Πατέρας: Συνοδοιπόρος και Πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη του παιδιού

0
iris

 

Η πατρική εμπλοκή στην ανάπτυξη του παιδιού είχε για πολύ καιρό αποσιωπηθεί , δίνοντας έμφαση κυρίως στην αλληλεπίδραση μητέρας – παιδιού. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως έμφαση δίνεται εξίσου και στη πατρότητα η οποία είναι τόσο ουσιαστική και αδιαμφισβήτητης σημασίας, όσο και η μητρότητα. 

Ο νέος τύπος πατέρα, απαλλαγμένος από όποια κοινωνικά στερεότυπα ίσχυαν στο παρελθόν, μπορεί να είναι συναισθηματικά δοτικός απέναντι στο παιδί του, να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο μαζί του, να το συνοδεύει στις καθημερινές του δραστηριότητες, να αναπτύσσει διάλογο μαζί του και κυρίως να «μαθαίνει» από τη σχέση αλληλεπίδρασης με το παιδί του. Γιατί για το κάθε παιδί, ο πατέρας του αποτελεί πηγή δύναμης, εμπιστοσύνης, ασφάλειας, υποστήριξης και ταύτισης.
Είναι ο πατέρας ο οποίος θα στηρίξει τη μητέρα στην επικοινωνία της με το βρέφος, αποτελώντας ταυτόχρονα πρότυπο για τη δημιουργία μιας σχέσης ασφάλειας και αγάπης. Αργότερα, θα κληθεί να κόψει τον ψυχολογικό ομφάλιο λώρο του βρέφους με τη μητέρα, βοηθώντας το να γίνει περισσότερο αυτόνομο και να διερευνήσει με ασφάλεια τον εξωτερικό κόσμο, συμβάλλοντας έτσι στη κοινωνικοποίησή του.

Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα στη σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού, η στάση του οποίου θα συμβάλει στην επίλυση του λεγόμενου «Οιδιπόδειου Συμπλέγματος» για τα αγόρια και του «Συνδρόμου της Ηλέκτρας» για τα κορίτσια.
Ας μη ξεχνάμε πως το κλειδί για την ευτυχία και ψυχοσυναισθηματική υγεία κάθε παιδιού είναι μια δυναμική αλλά παράλληλα και στοργική στάση των γονέων απέναντί του. Ο πατέρας, όπως και η μητέρα δρώντας ουσιαστικά και συμπληρωματικά διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο βιώνει τους γονείς του ως συνταξιδιώτες στη πορεία της αυτονόμησης και ανακάλυψης του κόσμου.

Μανιφάβα Κωνσταντίνα
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc
Σωματείο «ΙΡΙΣ»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση