Συμμετοχή και ουσιαστική συζήτηση κατοίκων – δημοτικής αρχής στα Πευκάκια.

0

Η μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και η ουσιαστική συζήτηση για τα τρέχοντα προβλήματα με τη δημοτική αρχή, ενόψει της σύνταξης του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2018, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης από τις τέσσερις Συνοικιακές συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί ανά γειτονιά, και η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16-10-17, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο στα Πευκάκια.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος  στην ομιλία του τόνισε τη χρησιμότητα της επικοινωνίας Δημοτικής αρχής – συλλογικοτήτων και πολιτών, στις συνελεύσεις, στις περιοδείες και με κάθε άλλη ευκαιρία, για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα άμεσων παρεμβάσεων στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, στα γηπεδάκια μπάσκετ, σε θέματα καθαριότητας, φωτισμού κ.α. και στη συνέχεια παρουσίασε τα σημαντικά έργα και τις παρεμβάσεις που έγιναν το 2017 ή δρομολογήθηκαν για το 2018 αλλά και πέραν αυτού. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους κατοίκους ότι:
· Συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς το έργο αγωγών ομβρίων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι οδοί Θερίσου, Αμαλιάδος, Θεσσαλονίκης, Σάμου και Υμηττού στα Νότια Πευκάκια και 12 άλλες οδοί στην Αγ. Παρασκευή, με προϋπολογισμό 4,3 εκ. Ευρώ, που κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Αττικής.
· Έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά οι διαδικασίες κατασκευής αγωγών ομβρίων των οδών Παπανδρέου και Αγ. Αναργύρων στα Πευκάκια από εργολαβία της Περιφέρειας Αττικής, με πρόβλεψη έναρξης έργου το Νοέμβριο 2017, ύψους 550.000 ευρώ.
· Δημοπρατήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, από το Δήμο Αγ. Παρασκευής, το έργο «Διάνοιξη οδών στην περιοχή Πευκάκια Αγ. Παρασκευής» συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 €. Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, περιλαμβάνει τη διάνοιξη (πλήρη ή τμημάτων) των οδών Πην. Δέλτα, Καλομοίρη, Καρκαβίτσα, Νηρηίδων, Βικέλα, Πορφύρα, Λ. Ακρίτα, Αγ. Αναργύρων, Πυθαγόρα, Πολυμνίας, Εθν. Μακαρίου, Μήλου, Βερενίκης, Στρ. Μυριβήλη, Τρικούπη, Φιλιατρών, Υμηττού, Περσεφόνης, Ασπασίας, Θεσσαλονίκης και Φειδιππίδου.
· Υπογράφηκε (5/10/2017) σύμβαση Υπουργείου Υποδομών με τον ανάδοχο και ξεκινά το έργο κατασκευής νέας πεζογέφυρας επί της Λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος των οδών Ευαγγελιστρίας και Χίου (πλατεία Σωτ. Πέτρουλα), με χρόνο ολοκλήρωσης την 5η Απριλίου 2019.
· Ολοκληρώθηκε η περισυλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων.
· Πραγματοποιήθηκε λεπτομερής καθαρισμός και αποψίλωση μεγάλου αριθμού οικοπέδων και μεγάλων χώρων στα Πευκάκια.
· Δημοπρατήθηκε στις 25 Ιουλίου 2017 από το Δήμο Αγίας Παρασκευής, έργο ανακατασκευής των αύλειων χώρων 4ου & 9ου Δημοτικών Σχολείων της πόλης, στο Κοντόπευκο και στα Πευκάκια αντίστοιχα, προϋπολογισμού 119.867 ευρώ.
· Δημοπρατείται στις 7/11/2017 η ανακατασκευή γηπέδων 5χ5 του 7ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου που χρηματοδοτείται από τη ΓΓΑ με Προγραμματική Σύμβαση.
· Αναμένεται (μετά την ολοκλήρωση των 33 απαραίτητων βελτιώσεων της μελέτης) ή έκδοση Οικοδομικής Άδειας από την Πολεοδομία για την κατασκευή Νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στα Πευκάκια στο Ο.Τ. 328 (οδός Αγ. Βασιλείου), με προϋπολογισμό 1,4 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής.
· Έχουν γίνει οι μελέτες για το έργο Ανέγερσης του 14ου Νηπιαγωγείου από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (πρώην ΟΣΚ), ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση στην έγκριση της Πυροσβεστικής που απαιτείται για την έκδοση Οικοδομικής Άδειας.
· Σε ό,τι αφορα την ανέγερση του 6ου Γυμνασίου στην οδό Αγελάου, κατά την διαδικασία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ μέσω της «ΚΤΥΠ Α.Ε.», διαπιστώθηκε πρόβλημα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα στην αρχική εγγραφή του οικοπέδου στο κτηματολόγιο το οποίο όχι μόνο δεν επιδιορθώθηκε αλλά ούτε και εντοπίστηκε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα σημαντική καθυστέρηση στις διαδικασίες για τον προγραμματισμό της υλοποίησης του.
· Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες διαμόρφωσης της Παιδικής Χαράς επί της οδού Αισώπου.
· Η κατασκευή Παιδικής Χαράς επί της οδού Ησιόδου, θα περιληφθεί στην εργολαβία για τις Παιδικές χαρές του 2018
· Η κατασκευή της πλατείας Ηλιάκη, που παρουσιάζει δυσκολίες λόγω υψομετρικών διαφορών, θα περιληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2018 και θα προχωρήσει σε συνεννόηση με την εκκλησία.
· Πραγματοποιήθηκε φρεσκάρισμα στις βαφές της Παιδικής Χαράς της οδού Εθν. Μακαρίου, που είναι πιστοποιημένη και ασφαλής.
· Έγιναν Καθολικές Ασφαλτοστρώσεις στις οδούς Δημοκρίτου και Ζαϊμη
· Το Δεκέμβριο θα οργανωθεί συζήτηση κατοίκων με τον Συγκοινωνιολόγο του Δήμου για το σύνολο του Κυκλοφοριακού, όπως συνέβη για την οδό Καβάφη.
· Η νέα εργολαβία του 2018 για τα Όμβρια θα αφορά τα Πευκάκια στο σύνολο τους.
· Ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η ανάθεση μελέτης (και στη συνέχεια κατασκευή) Αθλητικού Κέντρου και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης-ΣΥΔ στα Πευκάκια, καθώς και ανάπλαση της γύρω περιοχής.
· Θα γίνει ανάπλαση του δαπέδου στο γήπεδο Μπάσκετ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πευκακίων Στεφ. Μπακογιάννης εξέφρασε τη ικανοποίηση των κατοίκων για τα έργα που γίνονται ή έχουν δημοπρατηθεί και αναφέρθηκε σε θέματα όπως η κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου με ήπιας μορφής εγκαταστάσεις ενταγμένες στο σχέδιο της περιοχής, η απομάκρυνση των αγωγών που προορίζονται για το έργο ομβρίων από το χώρο, η επικαιροποίηση και εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης και των σημάνσεων, η απομάκρυνση των υλικών του έργου ομβρίων η ανάγκη να απομακρυνθούν διαφημιστικές πινακίδες, οι βελτιώσεις οδών και πεζοδρομίων, η κατασκευή νέων παιδικών χαρών κ.α.
Οι πολίτες που πήραν το λόγο έθεσαν πέραν των προαναφερομένων, θέματα ασφάλειας στην κυκλοφορία πεζών και ιδιαίτερα των μαθητών, τοποθέτηση και λειτουργία φωτεινού σηματοδότη διάβασης πεζών στην οδό Παναγούλη, ζητήματα του 9ου Δημοτικού, φωτισμού σε ορισμένα σημεία, και αστυνόμευσης.
Ακολούθως ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πάνος Γκόνης έδωσε διευκρινίσεις για τα θέματα που αφορούσαν την Παιδεία, ενώ έκαναν παρεμβάσεις οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων «Αγία Παρασκευή η πόλη μας” Βασίλης Ζορμπάς, Ανδρέας Γκιζιώτης «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και ο Δημ. Σύμβουλος Κωνσταντίνος Τσιαμπάς.
Στη συνέλευση, που προήδρευσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γερ. Βλάχος, παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Σπ. Παπαγεωργίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σοφ. Αϊδίνη,  και Ι. Λογοθέτης, ο Πρόεδρος της Β/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Β. Τραυλός, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Κοντόπευκου Β. Κουτσογιάννη, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Πευκακίων κ.α.