Πόσα μικρόβια κρύβονται στα βαγόνια του Μετρό;

0

Οι χειρολαβές και άλλες επιφάνειες στους συρμούς του Μετρό, βρίθουν μεν μικροβίων, όμως στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν είναι επικίνδυνα, αποφαίνονται αμερικανοί ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Βιολογίας Κέρτις Χατενχάουερ που πραγματοποίησαν δειγματοληπτική έρευνα στο Μετρό της Βοστόνης.Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι αν και πράγματι όλες οι επιφάνειες του Μετρό είναι μολυσμένες με πλήθος μικροβίων, τα περισσότερα είναι αθώα αφού ανάμεσά τους υπάρχουν στελέχη προπιονιβακτηρίων, σταφυλόκοκκων, στρεπτόκοκκων κ.α.
Αν και ορισμένα από αυτά τα στελέχη μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί ζουν στους υγιείς ανθρώπους και μεταφέρονται από το δέρμα τους, χωρίς συνήθως να έχουν παθογόνα δράση, ενώ εντοπίστηκαν και μικρόβια του στόματος, συνήθως στους ορθοστάτες, στο ύψος του προσώπου των επιβατών.
«Αν και θεωρούμε το Μετρό ένα βρώμικο μέρος, στην πραγματικότητα έχει μόνο εκείνο το είδος των μικροβίων που συναντά κανείς, όταν κάνει χειραψία με άλλους ανθρώπους. Εκπλαγήκαμε από το πόσο φυσιολογικά ήσαν τα δείγματα. Δεν υπήρχε τίποτε ασυνήθιστο ή επικίνδυνο στα μικρόβια που βρήκαμε. Συνεπώς, αν εξαιρέσει κανείς περιόδους έξαρσης της γρίπης ή άλλης λοίμωξης, όλοι οι μικροοργανισμοί, ακόμη και σε ένα πολυσύχναστο περιβάλλον, όπως το Μετρό, είναι γενικά φυσιολογικοί», τονίζει ο Δρ Χατενχάουερ.
Αν και η έρευνα αφορά μόνο το Μετρό της συγκεκριμένης αμερικανικής πόλης, όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική για τα Μετρό και άλλων πολυσύχναστων πόλεων σε όλο τον κόσμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ