής» και το ομιχλώδες τοπίο της «ηλεκτρονικής ενημέρωσης».

0
andreas

Το κοινώς λεγόμενο «μαύρισμα» της πολιτικής που άσκησαν κατά την περίοδο της θητείας τους αλλά και η ανακολουθίαx 00102 μεταξύ των λεγομένων τους όταν υπηρετούσαν την πόλη από τα έδρανα της αντιπολίτευσης και των «έργων» στα οποία προχώρησαν όταν ανέλαβαν τις τύχες αυτής της πόλης, το «χρεώνουν» στην έγκριτη ενημέρωση των δημοτών.
Είναι σίγουρο ότι για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ακολουθήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου, η γραμμή που διαχωρίζει το «κουτσομπολιό» από την «ειδησεογραφία» και το δημοσιογραφικό λόγο από τα «νέα της γειτονιάς», είναι δυσδιάκριτη με αποτέλεσμα να την διαπερνούν εύκολα από την μία ή την άλλη πλευρά.

Η τεχνολογία σήμερα έχει προχωρήσει με αλματώδη εξέλιξη προς την ενημέρωση μέσω της τηλεοράσεως, του ραδιοφώνου και προσφάτως του διαδικτύου, Μέσα τα οποία προσφέρουν περισσότερη αμεσότητα και πιο γρήγορη ενημέρωση από τον «Έντυπο Τύπο».
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι όποιος δημιουργήσει μία προσωπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και τη βαφτίσει ως «ενημερωτική – δημοσιογραφική» κ.τ.λ. έχει αυτόματα μετατραπεί και σε ένα ακόμη Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας – Ενημέρωσης.

Είναι σαφές ότι όποιος δημιουργήσει μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και αρχίσει να γράφει τις απόψεις του ή τις απόψεις φίλων, γνωστών ή ακόμα και ανώνυμων χρηματοδοτών του ότι λειτουργεί σύννομα τόσο με την δημοσιογραφία όσο και με την ισχύουσα νομοθεσία σε ότι αφορά τους επίσημους σφραγισμένους τιμοκαταλόγους στην εφορία, τις ενάρξεις ασκήσεως επιτηδεύματος, την εγγραφή στα αρμόδια όργανα και κυρίως ότι έχει υπόψη του τι σημαίνει δημοσιογραφία και δημοσιογραφική δεοντολογία.
Εμείς ως «Σχολιαστής» επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι η ενημέρωση πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά ο Νόμος περί Τύπου ορίζει συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για την κυκλοφορία των εντύπων και οι κατηγορίες αυτές είναι οι παρακάτω :
1)    Ημερήσια εφημερίδα αποκαλείται αυτή η οποία υποχρεούται να κυκλοφορεί καθημερινά
2)    Εβδομαδιαία εφημερίδα αποκαλείται  η οποία υποχρεούται να κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα
3)    Δεκαπενθήμερες και Μηνιαίες εφημερίδες υποχρεούνται να κυκλοφορούν κάθε 15 μέρες και κάθε μήνα.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση σε κάθε μία από αυτές τις εφημερίδες είναι και η ύπαρξη ορισμένου αριθμού απασχολούμενων επαγγελματιών δημοσιογράφων όπου ως επαγγελματίας δημοσιογράφος ορίζεται σαφώς από την εγγραφή του στα μητρώα των ενώσεων ημερήσιου ή περιοδικού Τύπου.
Στην πόλη μας τις προϋποθέσεις αυτές εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις τηρούσαν ελάχιστες εφημερίδες. Ως προς τους διάφορους ιστότοπους δεν υπάρχει ακόμα κάτι αντίστοιχο για τον απλούστατο λόγο ότι όπως και ο «Σχολιαστής», έτσι και οι ημερήσιες, εβδομαδιαίες και μηνιαίες εφημερίδες ακολουθούν το διεθνές μοντέλο, δηλαδή να αναρτούν στις ηλεκτρονικές τους ιστοσελίδες τα υπό του Νόμου ελεγχόμενα κείμενα τα οποία δημοσιεύουν στα έντυπά τους.
Στην πόλη μας δυστυχώς οι τοπικές εφημερίδες φθίνουν ενώ αντίθετα οι ερασιτεχνικές δημιουργίες του ηλεκτρονικού κουτσομπολιού πληθαίνουν με γοργούς ρυθμούς.
Επειδή λοιπόν κάποιος ο οποίος γράφει στο facebook ή στο twitter ή στην προσωπική του ιστοσελίδα, την οποία βάφτισε όπως ήθελε… δεν συνεπάγεται ότι ασκεί και την επαγγελματική δραστηριότητα του δημοσιογράφου αφού τα προαναφερόμενα, δηλαδή το τοπικό κουτσομπολιό, γινόταν, γίνεται και θα γίνεται από ανθρώπους της οιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης, ειδίκευσης, εξειδίκευσης και επαγγέλματος, ελεύθερα όπως συμβαίνει στην μάζωξη των ανθρώπων στα σαλόνια, στα καφενεία, στις καφετέριες, στη λαϊκή, έξω από δημόσια κτήρια, σε βαφτίσεις, γάμους κ.τ.λ.
Τα γράφουμε αυτά επειδή οι ασχολούμενοι με τα κοινά της πόλης και κυρίως οι έχοντες ασκήσει διοίκηση προσποιούνται ότι δεν τα γνωρίζουν όπως συμβαίνει κατά πάγια τακτική τους σε περιπτώσεις που «η σιωπή είναι χρυσός» και η «άγνοια αδάμας»…
Εμείς ως «Σχολιαστής» οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Ασκούμε 14 χρόνια σύμφωνα με όλα όσα προβλέπει ο Νόμος το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Ακολουθούμε πιστά τον ευρωπαϊκό και ελληνικό κώδικα δεοντολογίας, διαθέτουμε θεωρημένο τιμοκατάλογο από την εφορία, κόβουμε τιμολόγιο για οποιαδήποτε είσπραξη και κινούμαστε σ’ αυτό που ο Νόμος επιβάλλει.
Στη διάρκεια των 14 ετών κυκλοφορίας μας παρουσιάσαμε όλες τις απόψεις, όλων των πολιτικών παρατάξεων, μικρών και μεγάλων και διωχθήκαμε για δηλώσεις που μας έκαναν ή για αρθρογραφία δική μας.
Με απέραντη θλίψη διαπιστώσαμε ότι κατά τη διάρκεια των δύο Κυριακών των εκλογών του Μαΐου 2014 εκδόθηκε ανακοίνωση του τέως Δημάρχου και επί μίας οκταετίας πριν της Δημαρχίας του θητείας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης κ. Βασίλη Ζορμπά, ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, απ’ όσα μας είχε καταγγείλει εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου και της δημοτικής του παράταξης, τα οποία δημοσιεύαμε αυτολεξεί, «δεν ήταν ακριβώς αληθινά».
 Δηλαδή με λίγα λόγια ο κ. Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε προς το λαό της Αγίας Παρασκευής ότι χρησιμοποίησε τη μέθοδο του «κατηγόρησε, κατηγόρησε, κατηγόρησε, στο τέλος όλο και κάτι θα μείνει»… για ίδιο όφελος προκειμένου να αποδομήσει την τιμή, την υπόληψη και το ήθος του πολιτικού του αντιπάλου και να τον καταστήσει «εύκολο θύμα» στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Δεν θα αναφερθούμε, γιατί το έχουμε κάνει ήδη με τις αποδείξεις οι οποίες κατατέθηκαν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τον βίο και την πολιτεία, τη χρηστή διοίκηση και διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τον κ. Ζορμπά και τα στελέχη της παράταξής του. Δεν το κάνουμε επειδή ορισμένα από αυτά υποτίθεται ότι έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, άρα κάθε δική μας παρέμβαση απαγορεύεται.
 Όμως αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές, μετά τη δημόσια δήλωση του κ. Ζορμπά, ο οποίος ανερυθρίαστα παραδέχεται ότι τόσα χρόνια κατηγορούσε ψευδώς και δια μέσου του «Σχολιαστή» τον κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο και την παράταξή του για «αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση», ότι δεν θα συνεχιστεί για όσο καιρό ο κ. Ζορμπάς από τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα μιλά για «οικονομικές ατασθαλίες», «οικονομικά σκάνδαλα» κι άλλες οικονομικού τύπου εγκληματικές πράξεις.
Αν ο κ. Ζορμπάς διαθέτει τέτοια στοιχεία, εκ του Νόμου υποχρεούται να προσφύγει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, να τα καταθέσει και προασπιζόμενος, όπως ισχυρίζεται, το καλό των συμπολιτών του, να ασκήσει μηνύσεις και αγωγές εναντίον των παρανομούντων.
Εμείς ως «Σχολιαστής» δηλώνουμε απερίφραστα και εν γνώσει των συνεπειών του Νόμου ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε από τις σελίδες της εφημερίδας μας ή από την ηλεκτρονική σελίδα του «Σχολιαστή» καταγγελίες για οικονομικά και μόνο θέματα εάν αυτές δεν συνοδεύονται από το αντίγραφο του κατατιθεμένου στην εισαγγελία αντιστοίχων μηνύσεων ή αγωγών.
Εάν ο κ. Ζορμπάς προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε και στο παρελθόν είναι δικαίωμά του και σ’ εμάς δεν πέφτει απολύτως κανένας λόγος. Απλώς εμείς δεν αναπαράγουμε τα «εύκολα και φθηνά» πολιτικά πυροτεχνήματα. Όποιος θέλει να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση ανοίγει τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και ακολουθεί τις προβλεπόμενες υπ’ αυτόν διαδικασίες.
Εξάλλου, υπάρχουν πια τόσοι ερασιτεχνικοί ιστότοποι, μέσω των οποίων μπορεί να συνεχίσει τις καταγγελίες, το κουτσομπολιό, τις αντιπαραθέσεις σε όποιο «ύφος» και με όποια «γλώσσα» και αισθητική τον εκφράζει ώστε να μην έχει ανάγκη από κανένα «Σχολιαστή»… 

Ανδρέας Χρ. Μπαλωτής – Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ – ΠΟΕΣΥ, ιδρυτής της εφημερίδας “Ο Σχολιαστής της Αγίας Παρασκευής”

Χρήστος Ανδ. Μπαλωτής – Δημοσιογράφος, εκδότης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση