«Προεκλογικό έργο βιτρίνας χωρίς μέτρα ασφαλείας η δήθεν ανάπλαση της Αγ.Ιωάννου!»

0
HARHAROS

HARHAROSΤο πρόσφατο ατύχημα της συνδημότισσάς μας που χτύπησε έξω από το αρτοποιείο «Απολλώνιο» στις αρχές της οδού Αγ. Ιωάννου και η σθεναρή στάση του προέδρου της ΕΝΕΒΑΠ κ. Μάκη Χάρχαρου προς όλους όσοι φέρουν την ευθύνη για το συμβάν, ήταν οι λόγοι για τους οποίους συναντηθήκαμε μαζί του και μιλήσαμε «εφ’ όλης της ύλης».
«Σ» κ. Χάρχαρε πώς βρεθήκατε εσείς στο μέρος του ατυχήματος;
Όταν συνέβει το ατύχημα, ο συνάδελφος επαγγελματίας κ. Βαγγέλη Παλαιολόγου, του αρτοποιείου «Απολλώνιο» κάλεσε την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Δήμο Αγίας Παρασκευής, τον εργολάβο και εμένα και ήρθαν όλοι εκτός από το δήμαρχο ή κάποιο άλλο μέλος της διοίκησης …».
«Σ» Ο εργολάβος δεν ήταν παρών στις εργασίες;
«Ο εργολάβος ήρθε για λίγο και μετά έφυγε! και προσωπικά συμπεραίνω από αυτή του την κίνηση ότι πήγε να κρυφτεί!! Δεν είναι δυνατόν να έχεις μια γυναίκα πεσμένη, όπως την είδατε κι εσείς και τη φωτογραφίσατε, πάνω από μία «τάφρο» τριών μέτρων και αντί να τις προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, να φύγουν όλοι και να μένω μόνος μου μαζί με το σύζυγό της, ο οποίος επειδή άργησε να έρθει και η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ όταν ήρθε το ΕΚΑΒ να την πάρει με παρακάλεσε να μείνω ώστε να δώσω τα στοιχεία της στην Αστυνομία».
«Σ» Το ΕΚΑΒ πόση ώρα έκανε να έρθει;
«Το ΕΚΑΒ ήρθε περίπου μετά από μισή ώρα».
«Σ» Η Αστυνομία;
«Η Αστυνομία ήρθε μετά από μιάμιση ώρα! και μετά από επανειλημμένα τηλεφωνήματα τόσο του συζύγου της τραυματισμένης γυναίκας, όσο του κ. Παλαιολόγου κι εμένα του ίδιου. Προσωπικά μίλησα με τον υπάλληλο του τηλεφωνικού κέντρου της Αστυνομίας και του εξήγησα ότι δεν είναι δυνατόν μετά από ένα τέτοιο ατύχημα που δεν ξέρουμε αν η γυναίκα είχε εσωτερική αιμορραγία ή κάτι άλλο να έρχονται μετά από μιάμιση ώρα ενώ έχει ήδη διακομιστεί στο ΚΑΤ. Δεν κατάλαβα τι περίμεναν… μήπως το να διαφύγει ο εργολάβος Ο οποίος είχε πάει να κρυφτεί στο δημοτικό πάρκινγκ, στο γραφείο από πίσω;».
«Σ» όταν ήρθε η Αστυνομία τι κάνατε;
«Όταν ήρθαν οι αστυνομικοί τους εξήγησα το περιστατικό και τους είπα ότι θέλω να κάνω μήνυση στους εργολάβους, και στη συνέχεια πήγαμε στο δημοτικό πάρκινγκ που κρύβονταν, τους υπέδειξα στους αστυνομικούς οι οποίοι τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα μαζί μ΄ εμένα και τον κ. Παλαιολόγο».
«Σ» Στο αστυνομικό τμήμα τι έγινε;
«Στο τμήμα δημιουργήθηκε το εξής πρόβλημα. Ισχυρίζονταν οι εργολάβοι ότι δεν είναι αυτόφωρο το αδίκημα κι ότι δεν είναι κατ’ έγκλιση και το τε εγώ αναγκάστηκα να υποβάλω εναντίον τους μήνυση. Πλην όμως, επειδή δεν ήμουν ο άμεσα ενδιαφερόμενος, δηλαδή δεν είχα συγγενική σχέση με την παθούσα, ισχυριζόντουσαν ότι δεν μπορώ να τους κάνω μήνυση κι ότι η όλη υπόθεση ήταν ένα μόνο «πταίσμα»!!
Αναγκάστηκα έτσι να προχωρήσω σε κατάθεση μηνύσεως κατά παντός υπευθύνου για το ατύχημα που συνέβη και συγκεκριμένα για την λήψη ελλιπών μέτρων προστασίας. Όπως κατέγραψε και η φωτογραφική σας κάμερα δεν υπήρχε τίποτα εκείνη την ώρα, ούτε οι κορδέλες και τα προστατευτικά που έβαλαν μετά , ούτε τίποτα άλλο. Τα δε μαδέρια δεν είχαν καρφωθεί με αποτέλεσμα οι διερχόμενοι να κάνουν επάνω τους «τραμπάλα»!
Κατά το παρελθόν ως πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ, είχα καταγγείλει ότι δεν είναι δυνατόν οι πελάτες των επιχειρήσεων της πόλης μας να πρέπει να κάνουν «τραμπάλα» και να «ισορροπούν» σ’ ένα μαδέρι για να ψωνίσουν ένα καρβέλι ψωμί ‘η κάποιο άλλο αγαθό.
Αυτό δεν είχε εισακουστεί παρότι το είχα τονίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και παραδόξως ενώ βλέπουμε παντού να βάζουν φωτεινούς σηματοδότες να αναβοσβήνουν, τοποθετούν κάποια μέτρα προστασίας που προειδοποιούν είτε τον οδηγό τη νύχτα, είτε τον οποιοδήποτε πεζό για την επικινδυνότητα του σημείου, αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός δεν έχει συμβεί στην Αγίου Ιωάννου ακόμα και σήμερα που μιλάμε.
Απλώς προστέθηκαν λίγες «ταινιούλες» και καρφώνονται, ως πρέπει, τα μαδέρια για να μην κάνει «τραμπάλα» ο κόσμος και να πέφτει και ‘όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση από άποψη ασφάλειας έχουμε έναν κεντρικό δρόμο-«τραμπολίνο»!
κι απορώ «πώς» ο Δήμος με τους μηχανικούς του δεν εφαρμόζει αυτά που επιβάλλονται από τους κανόνες ασφαλείας του έργου».

 x 00102

 συνέντευξη στον

Χρήστο Ανδ. Μπαλωτή 

Εκδότη – Δημοσιογράφο

«Σ» Η μήνυση σας στρέφεται και κατά του δημάρχου και των δημοτικών υπαλλήλων – μηχανικών;
«Η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για την μη επαρκή λήψη μέτρων ασφαλείας για την κυκλοφορία των κατοίκων. Από εκεί και πέρα επειδή υπήρχε διάσταση απόψεων και με το δικηγόρο των εγκαλουμένων εργολάβων, επικοινώνησα με τον εισαγγελέα υπηρεσίας, επειδή ο δικηγόρος τους ήθελε να κρατηθώ κι εγώ για να μου κάνουν μήνυση για δήθεν συκοφαντική συκοφαντική δυσφήμηση!!!, ενώ δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Εγώ πήγα να καταθέσω ως μάρτυρας όπως και ο κ. Παλαιολόγος για ένα ατύχημα που συνέβη. Το εξήγησα αυτό στον εισαγγελέα και ο ίδιος είπε ότι δεν είναι δυνατόν στον μάρτυρα που πηγαίνει να καταθέσει για ένα συμβάν, να του υποβάλλουν και μήνυση!!! Επιπλέον δημιουργήθηκε το εξής πρόβλημα. Ο εισαγγελέας υπηρεσίας είπε ότι το αδίκημα δεν είναι κατ’ έγκλιση αλλά αυτεπάγγελτο και ήταν υποχρεωμένη να δράσει η Αστυνομία, όπως κι έγινε».
«Σ» Από το Δήμο δεν εμφανίστηκε κανείς;
« Αργότερα ήρθε ο αντιδήμαχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωσταντίνος Τσιαμπάς, ο οποίος πραγματικά με εξέπληξε αρνητιά. Πρώτη φορά στα 33 χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά είδα στέλεχος της διοίκησης του Δήμου να προσέρχεται στο Αστυνομικό τμήμα και να υπερασπίζεται τον εργολάβο!!!
Αντί δηλαδή να πάει κάποιος από τη Δημοτική αρχή στο νοσοκομείο για να δει αν η συμπολίτισσα μας είχε κάποιο πρόβλημα, π.χ. εσωτερική αιμορραγία ή να της συμπαρασταθεί, που είναι και δημότισσά μας, ήρθε στο τμήμα κι έλεγε: «Με ποιο δικαίωμα ο κ. Χάρχαρος θα κάνει μήνυση;»!!!
Ο καθ’ ‘υλην αρμόδιος αντιδήμαρχος για την εργασίες του εργολάβου και την τήρηση της νομιμότητας σε ότι αφορά τη λήψη μέτρων ασφαλείας για τους πεζούς ρώταγε τους αξιωματικούς με ποιο δικαίωμα υπέβαλα μήνυση λέγοντας ότι: «Μα είναι συγγενής για να κάνει μήνυση;».
Δηλαδή μετά την στάση αυτή του κ.Τσιαμπά, θα ήθελα να τον ρωτήσω, σαν άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά:
« Αν δούμε κάποιον συνάνθρωπο που είναι πεσμένος στο έδαφος αν δεν είναι συγγενής μας δεν θα πρέπει να τον βοηθήσουμε αλλά να καθόμαστε και να τον κοιτάμε; Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ήταν πολύ τυχερός ο κ. Τσιαμπάς γιατί θα έπρεπε κι αυτός να κρατηθεί με την αυτόφωρη διαδικασία ως υπεύθυνος αντιδήμαρχος του έργου, γιατί όταν ήρθε ο σύζυγος της τραυματισμένης κυρίας και υπέβαλε μήνυση εκείνος έλειπε…».
«Σ» Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το θέμα της μήνυσης σε ποια διαδικασία βρίσκεται;
«Περιμένουμε να ορίσει δικάσιμη μέρα ο εισαγγελέας και θα ακολουθήσει η ακροαματική διαδικασία».
«Σ» Έχετε διαπιστώσει κι άλλες περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει ή υπήρξε ολιγωρία σε ότι αφορά την ασφάλεια του έργου;
«Το είχα καταγγείλει και στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν είχαμε πάει κι είχαμε ζητήσει να μην ισχύει η μονοδρόμηση του έργου για όλο το δρόμο αλλά μόνο για τα μέρη που εκτελούνται έργα. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ελλιπής διότι μιλάει για μονοδρόμηση της Αγίου Ιωάννου χωρίς να αναφέρει αν είναι από κάτω προς τα πάνω ή το αντίθετο, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή είναι αυθαίρετη η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου. Δεν ερμηνεύεται από κάποιον αυτό. Πρέπει να γράφεται ξεκάθαρα».
“Σ” Διατηρείτε ακόμα αυτό το αίτημα;
«Ναι. Κι αυτό μας το είχαν υποσχεθεί. Το πιο σημαντικό ακόμη είναι ότι σε κάθε έργο μαζί με τη σύμβαση υπάρχει κι ένα χρονοδιάγραμμα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν το χρονοδιάγ­ραμμα έλεγε ότι πρέπει μέχρι 10 Μαΐου 2013 να έχει τελειώσει μέχρι την οδό Αρτέμιδος και μέχρι 20 Μαΐου 2013 να είχε φτάσει μέχρι την οδό Έαρος και κατ’ επέκταση όλο το έργο. Αυτό ποτέ δεν έγινε. Ακόμη και μέχρι σήμερα το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν έχει εφαρμοστεί».
«Σ» Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου;
«Ναι. Το έργο θα πρέπει να παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2013. Αλλά εδώ γεννιέται το ερώτημα που λέει: « Σε ποιο έργο; ;σε ποιο Δήμο; και σε ποιο Δημόσιο έργο ΔΕΝ μπαίνει ρήτρα σε κάθε στάδιο του έργου;
Με λίγα λόγια. Αν ο εργολάβος σταματήσει αύριο το έργο εμείς ως Δήμος δεν μπορούμε να του κάνουμε τίποτα! γιατί θα πει ότι έχω σύμβαση μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 να παραδώσω πλήρως το έργο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα μαγαζιά θα έχουν διαφυγόντα κέρδη, και οι κάτοικοι θα υφίστανται όλη αυτή την ταλαιπωρία… και δεν θα είναι η πρώτη φορά Τρεις φορές έχ-ουμε ταλαιπωρηθεί οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι μ΄ αυτό το έργο».
«Σ» Το είχατε αναφέρει αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο και θυμάμαι όμως ότι ο κ. Τσιαμπάς είχε διαφωνήσει μαζί σας λέγοντας ότι μπορούν να μεταβληθούν οι ημέρες που αναγράφονται στη ρήτρα ανάλογα με τις δυσκολίες π.χ. γεωλογικές που θα συναντούν κατά την εκσκαφή στην Αγίου Ιωάννου… δεν Ισχύει κάτι τέτοιο;
«Όχι βέβαια. Άλλο πράγμα ίσως να ήθελε να πει ο κ. Τσιαμπάς κι επειδή δεν είναι τεχνικός ίσως δεν γνωρίζει. Το ζητούμενο είναι το εξής. Στις συμβάσεις οι ρήτρες τίθενται εξαρχής όταν υπογράφεις! Πώς θα τις αλλάξει ο κ. Τσιαμπάς μονομερώς;
«Σ» Δηλαδή αυτή τη στιγμή ο εργολάβος έχει ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα;
«Βεβαίως. Ο εργολάβος έχει ξεφύγει κι απορώ πώς ο δήμαρχος αφήνει αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται που είναι ενάντια και στους δημότες αλλά και στους επαγγελματίες».
«Σ» Θα υπάρξει επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος του έργου;
«Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι βέβαιο γιατί μας είχαν υποσχεθεί ότι όποιο κομμάτι του έργου τελειώνει θα δίδεται στην κυκλοφορία. Αυτό εννοούσαμε όταν λέγαμε «κομμάτι – κομμάτι» πριν την έναρξη του έργου».
«Σ» Γιατί όμως ο κ. Ζορμπάς να θέλει να επιμηκύνει το έργο; Δεν αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι βλάπτει τα συμφέροντα των πολιτών και των επαγγελματιών;
«Γιατί μπορεί να σκέφτεται ότι όσο « πάμε έτσι», δηλαδή με το έργο να φτιάχνεται προς τις εκλογές ίσως είναι και καλύτερα! Ίσως να θέλει να κόψει την «κορδέλα» λίγο πριν τις εκλογές… αλλά δεν σκέφτεται ότι τα μαγαζιά κλείνουν και θα κάνει εγκαίνια με κλειστά μαγαζιά. Έχουμε την οικονομική κρίση και δυστυχώς έχουμε και την κρίση της «τραμπάλας του μαδεριού». Για να πάει να ψωνίσει κάποιος πρέπει να πάει να κάνει «τραμπάλα» στο μαδέρι. Άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν ποτέ επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Αυτό το είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μου είπαν ότι τους προσβάλλω. Δεν προσβάλλω κανέναν. Είναι γεγονός αυτό. Όταν δεν έχει ανοίξει μαγαζί κάποιος στη ζωή του ποτέ, δεν μπορεί να ξέρει τον πόνο του άλλου.
«Σ» Καλείται τον κ. Ζορμπά να πράξει αναλόγως σχετικά με το θέμα του χρονοδιαγράμματος;
«Βεβαίως. Εμείς πιέσαμε και είπαμε να βάλει περισσότερους ανθρώπους ο εργολάβος ή τέλος πάντων να πιεστεί ώστε να τελειώσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο εκείνος έχει δώσει γιατί φοβάμαι ότι το έργο θα πάει όσο μπορεί πιο αργά και θα μας πιάσουν οι λάσπες και οι βροχές. Έχουν να μπουν φώτα, να γίνει η απέναντι πλευρά και η ασφαλτόστρωση. Αν πάνε όλα καλά η μία πλευρά του δρόμου θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Γενικά όπως πάει το έργο ίσως εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, ίσως και τα ξεπεράσουν με διάφορες υπεκφυγές, όπως « βροχές και καταιγίδες», τα γνωστά δηλαδή «καιρικά φαινόμενα» τα οποία δυστυχώς ακολουθούνται σε όλα τα δημόσια έργα. Εμείς παρακαλάμε να μην μας βρουν οι γιορτές στα «χαρακώματα» γιατί κάτι τέτοιο Θα είναι πολύ οδυνηρό για την αγορά».
«Σ» Είχε αναφέρει πριν από περίπου ένα χρόνο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο πρώην προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Δημήτρης Παναγούλης ότι για την απώλεια του Μετρό ευθυνόταν η ΕΝΕΒΑΠ που κινήθηκε με γνώμονα το « ίδιον συμφέρον της» και όχι της πόλης. Πως το σχολιάζεται εσείς ως πρόεδρος της;
«Το θέμα αυτό θεωρείτε λήξαν γιατί όταν το είχα διαβάσει είχα πάει στον κ. Παναγούλη να τον ρωτήσω γιατί το είπε και μου ζήτησε συγγνώμη. Όπως μου εξήγησε δεν εννοούσε εμένα προσωπικά αλλά «κάποιους» από την ΕΝΕΒΑΠ. Όπως και να χει η ΕΝΕΒΑΠ εκφράζεται από τον πρόεδρό της που συγκεκριμένα είμαι επί τόσα πολλά έτη εγώ κι ο οποίος όλοι γνωρίζουν ότι ζητούσα επίμονα να περάσει το ΜΕΤΡΟ υποχρεωτικά από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Υπάρχουν και τα πρακτικά ώστε να μην μπορεί κάποιος αυθαίρετα να αλλάζει τα γεγονότα της Ιστορίας».
«Σ» Όντας πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ, είτε παράλληλα εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος , ήσασταν πάντα δραστήριος σ τα κοινά. Αν σας γίνει πρόσκληση από κάποιο χώρο, ή από κάποιους συνδημότες μας να συμμετάσχετε στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου το 2014, θα το κάνετε;
«Κάποιος που ασχολείται τόσα χρόνια με τα κοινά δεν νομίζω ότι είναι εύκολο αν οι συνθήκες τον καλέσουν, να πει όχι. Από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες αυτές. Ούτως ή άλλως θα είμαι ενεργός στην πολιτική ζωή της πόλης από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκομαι».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση