Αναλυτικότερα η Νέα Δημοκρατία άγγιξε το 34.11% (8.648 ψήφοι), ο ΣΥΡΙΖΑ το 29.33% (7.429 ψήφοι), το Ποτάμι διατήρησε την τρίτη θέση με 7,68% (1.946 ψήφοι), στην τέταρτη θέση το ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική συμπαράταξη) με 4,91% και 1243 ψήφους, στην Πέμπτη θέση το ΚΚΕ με 4,89% και 1240 ψήφους , στην έκτη θέση οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής με 4,33% (1096 ψήφοι), στην έβδομη οι ΑΝΕΛ με 922 ψήφους (3,64%), στην όγδοη το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη με 3,57% (904 ψήφοι), στην ένατη η ΛΑ.Ε με 3,31% ( 837 ψήφοι) και τέλος η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α – ΕΕΚ 1,21% (307 ψήφοι).
Σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση υπήρχαν τρεις Αγιοπαρασκευϊώτες υποψήφιοι βουλευτές που έχουν διαδραματίσει ρόλο και στα τοπικά δρώμενα και συγκεκριμένα ο Γιώργος Δημαράς (Οικολόγοι -πράσινοι) που εκλέχτηκε με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και ο Δημοτικός σύμβουλος Ησαΐας Σωτήρης ως υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.
Πρόσφατα ο Βασίλης Γιαννακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος το 2019, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Δημαράς είναι σαφές ότι ενδιαφέρεται και μόνο για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ερωτηματικό όμως παραμένει η μελλοντική στάση του κ. Σωτήρη Ησαΐα ο οποίος σύντομα θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης.
Η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε με «Λίστα», προφανώς δίδαξε πολλά στον κ.Ησαία. Ίσως και να του έφερε στην μνήμη την «Αντιμετώπιση» απέναντι στην προσωπικότητα του που είχε ως δημοτικός σύμβουλος, από τον τότε «αρχηγό» του, Βασίλη Ζορμπά. Μια «Αντιμετώπιση» που για όσους ασχολούνται με τα κοινά από τη θέση του «παρατηρητή» και «καταγραφέα» είναι απόλυτα κατανοητή, αλλά είναι εντελώς ακατανόητη από τον «πάσχοντα» ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει την αιτία για την οποία υπήρξε ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος στον οποίο δεν ανατέθηκε ποτέ «θέση ευθύνης!».
Ο κ. Ησαίας, ενδεχομένως να μην είχε καταλάβει ότι στην «αποστροφή» προς την προσωπικότητα του από μεριάς Βασίλη Ζορμπά, καθρεφτιζόταν από τότε η σημερινή σύγκρουση στη Νέα Δημοκρατία μεταξύ του «Παλιού» και του «Νέου» με την ευρύτητα προφανώς των εννοιών.
Γιατί «Τι» συγκρούεται σήμερα στη Νέα Δημοκρατία; Ποιο είναι το βασικό ατού που προβάλουν οι τέσσερις υποψήφιοι;
Μα φυσικά όπως κι εσείς διαπιστώνετε οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ΔΕΝ θέλουν πια πολιτικούς «παλαιάς κοπής» στηριγμένους και μόνο στο επίθετο ή στις «κομματικές άκρες».
Ζητούν αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει από το 1981 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το «νέο» ανέβηκαν στην εξουσία.
Τότε η Νέα Δημοκρατία δεν τόλμησε ή δεν επέτρεψαν κάποια τζάκια ν΄αλλάξει προφίλ. Επικράτησαν οι πολιτικοί «Δεινόσαυροι» με τις γνωστές απανωτές ήττες και η απελπισία από τη χαμένη εξουσία που οδήγησε στην ηγεσία της, τον άνθρωπο που από τον Κήρυκα των Χανίων «στόλιζε» με τα χειρότερα λόγια τον ιδρυτή της…
Έφτασε το ’89 και χρειάστηκε ένας «Κατσίκης» από το κόμμα του Κωστή Στεφανόπουλου για να «φύγει» το φαύλο ΠΑΣΟΚ… Μόνο που δεν έφυγε! Ξαναγύρισε θρασύτερο για άλλα τόσα χρόνια… και χρειάστηκε να επιστρατευτεί το «βαρύ» όνομα του Καραμανλή του Νεώτερου.
Και τι έγινε μετά; Με το που κάηκε και το τελευταίο «καλό χαρτί» φάνηκε η «γύμνια» και η έλλειψη στελεχών που η νοοτροπία – «Αυτός είναι καλός να τον φάει η Μαρμάγκα γιατί θα μου πάρει τη θέση» – είχε προκαλέσει.
Ο Σωτήρης Ησαίας αποτελούσε και αποτελεί πολιτικά τον «Αντίποδα» του Βασίλη Ζορμπά.
Ο Σωτήρης Ησαίας επέλεξε να συζητά, ν’ αντιπαρατίθεται με επιχειρήματα και όχι με «κραυγές, μπουνιές, αλυσίδες και ρόπαλα» μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια.
Ο Σωτήρης Ησαΐας αρθρογραφούσε και αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα, πραγματοποιεί ομιλίες σε δήμους της Β περιφέρειας της Αθήνας, εμφανίζεται στα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, δίνει τις «μάχες» για το κόμμα κι όχι για την προσωπική του ψήφο, συζητά τηλεοπτικά με όλα τα στελέχη των άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου παραθέτοντας τις θέσεις του με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και τεχνογνωσία.
Ο Σωτήρης Ησαΐας δεν είναι ο «ηγέτης» που μυρίζει βαρβατίλα… δεν είναι ο βαρύς κι ασήκωτος «Τζων Γουέην»… δεν είναι ένα «Δήθεν παιδί του λαού»… δεν είναι «μπροστόβαρος»… δεν είναι «κεφάλι αγύριστο»… δεν είναι ο «Έτσι γουστάρω»… δεν είναι η «Αρχηγάρα που θα τους πάρει παραμάζωμα».
Ο Σωτήρης Ησαΐας γνώριζε ότι πολιτικός αντίπαλος ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και κοντραριζόταν μαζί τους σε θεωρητική πάντα βάση. Αλλά Δεν έβρισε. Δεν σπίλωσε. Δεν συκοφάντησε. Δεν πρόσβαλε προσωπικότητες και συγγενείς. Δεν πέταξε λάσπη. Δεν είπε άλλα και έκανε «άλλα».
Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας του έδινε ιδεολογικές συγκρούσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους χωρίς «κρυφές συναντήσεις» και «ατζέντες συμψηφισμών».
Ο Σωτήρης Ησαίας δεν «έγλυψε» ούτε «φύλησε κατουρημένες ποδιές» για μια καρέκλα. Υπερασπίστηκε τα πιστεύω του και δεν φοβήθηκε ακόμη και να καταψηφίσει προτάσεις του Δημάρχου του που ήταν αντίθετες με τα βασικά του πιστεύω.
Ο Σωτήρης Ησαΐας γνωρίζει καλά το πώς θα προβάλει με τον καλύτερο τρόπο το πολιτικό του προφίλ.
Το «Τι» θα αποφασίσει για το πολιτικό του μέλλον είναι θέμα δικό του. Όπως θέμα των μελών της Νέας Δημοκρατίας είναι το ποιος θα επιλεγεί ως νέος αρχηγός τους.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι το «Παλιό» ανήκει πια στην ιστορία…