Σπύρος Παπαγεωργίου: Η Ανεξαρτησία στην Αυτοδιοίκηση

0
papageorgiou

Το Υπουργείο Εσωτερικών, είχε επανειλημμένα εξαγγείλει τη διενέργεια Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών και μάλιστα με απόλυτη ακρίβεια, δηλ. τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019. Αυτό αιφνιδίως άλλαξε και έτσι η διαφωνία μας είναι πολύ συγκεκριμένη:

Δεν θέλουμε οι Αυτοδιοικητικές εκλογές να διενεργούνται μαζί με άλλες!!!
Η Αυτοδιοίκηση δικαιούται τη δική της, ξεχωριστή ημέρα εκλογών. Αυτό θα σήμαινε την ουσιαστική αναβάθμιση της σε όλα τα επίπεδα. Όχι γιατί «φοβόμαστε» κάτι, αλλά γιατί ισχυριζόμαστε ότι η Αυτοδιοίκηση ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έχει την αποκλειστικά «δική της ημέρα εκλογών», που δεν θα συμπίπτει με άλλες, δηλ. με Ευρωεκλογές ή Βουλευτικές.

Άλλωστε, η στάση μας αυτή είναι δείγμα της ανεξαρτησίας μας, αφού είναι δεδομένη και έμπρακτη όλα αυτά τα χρόνια η ανεξαρτησία των επιλογών μας από κομματικές παρεμβάσεις και επιλογές. Και αυτό γιατί πολύ απλά μοναδικός γνώμονας των αποφάσεων μας είναι το τεκμηριωμένο συλλογικό συμφέρον των συμπολιτών μας και της πόλης μας.

Έτσι, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγίας Παρασκευής» για παράδειγμα, ουδέποτε ζήτησε να τεθούν στην έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίσματα για το ένα ή το άλλο θέμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δηλ. ουσιαστικά κομματικά ψηφίσματα. Δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο παράδειγμα! Καθένας καταλαβαίνει ότι όποιος/-α θέτει παρόμοια ψηφίσματα που δεν ενώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα τις περισσότερες φορές στα τοπικά ζητήματα, το κάνει με συγκεκριμένο σκοπό. Το κάνει δηλ. για να «διχάσει» το σώμα του Συμβουλίου και να καπηλευθεί το ένα ή το άλλο θέμα.

Κάποιοι π.χ. με την κατάθεση ψηφισμάτων εμφανίζονται περισσότερο «πατριώτες!» από άλλους, κάποιοι αναπαράγουν κομματικές γραμμές (π.χ. Κλεισθένης 1) και πάει λέγοντας. Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητούσε ήρεμα και με τρόπο διαλεκτικό όλα τα θέματα, όχι όμως για να γίνει επίδειξη κομματικών ταυτοτήτων.

Οι Δημοτικές Εκλογές, που τελικά θα γίνουν το Μάιο του 2019, επιβάλλουν τη συζήτηση για την πόλη μας και τα προβλήματά της με νηφαλιότητα και ρεαλισμό. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής απαιτεί σοβαρότητα και ουσιαστική ανεξαρτησία από το έντονα συγκρουσιακό κομματικό σκηνικό που θα δημιουργηθεί λόγω των ταυτόχρονων Ευρωεκλογών. Να συζητήσουμε λοιπόν για την Αγία Παρασκευή και να επιδιώξουμε ο γόνιμος διάλογος για την πόλη μας να κυριαρχήσει στην τοπική κοινωνία.

Σπύρος Παπαγεωργίου
Αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Απάντηση