Σύστημα προβλέπει την ηλικία του εγκεφάλου και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

0

Λονδίνο/ Ηνωμένο Βασίλειο
Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να προβλέπουν την πραγματική βιολογική ηλικία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου και βάσει αυτής να υπολογίζουν τον ατομικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Molecular Psychiatry.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Κόουλ, συνδύασαν μαγνητικές απεικονιστικές τεχνικές με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης καιστη συνέχεια εκπαίδευσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές να βρίσκουν την βιολογική ηλικία του εγκεφάλου και κατά πόσο αυτή διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία του ανθρώπου, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η απώλεια λευκής και φαιάς ουσίας που αποτελούν και τον βασικό δείκτη γήρανσης του εγκεφάλου.
Όπως αποδείχθηκε, όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά ανάμεσα στις δύο ηλικίες, τόσο πιο επιβαρυμένη ήταν η σωματική και η ψυχική υγεία κάποιου και τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Στη συνέχεια οι επιστήμονες υπέβαλαν εθελοντές σε μια σειρά από τεστ και διαπίστωσαν ότι όσο πιο γερασμένος ήταν ο εγκέφαλός τους, συγκριτικά πάντα με την χρονολογική τους ηλικία, τόσο χειρότερες επιδόσεις είχαν αναφορικά με την μυϊκή δύναμη, τη λειτουργία των πνευμόνων, την ταχύτητα βαδίσματος κ.α.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο για τους άρρωστους άνδρες η απόκλιση μεταξύ εγκεφαλικής και χρονολογικής ηλικίας τους είναι τα οκτώ χρόνια, ενώ για τις γυναίκες μόνο δύο, δηλαδή, ο εγκέφαλος ενός άνδρα φαίνεται να γερνάει πρόωρα πιο γρήγορα από τον γυναικείο.
Αν και, όπως είπαν οι επιστήμονες, η τεχνική δεν είναι έτοιμη ακόμη για να αξιοποιηθεί κλινικά, στο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο, που θα βοηθήσει τους γιατρούς να επεμβαίνουν έγκαιρα στις ασθένειες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ