Σε αγορά χώρου πολιτισμού στοχεύει άμεσα η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου.

0
xwros ekdilwsewn

Από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν από την μείζονα αντιπολίτευση ο  κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς δήλωσε ότι είχε ζητήσει την αναβολή του θέματος και η διοίκηση του το αρνήθηκε ενώ ρώτησε κατά πόσο εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είναι το μοναδικό κατάλληλο για τη συγκεκριμένη χρήση, αν έχουν αλλάξει οι διατάξεις για τη χρήση γης και αν υπάρχει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο για το συνολικό κόστος επιδιόρθωσης του κτιρίου, πέραν της αγοράς του.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Ανδρέας Γκιζιώτης ρώτησε κατά πόσο έχουν κάποιοι επισκεφθεί το χώρο κι όταν απάντησαν με νεύμα σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ο ίδιος τότε ρώτησε γιατί δεν κάλεσαν και την αντιπολίτευση να δει το χώρο.
Ο κ. Γκιζιώτης ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του την αναβολή του θέματος καθώς είχε επισκεφθεί το χώρο πριν 20 χρόνια χωρίς να ξέρει σε τι κατάσταση βρισκόταν σήμερα. Επιπλέον ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ρώτησε το εκτιμηταίο βάθος χρόνου για την ολοκλήρωση όλων των εργασιών – πέραν της αγοράς του – το που θα σταθμεύουν τα αυτοκίνητα (καθώς δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης) και τελείωσε αναρωτώμενος κατά πόσο τα στελέχη της διοίκησης γνωρίζουν ότι σε δύο περίπου χρόνια με την ολοκλήρωση του ΕΠΑΛ στο οικόπεδο Μπαρμπίκα ο ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) θα παραδώσει και μια αίθουσα 380 θέσεων για τον ίδιο σκοπό που θέλει η διοίκηση να κάνει αγορά χώρου.   
Στις απαντήσεις της η κ. Πετσατώδη τόνισε ότι το θέμα που συζητείται αφορά την «κατ’ αρχήν έγκριση», γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία έρευνας των παραπάνω ερωτημάτων θα ξεκινούσε αμέσως μετά την ψήφιση. Η αντιδήμαρχος ωστόσο απάντησε ότι ακόμα δεν έχει μελετηθεί η στατική επάρκεια του κτίσματος… ότι χρήση γης της περιοχής είναι «αμιγούς κατοικίας»… ότι γνωρίζει για το θέμα του «Μπαρμπίκα» αλλά η διοίκηση ζητά άμεσα να υπάρξει ένας χώρος στο κέντρο της πόλης και χωρίς να βασίζεται στα χρονικά πλαίσια της ολοκλήρωσης του ΕΠΑΛ που θέτει ο ΟΣΚ.
Επιπλέον η κ. Πετσατώδη ανέφερε ότι το θέμα της καταλληλότητας του κτιρίου (από κάθε άποψη) θα ελέγξει βάση της επικείμενης νομοθεσίας η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 186 δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι:  «Ουσιαστικά με την ψήφιση του θέματος παραπέμπουμε τη διαδικασία στην επιτροπή καταλληλότητας!».
Στη συνέχεια τα τόνοι ανέβηκαν καθώς ο Ανδρέας Γκιζιώτης εμφανώς ενοχλημένος από τη διαδικασία με την οποία είχε εισαχθεί  το θέμα από τη διοίκηση αλλά και από τη στάση της στις ερωτήσεις που είχε θέσει ξαναζήτησε να αποσυρθεί το θέμα για να δεχτεί την απάντηση του κ. Βλάχου «Σας διαφεύγει ότι είναι η «κατ’ αρχήν έγκριση κι  αυτές είναι οι απαντήσεις».
Κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων ο κ. Τσιαμπάς επιβεβαίωσε την ανάγκη για ένα χώρο πολιτισμού, αλλά δήλωσε ότι η διοίκηση εισήγαγε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα μια προειλημμένη  απόφαση της διοίκησης δεσμεύοντας τις επόμενες γενιές χωρίς να έχει γίνει διάλογος.  
Από τη «Συμμαχία Ευθύνης» ο Γιάννης Μυλωνάκης πρότεινε να υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε περίπτωση που υπάρχουν άλλα ακίνητα χαμηλότερου κόστους και καλύτερης κατασκευής, ενώ εξέφρασε κι αυτός με τη σειρά του την απογοήτευσή του για τη διαδικασία με την οποία χειρίστηκε η διοίκηση το θέμα.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Γκιζιώτης μίλησε για διαδικασία «ξεφτίλα», καθώς θεώρησε ότι η διοίκηση απαξιώνει το θέμα και τα μέλη της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι στην οδό Γούναρη δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης,  απόρησε με την περιβαλλοντική ευαισθησία της διοίκησης, αναρωτήθηκε αν η τοπική γειτονιά έχει ενημερωθεί για το ζήτημα και δήλωσε ότι «εγείρονται υποψίες» για την ταχύτητα με την οποία προχωρά η Δημοτική Αρχή.
Ο Διονύσης Λέκκας επίσης εξέφρασε την απορία για το θέμα της «ταχύτητας» με την οποία κινείται η διοίκηση για το θέμα ενώ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Σωτήρης Παπαμιχαήλ είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος αποτελεί ευκαιρία λόγω της καθόδου των τιμών.
«Έχω πεθάνει να παραχωρώ σχολικούς χώρους» δήλωσε μεταφορικά ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Γκόνης εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» σχετικά με την έλλειψη ενός ιδιόκτητου χώρου από πλευράς του Δήμου που να φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του ίδιου αλλά και των φορέων και συλλόγων της πόλης.
Από τη μεριά του ο σύμβουλος της διοίκησης κ. Δημήτρης Κονταξής καθησύχασε διευκρινίζοντας ότι δεν θα δοθούν την επόμενη μέρα οι 646.000 ευρώ και δήλωσε ότι το θέμα είναι μια απλή προέγκριση, ένα έναυσμα για να εκτιμηθεί το ακίνητο. «Να γίνει μια επιτροπή με μηχανικούς από όλες τις παρατάξεις» είπε ο κ. Κονταξής λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει διαφάνεια ενώ απάντησε στον κ. Γκιζιώτη ότι βάση Νόμου το πάρκινγκ στην πλατεία μπορεί να εξυπηρετήσει ως χώρος στάθμευσης ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση να αξιοποίησης ενός άλλου ακινήτου που είναι περισσότερο συμφέρον. «Προσωπικά δεν με καλύπτει η εισήγηση της ορκωτής εκτιμήτριας…» δήλωσε ο κ. Κονταξής συμπληρώνοντας ότι η επανεξέταση του θα γίνει μέσα από την επιτροπή καθώς θα υπάρξει καλύτερη ενημέρωση ενώ τόνισε ότι παρ’ όλα τα 50 έτη του κτιρίου το μπετόν είναι σταθερό.
Από το Φυσάει Κόντρα, που αντιπροσώπευε ο κ. Δημήτρης Κολώνιας, ειπώθηκε ότι δεν θεωρείται τη συγκεκριμένη περίοδο η αγορά ενός χώρου πολιτισμού ως η πιο σημαντική ανάγκη της πόλης. Ο κ. Κολώνιας ζήτησε αντ’ αυτού να ενισχυθούν περισσότερο οι τοπικοί φορείς που παράγουν πολιτισμό ενώ διερωτήθηκε γιατί να μην διεκδικηθούν ως  χώροι πολιτισμού το κτήμα «Σιστοβάρη» και το αντίστοιχο του «Ιόλα».    
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για τον Πολιτισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος και είπε ότι «στα λόγια» όλοι ζητούν να υπάρξει χώρος πολιτισμού αλλά στο συγκεκριμένο θέμα η αντιπολίτευση είναι αντίθετη απλά για να είναι. Ο πρόεδρος τόνισε ότι καμία διοίκηση μέχρι σήμερα δεν προέβη σε αντίστοιχη κίνηση, ότι ακόμα και ο Βασίλης Ζορμπάς (που έλειπε από τη συνεδρίαση) είχε συμφωνήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος μαζί του, στη συνέχεια επεσήμανε τη σημαντικότητα του να βρίσκεται ο χώρος στο κέντρο της πόλης, δήλωσε ότι το ποσό εκτίμησης της αγοράς αποτελεί «ταβάνι» για τη διοίκηση και κάλεσε την αντιπολίτευση να εγκρίνει μαζί με τη διοίκηση την απαρχή των διαδικασιών.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της βιβλιοθήκης κ. Τερψιχόρη Γκιόκα δήλωσε την απογοήτευσή της για τις δηλώσεις του κ. Γκιζιώτη που άφησε να αιωρηθούν κακόβουλες φήμες χωρίς στοιχεία.  
Στις δευτερολογίες ο κ. Τσιαμπάς απάντησε στον κ. Βλάχο να αφήσει την παράταξη του κ. Ζορμπά και τον ίδιο να τοποθετούνται όπως θέλουν ενώ δήλωσε ότι η διοίκηση επιζητά από την αντιπολίτευση να «νομιμοποιήσει»  καθότι από μόνη της έχει ήδη αποφασίσει και ζήτησε ξανά αν αποσυρθεί το θέμα.
«Δεν έχετε ενημερώσει  κανέναν κι έρχεστε και ανακοινώνετε» δήλωσε ο Γιάννης Μυλωνάκης συμπληρώνοντας ότι ό ίδιος θέλει να στηρίξει την πρόταση αλλά η αλαζονική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής τον αποτρέπει.
Ο Ανδρέας Γκιζιώτης ξεκαθάρισε ότι οι «υπόνοιες» για τις οποίες μιλούσε δεν ήταν χρηματικές, τόνισε ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της διοίκησης κάνουν δουλειές στο πόδι, ενώ διερωτήθηκε αν 500 θέσεων κτίριο θα γεμίζει από κόσμο με εκδηλώσεις τύπου «στρατηγικού σχεδιασμού».  
«Καταρχήν αγορά σημαίνει ότι διερευνούμε το κτίριο» απάντησε ο κ. Κονταξής ενώ δήλωσε ότι όλοι στην αίθουσα συμφωνούν πως στην περίπτωση που υπερκοστολογηθεί το σύνολο των δαπανών για αγορά και ανακαίνιση  η διοίκηση δε θα προχωρήσει τις διαδικασίες για το συγκεκριμένο κτίριο. Ο κ. Κονταξής εξήγησε  προς την αντιπολίτευση ότι η διοίκηση δεν αγοράζει με αυτή την απόφαση το ακίνητο αλλά ξεκινάει τη διαδικασία μαζί της (με την αντιπολίτευση) για τη διερεύνηση του θέματος.
Ο κ. Γκόνης θεώρησε ότι το επίπεδο είναι χαμηλό και είπε ότι όποιος αφήνει υπόνοιες δείχνει τον Πολιτισμό του ενώ η κ. Πετσατώδη ζήτησε να μιλήσει η επικεφαλής του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αλεξάνδρα Παλαμάρη για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα της διοίκησης.
Η κ. Παλαμάρη εξήγησε ότι τίποτα δεν είναι τετελεσμένο, ούτε η τιμή, ούτε η καταλληλότητα του κτιρίου ακόμη και η κίνηση της αγοράς θα συμβεί εφόσον εκτιμηθεί εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. 

Απάντηση