Πολεοδομική απελευθέρωση για τον χώρο του πρώην στρατοπέδου «Σπυρούδη»

0

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του Δήμου, υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 2017 από τον Υπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη, με θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας-ΣΤΕ, η απόφαση έγκρισης τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου Αγίας Παρασκευής και ο καθορισμός όρων δόμησης για τον χώρο του πρώην στρατοπέδου «Σπυρούδη» και νυν πολιτιστικό πάρκο της πόλης μας, και η απόφαση βρίσκεται πλέον στο Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Έργου του Υπουργείου, όπου θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα δημοσιευτεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).
Το καλό νέο είναι ότι η Υπουργική απόφαση, έκανε δεκτή την πρόταση του Δήμου όπως είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2006 και συμπληρωθεί το 2013, μετά την εκδίκαση των ενστάσεων με την ενίσχυση της αναψυχής εκτός από τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και έλαβε θετικές γνωμοδοτήσεις στις 30/6/2016 από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων-ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α, της Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών, και στις 16/6/17 από το Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας-ΣΤΕ και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση του ΣΤΕ διασφαλίζει το απρόσβλητο της Υπουργικής Απόφασης.
Η τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλης μας για τον καθορισμό των όρων δόμησης στο πολιτιστικό μας Πάρκο είναι καθοριστικής σημασίας θετική εξέλιξη για τον Δήμο μας, κι αυτό γιατί μετά την έκδοση του ΦΕΚ, ο Δήμος θα είναι σε θέση να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες και να υλοποιήσει έργα αξιοποίησης, περιβαλλοντικής αναβάθμισης και προστασίας του πρώην στρατοπέδου «Σπυρούδη» με πλήρη ένταξή του στην πολιτιστική και αθλητική ζωή της πόλης και των κατοίκων της.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής, που η μεγάλη, επίμονη και συλλογική προσπάθεια του ιδίου, της πρ. Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ελισ. Πετσατώδη, της Προϊσταμένης του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού Αλ. Παλαμάρη, της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού Ευαγγ. Μικράκη και της Τοπογράφου Μηχανικού Γ. Τζομάκα της Περιφέρειας Αττικής όπως και του Υπουργείου, πέτυχε να ξεπεραστούν πλήθος γραφειοκρατικά προβλήματα και αγκυλώσεις και να ολοκληρωθούν σύνθετες και χρονοβόρες διαδικασίες ώστε να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για τη συνολική ανάπλαση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου ως χώρου πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, 17 χρόνια μετά την παραχώρηση του στο Δήμο μας από το Δημόσιο στις 18/12/2001 και 11 χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2006.

Σημ. Σχολιαστή.
Πρόκειται ίσως για την καλύτερη εξέλιξη που έχει συμβεί στην πόλη μας από την εποχή της παραχώρησης του χώρου του στρατοπέδου στο Δήμο μας, μετά από προσωπικές και έντονες πιέσεις του τότε δημάρχου Σταύρου Κώτση.
Στο στρατόπεδο «Σπυρούδη» λειτουργούσε μονάδα των τεθωρακισμένων, τα τανκς της οποίας ήταν από τα πρώτα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάλυση της Δημοκρατίας την αποφράδα μέρα της 21ης Απριλίου 1967, όταν οι επίορκοι αξιωματικοί αποφάσισαν να «σώσουν την Ελλάδα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο…
Στο στρατόπεδο αυτό, λειτουργούσε και ειδικό ανακριτικό τμήμα της στρατονομίας, στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Κοσμά του Αιτωλού, και όπου οι πέτρες με τις οποίες διακοσμήθηκαν οι τοίχοι σκέπασαν τις σχετικές πινακίδες.
Χρέος τώρα του Δήμου είναι, σ΄αυτόν το χώρο που βασανίστηκαν άνθρωποι και εκπονήθηκαν «σκοτεινά» σχέδια, να υπάρξει ένας σχεδιασμός και μια υλοποίηση σειράς έργων, που θα «ξεπλύνουν» το παρελθόν και θα σκορπίσουν περισσότερο πνευματικό φως στην πόλη.