Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση για να σωθεί ό, τι απέμεινε από την Παιδεία

0
diadilwsi paideias

Γιάννης Σταθόπουλος

«Σ» : Δήμαρχε τι διεκδικεί σήμερα η Πόλη μέσω της Δημοτικής Αρχής από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ;
«Διεκδικούμε την ολοκληρωμένη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, την απόσυρση των Υπουργικών αποφάσεων που αυξάνει τους μαθητές κατά 10% ανά τμήμα, την κατάργηση του Νόμου για το «Νέο Λύκειο», ζητάμε την χρηματοδότηση των σχολείων στα επίπεδα του 2009. Όλα αυτά σημαίνουν σύγκρουση με τη σημερινή δημοσιονομική πολιτική που υποχρηματοδοτεί όλες τις δομές των σχολείων, της αυτοδιοίκησης και όλες τις κοινωνικές δομές της χώρας. Ζητάμε την πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, κι αντιλαμβάνεστε ότι αυτά όλα σηματοδοτούν την αλλαγή της υπάρχουσας κυβερνητικής πολιτικής που θα πρέπει εκφραστεί με μία «άλλη ματιά για κοινωνία», με περισσότερη έγνοια για τους μαθητές , τους φοιτητές, τους εργαζόμενους ανθρώπους και το δημόσιο σχολείο γιατί δυστυχώς η πολιτική που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση «απαξιώνει» συνεχώς».             

Ανδρέας Γκιζιώτηςdiadilwsi paideias 01

«Σ» : κ. Γκιζιώτη ως «Λαϊκή Συσπείρωση» ποιος είναι ο σκοπός της σημερινής διαδήλωσης ;
«Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στη συζήτηση του θέματος για την Παιδεία, πρότεινε την σημερινή κινητοποίηση που αποφασίστηκε ομόφωνα και πιστεύουμε ότι μέσω της ενημέρωσης των συλλόγων γονέων, των δασκάλων και των παιδιών αναδείχθηκαν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της εκπαίδευσης και της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων  στο Δήμος Αγίας Παρασκευής και πιστεύουμε  ότι η πίεση αυτή συμβάλλει δίκαιη επίλυση κάποιων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και τα σχολεία».  
«Σ» Σχετικά με το τελευταίο περιστατικό που έπεσε ο σοβάς στο 3ο Νηπιαγωγείο σε τι κατάσταση βρίσκονται τελικά τα σχολεία ;
«Καταρχάς το γεγονός ότι μόνο το 10% των σχολείων έχουν ελεγχθεί για το κατά πόσο τηρούν τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας, τα λέει όλα! Με τόσους σεισμούς που γίνονται δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα μείνουν στις θέσεις τους. Τα πιο πολλά είναι παλιά σχολεία με τον παλιό κανονισμό στατικότητας και όλα χρειάζονται ενίσχυση της υποδομής τους και της στήριξης».

Σπύρος Αλεξίου

«Σ» Ως εκπρόσωπος του Φυσάει Κόντρα σε τι προσδοκάτε από τη σημερινή διαδήλωση που γίνεται έξω από το κτήριο της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης ;
«Η διαδήλωση αυτή γίνεται στα πλαίσια των αποφάσεων που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και φορείς της εκπαίδευσης. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: να κατατεθούν τα αιτήματα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και να απαιτηθεί συγκεκριμένη απάντηση σ’ αυτά. Η εκπαιδευτική κοινότητα και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν αναδείξει την κρισιμότητα του θέματος της Παιδείας, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και τον αυταρχισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις αγωνιστικές διεκδικήσεις. Αυτά θέλουμε να προβάλλουμε σήμερα. Είναι μία πρώτη κινητοποίηση».
«Σ» Πως αντιμετωπίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της Παιδείας ;
«Στα πρώτα αυτά βήματα από το Σεπτέμβρη 2014 και μετά, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει καταφέρει μέσα από μία ενωτική διαδικασία να αναδείξει θέματα της Παιδείας αποδεχόμενο τις βασικές θέσεις των εκπαιδευτικών φορέων. Αυτό για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό και σ’ αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχίσει!».

Αύρα Καράμπελα

«Σ» κ. Καράμπελα τι ζητάει η Ένωση από τον διευθυντή της Β’βαθμιας εκπαίδευσης ;
«Την περασμένη Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που καταθέσαμε ως Ένωση Γονέων και τα αιτήματά μας από το Υπουργείο Παιδείας και αποφασίστηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με την Ένωση, το σύλλογο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕΡΙΚΛΗΣ και την ΕΛΜΕ να το επιδώσουν (το ψήφισμα) στο διευθυντή εκπαίδευσης της β’ Βάθμιας εκπαίδευσης ζητώντας άμεσες απαντήσεις όχι προφορικές αλλά έμπρακτες εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στην Αγία Παρασκευή».
«Σ» Πρόσφατα κατέρρευσε σοβάς από το ταβάνι του 3ου Νηπιαγωγείου. Πριν το γεγονός αυτό ο π. αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών είχε ευχηθεί στην καινούργια διοίκηση να διατηρήσει τα σχολεία όπως είναι σήμερα με πολλά μέλη της ένωσης να αντιδρούν. Ποια είναι η άποψη της Ένωσης σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα ;
«Ξεκινώντας από τις ευχές ως μάνα θα ευχηθώ καταρχήν όλες οι αβαρίες που πιθανά θα προκύψουν να μην γρατζουνίσουν έστω ούτε ένα παιδί στα σχολεία της πόλης μας. Το αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένο κι εμείς το περιμέναμε. Δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε σε ποιο σχολείο θα εκφραστεί όταν επί χρόνια τα σχολεία δεν συντηρούνται και δεν επισκευάζονται όπως πρέπει. Το 2014 δεν έγινε καμία σοβαρή επισκευαστική κίνηση σε κανένα σχολείο της πόλης μας. Καταλαβαίνετε ότι αυτή η σώρευση προβλημάτων κάποια στιγμή θα «ξεσπάσει», ειδικά όταν τα σχολεία είναι αθωράκιστα ως προς την υγρασία αφού δεν έχουν γίνει στεγανώσεις, μονώσεις και φέτος για πρώτη φορά το καλοκαίρι έγινε επισταμένη καθαριότητα των υδρορροών, όλα αυτά επιβαρύνουν τα κτήρια με αποτέλεσμα να έχουμε πτώσεις σοβάδων. Ευχόμαστε πολύ σύντομα να ανατραπεί η εικόνα  γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καθημερινή ασφάλεια των παιδιών μας».

Απάντηση