Σκοτία: 18 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για την παραμονή της στο Ηνωμένο Βασίλειο

0
scotland

 

Από τη Σίσσυ Αρβανιτίδου για το insideoutborders.com

«Η ανεξαρτησία της Σκοτίας είναι πιο κοντά από ποτέ» δήλωσε ο Σκοτσέζος πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ στο BBC και τον πολιτικό σχολιαστή Νικ Ρόμπινσον, καθώς έληξε χθες η διορία για την εγγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, με χιλιάδες αιτήσεις ως την τελευταία στιγμή.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες στη Σκοτία καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος: «Πρέπει να είναι η Σκοτία μια ανεξάρτητη χώρα;»
article_24734683f49bb379_1363876815_9j-4aaqsk

Κατά τις δύο τηλεοπτικές μάχες ανάμεσα στις δύο παρατάξεις: “Yes Scotland” του πρωθυπουργού Σάλμοντ και “Better Together” του υπουργού πολλών βρετανικών κυβερνήσεων Άλιστερ Ντάρλινγκ, στην πρώτη ξεχώρισε φανερά ο δεύτερος ενώ στην πρόσφατη, 25 Αυγούστου, ο Σάλμοντ ήταν πιο διαβασμένος και η απήχησή του έφτασε το 71%, ιδίως σε θέματα οικονομικά και κοινωνικού κράτους.
Νέα δημοσκόπηση πάντως δείχνει μείωση της ψαλίδας μεταξύ του “ναι” και του “όχι”, από τις 14 στις 6 μονάδες, και με υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, λίγο πάνω από 10%.
Όπως είπε ο Σκοτζέζος πρωθυπουργός «Ακόμα και άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν εμπλακεί στην πολιτική, τώρα ενδιαφέρθηκαν ενεργά, αναπτύσσοντας μια δημοκρατική αίσθηση. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην το δείχνουν αλλά ό,τι συμβαίνει το βλέπεις στους δρόμους, τις κοινότητες, τις εκκλησίες, σε κάθε χωριό σε όλη τη Σκοτία» πρόσθεσε ο Σάλμοντ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εκστρατεία για το δημοψήφισμα «ήταν μια θαυμάσια, συναρπαστική, δυναμωτική εμπειρία για πολλούς συμπολίτες μας, μερικοί από τους οποίους δεν είχαν ποτέ ασχοληθεί με οποιονδήποτε πολιτικό ή κόμμα, κι όμως μπήκαν στη διαδικασία και σχηματίζουν ουρές για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους».
salmond_2369119b
«Αν οι Σκοτσέζοι δεν εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία της ανεξαρτησίας, μπορεί να ξυπνήσουν με το μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην ιστορία» τόνισε ο Άλεξ Σάλμοντ.
Δωρεές ύψους άνω των 250.000 λιρών δόθηκαν, μόνο τον τελευταίο μήνα, στις διάφορες ομάδες που αγωνίζονται, καθεμιά για τη δική της θέση, στο δημοψήφισμα περί της ανεξαρτησίας της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής.
Παράλληλα, τουλάχιστον 200 σημαντικές επιχειρήσεις με ανοιχτή επιστολή τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της ανεξάρτητης Σκοτίας, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό.
Η επιστολή τους ήρθε σε απάντηση ανάλογης από 130 άλλες επιχειρήσεις, κυρίως αγγλικές, οι οποίες στηρίζουν το “όχι” και απειλούν με αποχώρηση από τη σκοτσέζικη αγορά.

Καρότο και μαστίγιο
 Η ίδια η κυβέρνηση Κάμερον, εδώ και καιρό, κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την απόσχιση. Και λέγοντας ό,τι μπορεί, εννοούμε τα πάντα: από υποσχέσεις για περισσότερα προνόμια και μεγαλύτερη αυτονομία έως απειλές για απαγόρευση χρήσης της λίρας ως νόμισμα μιας ανεξάρτητης Σκοτίας, μποϊκοτάζ από αγγλικές εταιρίες, τραπεζικά και άλλα προβλήματα, υποβάθμιση της χώρας (το είπε η… αμερικανική Fitch) κ.λπ.
Επισήμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Άγγλου πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι: «Οι σκοτσέζικες δημοσκοπήσεις δεν θα κάνουν την κυβέρνηση του Λονδίνου να αλλάξει τη στρατηγική της».
« Έχουμε εμπιστοσύνη στα ισχυρά και σαφή επιχειρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε πει εξαρχής ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, η μόνη δημοσκόπηση που έχει σημασία είναι το ίδιο το δημοψήφισμα» τόνισε ο ίδιος.
«Οι άνθρωποι της Σκοτίας μπορούν να έχουν τα καλύτερα κι από τους δύο κόσμους και το μήνυμα από την κυβέρνηση, καθώς και από την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, είναι: Θέλουμε να μείνετε» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Ενισχύεται το “ναι”
Ο καθηγητής Τζον Κέρτις (John Curtice) έχει παρακολουθήσει κατά πόδας όλες τις εκστρατείες αλλά και τις δημοσκοπήσεις πριν από το καθοριστικό δημοψήφισμα της Σκοτίας και σχολιάζει:
**  Έχουμε μέχρι στιγμής 81 δημοσκοπήσεις που έχουν θέσει το ερώτημα “Πρέπει η Σκοτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;», όπως αυτό διαμορφώθηκε κατόπιν διαβουλεύσεων το Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Απ’ αυτές τις δημοσκοπήσεις, οι 80 έχουν βγάλει μπροστά το “όχι”, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η πλευρά, σύμφωνα με τις εταιρίες στοιχημάτων, θεωρείται φαβορί στις κάλπες.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις διαρκώς διαφωνούν μεταξύ τους σχετικά με το ποσοστό με το οποίο προηγείται το “όχι”, ενώ και για το “ναι” δείχνουν 45, 46, 47% κ.λπ..
3-9-14scotland
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι όσο πιο πρόσφατες είναι οι δημοσκοπήσεις, το τελευταίο εικοσαήμερο, τόσο αυξημένο εμφανίζουν το ποσοστό του ‘ναι” στην απόσχιση, μειώνοντας τη διαφορά από τους “ενωτικούς”.
Σίγουρα το “όχι” προηγείται ακόμα, αλλά φαίνεται πως το “ναι” έχει αποκτήσει νέα δυναμική το τελευταίο διάστημα και ελπίζει ότι μπορεί να το τραβήξει μακριά. – See more at: http://stokokkino.gr/article/11153/EKTOSSkotia-Dimopsifisma-me-galanoleuki-enantion-eruthroleukis-simaias#sthash.7q7JWanj.dpuf

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση