Ξεκινώντας από την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου στα οικονομικά της χώρας ο κ. Ησαΐας εκτίμησε ότι το χρέος της Ελλάδας το 2013 θα αγγίξει το 179% και η ύφεση δεν θα κυμανθεί χαμηλότερα από το 4,5%.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρελθοντικές εκτιμήσεις και προβλέψεις περί των οικονομικών της χώρας που έχει κάνει ο κ. Ησαΐας έχουν βγει αληθινές με πολύ μικρές αποκλίσεις.
Ο κ. Ησαΐας χαρακτήρισε ευκαιρία την αρχή της Τραπεζικής Ένωσης, μία εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εποπτεύει 6.000 πιστωτικά ιδρύματα και εκτίμησε ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να υποχωρήσει και να γίνει βιώσιμο με δύο τρόπους που μάλλον θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον:
1ον) Την ανακεφαλαίωση των τραπεζών με αναδρομική ισχύ μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και
2ον) Μία νέα αναδιάρθρωση (δηλαδή νέο «Κούρεμα») του ύψους 70% που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί μετά τις Γερμανικές εκλογές.
Στη συνέχεια ο κ. Ησαΐας τόνισε ότι τα «Νούμερα» έχουν καλυτερεύσει και η δόση των 31 δισεκατομμυρίων θα εκταμιευθεί λόγω του γεγονότος ότι η Eurostat ασκεί πολύ καλές κριτικές για τον αποπληθωρισμό, το εμπορικό ισοζύγιο και το εμπορικό έλλειμμα.
Συγκεκριμένα ο ετήσιος αποπληθωρισμός, όπως καταγράφτηκε το Σεπτέμβρη ’12, αγγίζει το 0,3% όταν ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην Ευρώπη καταγράφεται στο 2,7%.
Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 5 δις διότι οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12% (και διαμορφώθηκαν στα 14 δις) ενώ οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 13%. Συνοπτικά γι’ αυτό το θέμα ο κ. Ησαΐας δήλωσε: «Οι εξαγωγές σήμερα καλύπτουν το 60% των εισαγωγών όταν παλαιότερα κάλυπταν μόνο το 20%».
Ο κ. Ησαΐας μετά την λακωνική και περιεκτική εκτίμηση και εικόνα που έδωσε για την ελληνική οικονομία προχώρησε στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο κατά πόσο οι Δήμοι έπρεπε να είχαν προβλέψει «Τι» θα γινόταν, ιδιαίτερα όταν η Τρόικα ανήγγειλε πριν από καιρό μειώσεις της τάξεως των 735 εκατομμυρίων ευρώ στους ΟΤΑ όπως και την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.
«Οι εποχές και η πολιτική αλλάζουν. Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε Τοπική Αυτοδυναμία», τόνισε ο κ. Ησαΐας, όχι για πρώτη φορά αφού το ίδιο είχε ξαναπεί πριν από έξι μήνες και συνέχισε λέγοντας ότι ο ρόλος του Υφυπουργού κ. Φούχτερ που έχει σταλεί από την Γερμανία στην Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε επίπεδο Δήμων για: 1) διαχείριση απορριμμάτων, 2) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 3) Νέες Τεχνολογίες, 4) Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο ο κάθε Δήμος να μπορέσει να έχει τη γνώση ώστε να δημιουργήσει έσοδα.
Επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος είπε ότι στην αρχή της άφιξης του κ. Φούχτερ υπήρχε καχυποψία ως προς το πρόσωπό του και το ρόλο του, όμως ο αρνητισμός αυτός ξεθωριάζει σιγά σιγά με την ελληνογερμανική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί και θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό ανταλλαγής γνώσεων.
«Απώτερος στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η Γερμανία να δώσει την τεχνογνωσία, η Ελλάδα το έδαφος και σ’ ένα πρόγραμμα γεωθερμίας για παράδειγμα, το προϊόν που θα παράγεται μέσω κοινοτικών πόρων και χρηματοδοτήσεων να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και για τον Δήμο και την εταιρεία που θα αναλαμβάνει τις εργασίες» δήλωσε ο κ. Ησαΐας και προειδοποίησε ότι σε ένα χρόνο από τώρα οι Δήμοι δεν θα μπορούν να στηρίζονται στην κρατική επιχορήγηση, διότι τέτοια δεν θα υφίσταται, και γι’ αυτό επιμένει στη δημιουργία εσόδων από πλευράς Δήμων.
Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για το αν οι Δήμοι έχουν τις δομές να υποστηρίξουν τέτοιες καινοτόμες ιδέες ο κ. Ησαϊας απάντησε ότι οι δομές ναι μεν υπάρχουν, αλλά αρκετές από αυτές δεν είναι σωστές κάνοντας απαραίτητη ανάγκη τον εκσυγχρονισμό τους.
Με έμφαση τόνισε ο κ. Ησαΐας ότι για να υπάρξει τέτοιος εκσυγχρονισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί έκτατος διαχειριστικός έλεγχος σε όλους τους Δήμους από ορκωτούς λογιστές θυγατρικών πολυεθνικών εταιρειών και όχι από ελεγκτές του δημοσίου λέγοντας συγκεκριμένα ότι : «Το ελεγκτικό συνέδριο έχει απορρίψει αντίστοιχη πρόταση από το Δήμο Αγ. Παρασκευής λέγοντας ότι θα στείλει δημόσιους ελεγκτές, το οποίο δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει γιατί δεν υπάρχει η θέληση» και υπογράμμισε ότι όλα αυτά που ανέφερε μπορούν να υλοποιηθούν μόνο στην βάση της «Χρηστής διοίκησης».