Γεράσιμος Βλάχος: «Δημοτική Αρχή ‘Εκχωρήσεων!»

0
vlaxos 2010

«Σ» Γιατί προχωρήσατε στο συγκεκριμένο χαρακτηρισμό;
«Χαρακτήρισα τη διοίκηση ως μία «Δημοτική αρχή εκχωρήσεων» με αφορμή τρία – τέσσερα περιστατικά στα οποία θα βασιστώ ώστε να αποδείξω του «Λόγου τ’ αληθές» αυτών που είπα.
Αρχικά η δημοτική αρχή στο ζήτημα της πλατείας Κοραή, όπου είναι μία πλατεία μικρή και πρέπει να τη χαίρονται οι περίοικοι εκείνης της περιοχής, όλο τοvlaxos 2010 πλακόστρωτο έχει ουσιαστικά εκχωρηθεί σε δύο καταστήματα.
Έχει λοιπόν παραχωρηθεί – εκχωρηθεί η πλατεία Κοραή σε δύο συγκεκριμένους επιχειρηματίες χωρίς να υπάρχει πλέον η δυνατότητα χρήσης από τους πολίτες.
Σ’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Ζορμπάς ως αντιπολίτευση ήταν απόλυτα κάθετος ασκώντας έντονη κριτική στη διοίκηση Γιαννακόπουλου που είχε εκχωρήσει μέρος της πλατείας σ’ έναν από τους δύο επιχειρηματίες, κι αντί ο ίδιος να ενεργήσει αντίθετα έπραξε ακριβώς το ίδιο με την προηγούμενη διοίκηση, μόνο που «προσέθεσε» και άλλον επιχειρηματία.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν λειτουργούν τα καταστήματα τα τραπεζοκαθίσματα σκεπάζονται με μουσαμάδες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας αντιαισθητικός «Γιούκος», όπως λέγαμε στα χωριά, ο οποίος αποτελεί όνειδος για το συγκεκριμένο σημείο του προαστίου μας.
Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με κάτι το οποίο όλες οι παρατάξεις έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ. Το θέμα των ελεύθερων χώρων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έτσι όπως έχει γίνει η πόλη μας αντιστοιχούν πολύ λίγοι ελεύθεροι χώροι σε σχέση με τους πολίτες που έχει ο Δήμος μας.
Ήταν πάγια αρχή της παράταξής μας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην ουσία, σε σχέση με άλλες παρατάξεις, να αποκτήσει ο Δήμος όσο το δυνατόν περισσότερους ελεύθερους χώρους.
Ένα κομμάτι λοιπόν είναι το οικόπεδο στην διασταύρωση των οδών Αγ. Λαύρας και Πελοποννήσου που η προηγούμενη αρχή είχε «Δεσμεύσει».
Δεν θα μπω στην διαδικασία του «Πως» και «Γιατί» αλλά θα σταθώ στο γεγονός ότι είμαστε σύμφωνοι με μία τέτοια κίνηση στη λογική του ότι πρέπει να υπάρξει στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι πυκνοκατοικημένη, ένας ελεύθερος χώρος που να γίνουν δύο παγκάκια, μία παιδική χαρά που να το χρησιμοποιούν οι συμπολίτες μας.
Σκεφτείτε ότι στην περιοχή της Νέας Ζωής για να πάει μία γυναίκα με το μωρό της στην παιδική χαρά ή στην πλατεία του Αη Γιάννη ή στον πάρκο «Γραβιάς» ή στον λόφο «Τσακού». Δηλαδή η απόσταση που πρέπει να διανύσει, στα κατειλημμένα από τα αυτοκίνητα πεζοδρόμια, υπερβαίνει περίπου το ένα χιλιόμετρο.
Αυτό λοιπόν το οικόπεδο ήταν στη διάθεση του Δήμου να δώσει έναν ελεύθερο χώρο στην Αγ. Παρασκευή. Η δημοτική αρχή όφειλε, όχι να αποδεσμεύσει και να παραδώσει στον ιδιοκτήτη το συγκεκριμένο οικόπεδο, που κακώς έκανε, αλλά με οποιοδήποτε τρόπο, όπως με δανειοδότηση ή με ίδιους πόρους, για τον οποίο δεν θα είχε κανένα πρόβλημα η αντιπολίτευση, τουλάχιστον από εμάς ως παράταξη, να αγοράσει άμεσα αποζημιώνοντας με την καλύτερη δυνατή τιμή τον ιδιοκτήτη και ο Δήμος να αποκτήσει έναν ελεύθερο χώρο.
Αντ’ αυτού ο κ. Ζορμπάς ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποδέσμευσε, παραχώρησε, εκχώρησε το συγκεκριμένο ακίνητο στους ιδιοκτήτες χωρίς να κάνει αυτά που από το Νόμο προβλέπονται κι από το ό,τι έλεγε στα προεκλογικά του προγράμματα και για το τι είχε δεσμευτεί.
Αυτό λοιπόν είναι ή δεν είναι εκχώρηση; Όταν ένα υπό δημιουργία ελεύθερου χώρου χώρο τον παραχωρείς ώστε αύριο – μεθαύριο να γίνει πολυκατοικία. Αυτό το οικόπεδο είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποκτήσει η Πελοποννήσου έναν ελεύθερο χώρο.
Ένα τρίτο σημείο ήταν το γεγονός ότι ο κ. Ζορμπάς ανέστειλε την πληρωμή από δύο συγκεκριμένα περίπτερα της πάνω περιοχής της Αγ. Ιωάννου.
Δεν ξέρω με ποιο κριτήριο κατάφερε να επιλέξει τα δύο συγκεκριμένα περίπτερα κι αυτό που αφήνει κάποιες αμφιβολίες το «Πως» και «Γιατί» μόνο αυτά τα δύο, γιατί τα περισσότερα περίπτερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Κατ’ εξαίρεση λοιπόν και για δικούς του λόγους που δεν γνωρίζω, ο κ. Ζορμπάς ανέστειλε, ενώ στην αρχή ήθελε και να τους καταργήσει, το ποσό που όφειλαν οι ιδιοκτήτες αυτών των περιπτέρων.
Για το λόγο που απλά το ανέστειλε, για μετά τον Νοέμβρη, αντί για σήμερα, ήταν γιατί υπήρξε πίεση στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαφορά θα τους το είχε καταργήσει το ποσό.
Δεν είναι κι αυτό πάλι εκχώρηση δικαιώματος είσπραξης χρημάτων σε μία περίοδο που υπάρχει οικονομική κρίση και στη χώρα αλλά και στο Δήμο μας.
Δεν θα έπρεπε ο κ. Ζορμπάς να ανοίγει «Ασκούς Αιόλου» όσον αφορά τις εισπράξεις από οφειλές τρίτων γιατί αυτά τα χρήματα ξοδεύονται μετά σε μία λογική ανταποδοτικότητας και οφέλους για όλους τους πολίτες, στα επίπεδα της κοινωνικής υπηρεσίας ή στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ή στον Πολιτισμό και από εκεί στα εργαστήρια Τέχνης.

 x 00102

 συνέντευξη στον

Χρήστο Μπαλωτή 

Εκδότη – δημοσιογράφο

Ο κ. Ζορμπάς κατάφερε μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών που διοικεί να «Κλείσει» τα εργαστήρια Τέχνης, κι αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι καθηγητές των εργαστηρίων Τέχνης, τα λένε οι μαθητές των εργαστηρίων Τέχνης, τα λέει ο επιστημονικός διευθυντής των εργαστηρίων Τέχνης και ουσιαστικά οδηγούμαστε σε μία υποβάθμιση τη στιγμή που και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει δηλωθεί ότι από την κεντρική διοίκηση δεν έχουμε υστέρηση, προς το παρόν, οικονομικών εσόδων και έχουν γίνει αποδεκτοί οι προϋπολογισμοί τόσο στα Νομικά Πρόσωπα όσο και στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό.
Τι καταδεικνύει λοιπόν αυτό; Καταδεικνύει μία άλλη φιλοσοφία, μία φιλοσοφία του ότι «Βολεύουμε» αυτούς που μας πιέζουνε, μία φιλοσοφία ότι εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα του Δήμου, άρα λοιπόν όλα όσα σας προανέφερα μου δίνουν εμένα το δικαίωμα ως δημοτικό σύμβουλο που έχω μία διαδρομή από το 1998 μα λέω ότι αυτή η δημοτική αρχή είναι μία «Δημοτική αρχή εκχωρήσεων».

«Σ» Τι σημαίνει «Δέσμευση» ενός οικοπέδου από πλευράς Δήμου;

Δέσμευση ενός ελεύθερου χώρου γενικά στο προάστιο σημαίνει πως ο Δήμος μπορεί να αγοράσει έχοντας και το ποσό σε αντίστοιχο κωδικό στον προϋπολογισμό το οικόπεδο και να το μετατρέψει σε χώρο τέτοιο που να τον χρησιμοποιούν οι κάτοικοι ελεύθερα. Για να αποκτηθεί ένας τέτοιος χώρος, αποζημιώνεις τον ιδιοκτήτη που συνήθως είναι και συμπολίτης μας και γι’ αυτό το λόγο για να μην νιώθει αδικημένος από το Δήμο του κάνεις μία σωστή συμφωνία μαζί του και προσπαθείς κι εσύ ως διοίκηση να το ν αποζημιώσεις όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αφορά γενικά ένα κοινωφελές έργο».

«Σ» Ποια είναι η θέση σας για τις πλατείες; Να υπάρξει μέτρο στο πώς να δίνεται στους επιχειρηματίες; Να δίνεται εξολοκλήρου σ’ αυτούς ή να μην δίνεται καθόλου;

Θεωρώ πως οι πλατείες αποτελούν ελεύθερους χώρους. Ελεύθερος χώρος σημαίνει πως επιβάλλεται και πρέπει να έχει ελεύθερη χρήση ο κάθε συμπολίτης μας στον συγκεκριμένο χώρο. Κατ’ εξαίρεση, στην κεντρική πλατεία έχει δοθεί το πάνω σημείο για να αναδειχθούν τραπεζοκαθίσματα με λελογισμένη φιλοσοφία, δηλαδή χωρίς να κλείνουν τους διαδρόμους, κι επειδή είναι μία ευκαιρία σε μία τόσο μεγάλη πλατεία να μπορεί να βγει ο κόσμος και να πιει τον καφέ του. Το λάθος είναι ότι ο Δήμος μας δεν έχει εξασφαλίσει τόσα χρόνια ένα χώρο συνεύρεσης, συνέλευσης κι είναι ένα προάστιο χωρίς ταυτότητα και σε κάθε περίπτωση ίσως η κεντρική πλατεία στις παρυφές της να λειτουργεί ως ένας τέτοιος χώρος.
Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από το να δεσμεύσουμε χώρο ζωτικό στις περιφερειακές πλατείες, όπως του Αη Γιάννη, του Κοντοπεύκου, στην πλατεία Τσακού, στην πλατεία Δημοκρατίας, στην πλατεία Κοραή, που αποτελούν τις ελάχιστες πλατείες που μπορούν να φιλοξενήσουν τον κόσμο και δεν είναι ποσοτικό το θέμα, αλλά ποιοτικό.
Αυτές οι πλατείες είναι ένα σημείο το οποίο ο πολίτης το χρειάζεται για να αναπνεύσει και οι επαγγελματίες που ανοίγουν καταστήματα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων πως νοικιάζουν ένα συγκεκριμένο κατάστημα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και δεν τους έχει πει κανένας ότι νοικιάζοντας ένα κατάστημα θα τους δοθεί κι άλλο τόσο από την πλατεία, κι άλλο τόσο από το πεζοδρόμιο.
Ούτε μπορείς να μπαίνεις στη λογική του κ. Ζορμπά του να ενισχύσουμε κάποιους επαγγελματίες της πόλης μας. Με την ίδια λογική να πάμε όλοι να ανοίξουμε μαγαζιά πάνω στις πλατείες. Οι ελεύθεροι χώροι έχουν χαρακτηριστεί έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται ελεύθερα. Όταν τους εκχωρείς σε επιχειρηματίες ουσιαστικά δίνεις με αντάλλαγμα ένα ποσό τα κυριαρχικά σου δικαιώματα γιατί ο πολίτης πάει πλέον να μπορεί να πάει να τον χρησιμοποιήσει ελεύθερα. Δεν έχω τίποτα με τους επιχειρηματίες αλλά έχεις από τη μία το συμφέρον των επιχειρηματιών κι από την άλλη το ευρύτερο γενικό συμφέρον της πόλης».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση