Σε κίνδυνο ο Υμηττός! Γιάννης Σταθόπουλος: «Στοχευμένη υποβάθμιση του Δημόσιου και Δασικού χαρακτήρα του».

0

Σε κίνδυνο βρίσκεται ο Υμηττός από την πιθανή ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 187Δ’/16.6.2011) που κάνει λόγο για την προστασία του βουνού κι στο οποίο έχουν εναντιωθεί αυθαιρετούχοι διεκδικητές και καταπατητές του βουνού όπως και Δήμαρχοι όμορων Δήμων (Κορωπίου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης). 

Αναλυτικότερα οι προαναφερόμενοι επικαλούμενοι την «προστασία του περιβάλλοντος» έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αιτήσεις ακύρωσης του Π.Δ διεκδικώντας επί της ουσίας την νομιμοποίηση περιοχών αυθαιρέτων, την προσθήκη νέων χρήσεων γης και, κυρίως, τη συρρίκνωση της Ζώνης Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού.

Όπως ενημερωνόμαστε από το yabasta.gr «το ΣτΕ πριν αποφανθεί επί των αιτήσεων ακύρωσης, ζήτησε γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μετά την προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (10.9.2015), σε απάντηση του ερωτήματος του ΣτΕ που αφορά το Π.Δ 187/2011 “περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων” προέκυψε το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το ισχύον Π.Δ. 187/2011 και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς μειωμένης προστασίας του βουνού».

Σε αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και με δεδομένη την αναγκαιότητα ύπαρξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητήσαμε πριν ένα χρόνο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού -βλέπε σχετικά το υπόμνημα της «Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού», (14.10.2015) το οποίο συνυπέγραψαν 35 φορείς και συλλογικότητες και έχει κατατεθεί στο ΣτΕ και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου 2016 και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος δήλωσε για το θέμα τα εξής

«Το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ 187Δ’/16.6.2011), που καθόρισε το νέο πλαίσιο προστασίας του βουνού, κινδυνεύει να ακυρωθεί μετά από προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου 2016.
Ο Υμηττός από πολλά χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο προσπαθειών συνολικής και στοχευόμενης υποβάθμισης του Δημόσιου και Δασικού χαρακτήρα του.
Υπερασπιζόμαστε τις θετικές διατάξεις του νέου Π.Δ. που επέκτειναν την Ζώνη Α΄ απόλυτης προστασίας του βουνού και διεκδικούμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από την Κυβέρνηση να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού».