Σωτήρης Ησαΐας: Το 2014 τα ποσοστά της ανεργίας θα μειωθούν

0
hsaias plato

hsaias platoΣε τηλεοπτική εκπομπή στις 27 Φεβρουαρίου 2014 σε γνωστό κανάλι της τηλεόρασης παραβρέθηκε ο κ. Σωτήρης Ησαΐας με θέματα συζήτησης την οικονομία της χώρας και τον τομέα της κρατικής υγείας και περίθαλψης.
Ο κ. Ησαΐας, Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης μας και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ήρθε σε πολιτικούς διαξιφισμούς με το δημοσιογράφο κ. Μυλωνάκη και τον επικεφαλή του κόμματος «δραχμή» και συγγραφέα κ. Κατσανέβα όσον αφορά τους δείκτες της ανεργίας, το «πλεόνασμα», τα προνόμια των ιατρών και την παροχή υγείας που προσφέρεται στους πολίτες.
Πριν ένα χρόνο ο κ. Κατσανέβας έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την απομυθοποίηση του «ευρώ» και ο κ. Ησαΐας δήλωσε ότι μπορεί να καταρρίψει τα επιχειρήματα του συγγραφέα γιατί έχουν διαψευστεί από το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η χώρα μας.
Αρχικά ο Δημοτικός Σύμβουλος υποστήριξε ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, επιτεύχθηκε πρόσφατα κι ότι παρόλες τις προφητείες του κ. Κατσανέβα για μείωση της εγχώριας παραγωγής ο κ. Ησαΐας έφερε ως παράδειγμα τα 13,2 δις ευρώ που θα εισπράξουν τα ταμεία του κράτους από τους 18,2 εκατομμύρια τουρίστες που προβλέπεται να επισκεφτούν τη χώρα μας φέτος (όταν πέρυσι ο ίδιος αριθμός τουριστών ανερχόταν στα 17,9 εκατομμύρια).
Επιπλέον ο κ. Ησαΐας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αργεντινής που έδινε στο βιβλίο του ο κ. Κατσανέβας ο οποίος έγραφε ότι η κίνηση του εν λόγω κράτους να προβεί σε στάση πληρωμών ήταν θετική για την πορεία της και το στέλεχος της Ν.Δ. του διευκρίνισε ότι με την κίνηση που τη χαρακτήριζε «θετική» ο συγγραφέας, το κράτος της Αργεντίνης σημείωσε πληθωρισμό άνω του 40% και το επίπεδο της φτώχειας έφτασε το 60%.
Ο διεθνολόγος και οικονομολόγος κ. Ησαΐας υποστήριξε ότι απέναντι στη στεναχώρια και τη θλίψη που ισχυρίζεται ο κ. Κατσανέβας ότι αισθάνεται πως διακατέχει την κοινωνία, ο ίδιος αντιπαραθέτει τα στοιχεία της έκθεσης της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της οποίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελλάδας ανέβηκε στα ποσοστά της χρονιάς του 2008.
Στο σημείο αυτό ο κ. Ησαΐας μίλησε για μείωση 1% του δείκτη ανεργίας της χώρας μας εντός του 2014, που σήμερα καλπάζει στο 27,9 %, και ότι ο δείκτης των ρυθμών ανάπτυξης θα «κλείσει» στο 0,5 % και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός του προϋπολογισμού του κράτους, έτους 2014, να γίνει διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου κ. Μυλωνάκη ότι ο υπουργός υγείας «βάζει τέλος στις ειδικότητες των ιατρών με τα μέτρα που παίρνει» ο κ. Ησαΐας τόνισε ότι δεν τον αφορούν τα προνόμια των γιατρών αλλά το επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας των πολιτών και δήλωσε «υπέρ» της μετατροπής του ΕΟΠΥΥ στο νέο σύστημα που έχει προγραμματιστεί.
Ο κ. Ησαΐας αιτιολόγησε τις παραπάνω απόψεις του αναφέροντας ότι από τα 360 δις ευρώ χρέος της χώρας, τα 160 δις προέρχονται από τον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα τα 140 δις αφορούν «ακριβές συνταγογραφήσεις» συμπληρώνοντας επίσης τα εξής: «Η Ελλάδα είναι από τις μικρότερες χώρες σε πληθυσμό στην Ευρώπη και ταυτόχρονα είχε τις περισσότερες συνταγογραφήσεις».
Τέλος ο κ. Ησαΐας δήλωσε αισιόδοξος για σταμάτημα της ύφεσης, δήλωσε ότι οι τράπεζες είναι σε σταθερή τροχιά, οι καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλείς και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της τελευταίας δεκαετίας του «παντρέματος» του ελλείμματος και του χρέους του κράτους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση