Πρώτη εκδήλωση του ομίλου πολιτών Αγίας Παρασκευής με θέμα την «Κοινωνική οικονομία».

0
omilos 1

Πρόκειται για ένα θέμα, την συνεταιριστική αντίληψη και πρακτική, που ενώ ξεκίνησε από την Ελλάδα (Συνεταιρισμοί Αμπελακίων, συνεταιρισμοί στην Ελεύθερη Ελλάδα κλπ) ταλαιπωρήθηκε από το αδηφάγο Ελληνικό γραφειοκρατικό δαίμονα και απαξιώθηκε από τις κακές πρακτικές (αγροτικών, γεωργικών, οικοδομικών κ.λ.π συνεταιρισμών), βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, και λόγω της σημερινής κρίσης που μαστίζει την κοινωνία μας. Το ζητούμενο είναι με την χρησιμοποίηση της έως τώρα εμπειρίας, την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και την εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων αξιολόγησης και  ελέγχου, να βρει ξανά  τον δρόμο της, απαλλαγμένη από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Ετσι θα γίνει δυνατό να παρασχεθούν άμεσες πρακτικές και βιώσιμες λύσεις όχι μόνο για τους άνεργους αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο που πιστεύει ότι αυτό το είδος απασχόλησης μπορεί να καλύψει τόσο τις οικονομικές όσο και τις κοινωνικές του ανησυχίες και ανάγκες , είτε αυτός είναι εργαζόμενος ή επιχειρηματίας ή νοικοκυρά ή συνταξιούχος.
Στην εκδήλωση εντυπωσίασε ο μεγάλος αριθμός των παρευρισκομένων που διψούσαν για ενημέρωση των εναλλακτικών δράσεων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση την πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την πατρίδα μας, καθώς και η πληρέστατη και άρτια πληροφόρηση που παρείχαν οι ομιλητές.
 Όλοι μας έχουμε ήδη καταλάβει ότι η επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων απαιτεί νέες ουσιαστικές και καινοτόμες λύσεις,omilos 3 αφού είναι μάταιο και αδιέξοδο να προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούσαμε και στο παρελθόν.
Πρώτος ομιλητής, ο Γιώργος Μιτάκης, Οικονομολόγος – Διαχειριστής Έργων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με θέμα “Κοινωνική Οικονομία και νομικές μορφές έκφρασης”, ανέλυσε με σαφήνεια τον τρόπο και τον σκοπό λειτουργίας και επεσήμανε τα λάθη και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
Η Σοφία Αδάμ, Δρ Οικονομολόγος, Ερευνήτρια, Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης στο Γραφείο της Αναπλ. Υπουργού Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης, μετέφερε την βούληση της κεντρικής διοίκησης και τον σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης για την οργάνωση και το μέλλον των δομών της Κοινωνικής Οικονομίας με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την Ανάπτυξη της χώρας.
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, Γραμματέας Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, μίλησε για την αξιοποίηση της Κοινωνικής Οικονομίας από τους δήμους για την άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής κλπ και μετέφερε την σοβαρή του εμπειρία από την μέχρι σήμερα ύπαρξη και λειτουργία τους, που δεν ήταν πάντα θετική.
Ο Κώστας Γερολυμάτος, αντιδήμαρχος Χαλανδρίου και εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου – ΚΟΙΝΣΕΠ (πού ήδη συμμετέχει και λειτουργεί με Κοινωνικό φροντιστήριο και σχεδιάζουν την λειτουργία Παιδικού Σταθμού), όρισε ως κεφάλαιο της επιχείρησης τα ίδια τα μέλη της επιχείρησης.
Τέλος ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην Ευρωβουλευτής, περιέγραψε τις βασικές αρχές επιτυχίας των Κοιν.Συν.Επ. και επισήμανε ότι προϋπόθεση αποτελεί η αλλαγή κουλτούρας των Ελλήνων, αφού τελικά και αν καταφέρει η Πατρίδα μας να ξεπεράσει την οικονομική – χρηματοπιστωτική κρίση θα παραμένει η πολιτιστική και κοινωνική κρίση. Για την αλλαγή αυτής της κουλτούρας πρότεινε λύσεις όπως δημιουργία Συνεταιριστικών δομών ακόμη και μέσα στα σχολεία με την συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, με διπλό όφελος, και την δημιουργία οικονομικών πόρων για το σχολείο και την απόκτηση αντίστοιχης κουλτούρας από την μαθητική ηλικία.
Πολλοί παρευρισκόμενοι επίσης είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις και ενστάσεις του σε αυτές τις εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικότητας, αφού η ιστορία της πατρίδας μας είναι γεμάτη με αρνητικά παραδείγματα αστικών μη κερδοσκοπικών σωματείων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ΚΕΚ, αγροτικούς συνεταιρισμούς, εκμετάλλευση και ανακύκλωση των ανέργων. Εμπειριών που μας δείχνουν πως μπορεί το “Ελληνικό Δαιμόνιο” να εκτρέψει σε παραδείγματα προς αποφυγή ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις.
Η απάντηση που δόθηκε από τους ομιλητές, ήταν πως βασική αρχή στη λειτουργία των ΚοινΣΕΠ αποτελεί η ισότιμη συμμετοχή των μελών στην λήψη των αποφάσεων, η αναδιανομή των κερδών στην ανάπτυξη της Επιχείρησης. Επίσης οι συνεχείς έλεγχοι, η αξιολόγηση, κλπ καθώς και η ορθολογική κατανομή των πιστώσεων από την κεντρική διαχειριστική αρχή, έτσι ώστε τα περισσότερα χρήματα να πηγαίνουν σε περισσότερους ανθρώπους και όχι πολλά χρήματα σε ελάχιστους “επιτήδειους”.
Η παρουσία πολλών και σημαντικών δημοτών με τις πολλές αξιόλογες ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις τους, καθώς και οι εμπεριστατωμένες απαντήσεις που έδωσαν οι ομιλητές, οδήγησαν στη παραβίαση του προγραμματισμένου ωραρίου της, αλλά και στην τελική επιτυχία της εκδήλωσης, που οργάνωσε ο νεοσύστατος ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ο Ευ.Συνθάκης, εκπρόσωπος του βουλευτή Γιώργου Δημαρά, η Εφη Καλοειδά εκπρόσωπος της αντιπεριφεριάρχη Κοινωνικής πολιτικής Κατ. Θανοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Παπαγεωργίου, Γιάννης Σιδέρης και Ελ.Πετσατώδη, η πρόεδρος ΠΑΙΣΔΑΠ Μαργ.Δημητρίου – Καβρουδάκη και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσιαμπάς, ο εκπρόσωπος του “Φυσάει Κόντρα” Μιχάλης Ζεάκης, ο Κωστ.Μικελέτης από την Εθελοντική Οργάνωση ΔΡΑΣΕ, ο Τάκης Κώτσης από τον Αστικό μη κερδοσκοπικό Συνεταιρισμό ΠΑΝΔΩΡΑ, ο Θ.Καραγιώργος από το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης. Ο Π.Βαβουγιός, ο Β.Σαββίδης, η Β.Κουτσογιάννη από τους τοπικούς συλλόγους της πόλης, η Ντίνα Μανολωπούλου του Κοιν.Μαγειρείου, η Ελ.Μίζη του Συλλ.Αμέα Χελιδόνι. Επίσης οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Παναγ.Γαβράς (νυν) και  Κώστας Κανελλάκης (πρώην), καθώς και ο Κώστας Τσεφαλάς, Γραμματέας του Δήμου Νίκαιας Ρέντη.
Πολλοί ρωτάνε αν στην πόλη χωράει ή χρειάζεται μια νέα συλλογικότητα, όταν ήδη λειτουργούν πολλοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί, μορφωτικοί, επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί, τοπικοί κ.λ.π και μάλιστα σε μία περίοδο με έξαρση της κρίσης.
Μια πρώτη απάντηση δόθηκε από την επιτυχή διοργάνωση αυτής της ημερίδας, από το μείγμα των συμπολιτών που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτήν την συλλογικότητα, που προσπαθούν να βρουν νέους δρόμους για την λύση των προβλημάτων και αν δεν υπάρχουν δρόμοι να τους δημιουργήσουμε στην βάση της δημοκρατίας, της γνώσης και της αλληλεγγύης.
Που αποπειρώνται να εργαστούν, ως ομάδα προβληματισμού, διαλόγου, σκέψης και δράσης, για την ανάδειξη, επεξεργασία, εφαρμογή προτάσεων και λύσεων των προβλημάτων, που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία της Αγίας Παρασκευής.
Το βράδυ της Δευτέρας λοιπόν, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, η νέα συλλογικότητα της πόλης μας, ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, απέδειξε πως έχει λόγο να υπάρχει μια και υπάρχουν ενεργοί δημότες και διάθεση για συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων της πόλης.
Ο “ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ” στοχεύει στην κινητοποίηση των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας μας και την ενεργοποίηση του τεράστιου και αναξιοποίητου ανθρώπινου δυναμικού, για την αρμονική συνεργασία όλων όσων είναι σε θέση να αρθρώσουν δημιουργικό λόγο για τα τοπικά πράγματα, πάνω και πέρα από κόμματα και παρατάξεις.
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ είναι παρούσα και η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ανοιχτή.

e-mail: omilos.agp@gmail.com

Οργανωτική Επιτροπή Ημερίδας
Σπύρος Αρβανιτάκης, Μιχάλης Γαβράς, Γιάννης Δήμας, Γιώργος Καράλας, Γιάννης Κρίκος, Ελένη Λιβάνη, Βαγγέλης Λιμνιάτης, Στάθης Μπανίλας, Τάσος Μπομπόνης, Παναγιώτης Σιαπέρας, Μαρία Τουκμακτσή, Δημήτρης Σκουλάς.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση