Τα «οικονομικά», είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης και φυσικά και στους Δήμους.
Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν, διαχειρίζονται και θα διαχειριστούν τα προσεχή χρόνια τα χρήματά μας οι αιρετοί, υπήρξε αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων πολιτικών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάσισαν ολόκληρο τον προεκλογικό τους αγώνα στον τομέα αυτό.
Ο νυν δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τον κ. Γιαννακόπουλο, για «σπατάλες», «ταξιδάκια», «απ’ ευθείας αναθέσεις» και «κακοδιαχείριση» που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «Μαύρης οικονομικής τρύπας» ύψους περίπου 20.000.000 ευρώ… σήμερα μιλά για νοικοκύρεμα των οικονομικών σε αντίθεση με τον προκάτοχό του.
Για το λόγο αυτό, συναντηθήκαμε με τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Τίμο Κωστόπουλο και συζητήσαμε μαζί του για τη σημερινή οικονομική κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση.
«Σ» Ως αντιδήμαρχος οικονομικών τι παραλάβατε όταν αναλάβατε το οικονομικό πόστο του Δήμου
Το καίριο θέμα των ημερών μας εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε δεν είναι άλλο παρά τα οικονομικά. Είναι στα πιστεύω μου ότι οι δημότες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα πάντα για τα οικονομικά του οίκου τους, του Δήμου μας. Θέλω να αποσαφηνίσω κάτι σχετικά με τον όρο «έλλειμμα» και πως προκύπτει. Το έλλειμμα προκύπτει όταν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, όταν δηλαδή ο Δήμος ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα εισπράττει.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για το έλλειμμα του Δήμου μας θα ήθελα να τονίσω ότι ο Δήμος άρχισε να δημοσιεύει ισολογισμούς από το 2007. Το έλλειμμα το οποίο παραλάβαμε από τη διοίκηση του Βασίλη Γιαννακόπουλου ήταν όπως φαίνεται από τον ισολογισμό και τον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων μείον 5.3334.698,43 ευρώ. Το επιπλέον ζήτημα που θα ήθελα να αναφέρω είναι η διακύμανση του ελλείμματος αυτού στην τετραετία 2007 – 2010.
Διατρέχοντας στον ισολογισμό του 2007 που ήταν και ο πρώτος της διοίκησης Γιαννακόπουλου το έλλειμμα τότε ήταν μείον 3.312.062,51 ευρώ, το 2008 παρατηρούμε ότι το έλλειμμα είναι μείον 4.465.000. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι το έλλειμμα το 2008 αυξήθηκε κατά 1.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2007.
Το 2009 στον ισολογισμό διακρίνουμε ότι το έλλειμμα κυμαίνεται μείον 5.227.000 ευρώ. Εν ολίγοις πάλι αυξάνεται το έλλειμμα το 2009 κατά 760.000 ευρώ σε σχέση με το 2008. Το 2010 που ήταν και η τελευταία χρονιά του Βασίλη Γιαννακόπουλου όπου πάλι αυξάνεται το έλλειμμα και σημειώνεται στα μείον 5.334.000. Για να καταλάβουν και οι πολίτες αναφέρω τον όρο «μείον» γιατί το έλλειμμα είναι αρνητικός δείκτης για τα οικονομικά κάποιου οργανισμού και μετριέται μ’ αυτόν τον τρόπο. Νομίζω ότι βγαίνουν ξεκάθαρα συμπεράσματα για την προηγούμενη διοίκηση.
Όσον αφορά τους ισολογισμούς που δημοσιεύθηκαν κατά την περίοδο της δικής μας διοίκησης. Ο ισολογισμός λοιπόν του 2011 καταδεικνύει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου υπήρξε πλεόνασμα 2.097.000 ευρώ το οποίο αφαιρείται από το έλλειμμα που παραλάβαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις δηλαδή τα 5.334.000 ευρώ και το έλλειμμα πέφτει για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου στα μείον 3.237.314,12 ευρώ. Στο 2012 ο ισολογισμός καταγράφει πλεόνασμα 567.083 ευρώ, ποσό που αφαιρείται ξανά από το έλλειμμα των 3.237.314,12 ευρώ και πέφτει 2.676.00 ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή σε δύο χρόνια το έλλειμμα πέφτει ακριβώς στο μισό απ’ ότι παραλάβαμε. Απτά και κατανοητά με ενδιαφέρει να δείξω στο συμπολίτες μου ποια είναι η πορεία του ελλείμματος. Να τονίσω ότι και ο ισολογισμός του 2013, που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, έχουμε ξανά πλεόνασμα περίπου λίγο λιγότερο από το ύψος της προηγούμενης χρονιάς, οπότε πάλι θα ξαναμειωθεί το έλλειμμα.
Κάνοντας σας μια ασφαλή πρόβλεψη ως οικονομολόγος για το «πότε» επιτέλους θα εξαλειφθεί το έλλειμμα μπορώ να σας πω ότι το 2016 ή το 2017 ο Δήμος μας ασκώντας την ίδια πολιτική που ασκούμε σήμερα δεν θα έχει καθόλου έλλειμμα. Τονίζω ότι για να γίνει αυτό πρέπει να ασκηθεί η ίδια πολιτική και επειδή οι συνδημότες μας θα καλεστούν να ψηφίσουν και να αποφασίσουν με βάση κάποια κριτήρια για την διοίκηση των επόμενων πέντε χρόνων, μακάρι να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μας για να συνεχίσουμε την ίδια καλή δουλειά.
«Σ» πώς καταφέρατε να μειώσετε το έλλειμμα;
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έπρεπε να εστιάσουμε σε κάποια ποσοτικά στοιχεία του ισολογισμού, ένα εκ των οποίων είναι το κεφάλαιο κίνησης του Δήμου. Το κεφάλαιο κίνησης ισούται με το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού δηλαδή οι καταθέσεις στην τράπεζα, το ταμειακό υπόλοιπο και οι απαιτήσεις που έχει ο Δήμος μείον τις υποχρεώσεις που έχουμε να εξοφλήσουμε εντός του έτους (βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις).
Το κεφάλαιο κίνησης που παραλάβαμε από τη διοίκηση Γιαννακόπουλου όπως φαίνεται και στον ισολογισμό του 2010 ήταν αρνητικό, μείον 2.085.408,50 ευρώ που είχε ως αποτέλεσμα την δυστοκία του Δήμου να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του και η γενική οικονομική του θέση ήταν ιδιαίτερα δυσμενής. Εμείς το 2011 το κεφάλαιο κίνησης το βελτιώνουμε και το φτάνουμε στις συν 402.381 ευρώ, θετικό δηλαδή και το 2012 κατορθώνουμε να το φτάσουμε στις συν 2.237.00, πάλι θετικό δηλαδή. Αυτό έγινε με τον απόλυτο εξορθολογισμό κάποιων δαπανών. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο Δήμος κατάφερε να έχει τη ροή των εσόδων που έπρεπε. Βεβαιώθηκαν δηλαδή οφειλές προηγούμενων ετών προς το Δήμο, οι οποίες δεν είχαν εισπραχθεί ποτέ.
Είναι αυτό που λέμε οίκοθεν έσοδα όπως κλήσεις ή από το κοιμητήριο. Τα οίκοθεν έσοδα το 2012 ήταν 989.000 ευρώ, το 2013 1.159.000 ευρώ και έτσι περίπου θα πορευτούμε και το 2014 κάνοντας μια συνεχόμενη αύξηση. Ανά έτος έχουμε κάθε χρόνο αύξηση 35%, πλην των κρατικών επιχορηγήσεων που υπογραμμίζω ότι έχουν μειωθεί κατά 60% σε σχέση με την προμνημονιακή περίοδο. Ένας Δήμος σήμερα δεν μπορεί να βασίζεται στις κρατικές επιχορηγήσεις και πρέπει να δημιουργήσει κι άλλους πόρους, άλλα έσοδα δηλαδή. Εξορθολογισμός δαπανών, αύξηση των εσόδων και βεβαίωση οφειλών προηγούμενων ετών είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας μας. Να προσθέσω ότι τα χρόνια της διοίκησής μας δεν έχουμε συνάψει ούτε ένα δάνειο για αποπληρωμές οφειλών ή οποιαδήποτε άλλη χρήση.
«Σ» Υπάρχει κάποιο πλάνο για δημιουργία περισσότερων ετών ;
Προέρχομαι από την ιδιωτική αγορά και είμαι υπέρ ενός μοντέρνου και πρακτικού τρόπου διοίκησης. Ο Δήμος πρέπει να βρει τον τρόπο να δημιουργήσει κι άλλα έσοδα. Το «κλειδί» για να γίνει αυτό είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Όταν αναλάβαμε το 2011, το πρώτο σχέδιο ήταν να βάλουμε κάποια πράγματα σε μία τάξη και το πετύχαμε. Παραδείγματι υπάρχουν πολλά. Πρώτον το κληροδότημα του Γιαβασείου απ’ όπου πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί.
Δεύτερον το στρατόπεδο Σπυρούδη. Υπάρχουν πολιτιστικά κέντρα στην Ελλάδα, όπως αυτό της Νέας Μάκρης που ντρέπεσαι να μπεις μέσα. Αντίστοιχο πρέπει να δημιουργήσουμε κι εμείς στο χώρο «Σπυρούδη». Τα 23 στρέμματα στα Πευκάκια επίσης είναι άλλος ένας χώρος, είτε φτιάχνοντας ένα κυλικείο ή άλλοι τρόποι. Επιπλέον έχει ανακοινώσει και ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ότι θα δημιουργήσουμε και ελεγχόμενη στάθμευση. Επισημαίνω ότι ο Δήμος δεν έχει δικά του κτίρια για τις υπηρεσίες και πρέπει να αποκτήσει όπως το δημαρχείο ή βρεφονηπιακούς ιδιόκτητους σταθμούς διότι δίνουμε πολλά χρήματα σε νοίκια. Το πρώτο βήμα έγινε με την ολοκλήρωση του ιδιόκτητου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή των Πευκακίων.
Το γεγονός ότι τα πετύχαμε συνολικά στον οικονομικό τομέα αφήνει παρακαταθήκη για το Δήμο μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο προσφοράς. Όταν τα οικονομικά του Δήμου πηγαίνουν καλά είσαι σε θέση σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς να χρηματοδοτείς τις κοινωνικές παροχές, όπως τους παιδικούς σταθμούς, το κοινωνικό μαγειρείο και το κοινωνικό παντοπωλείο και τους πολυσήμαντους συλλόγους της πόλης μας, τα σχολεία μας και εν γένει τη δημόσια παιδεία. Θεωρώ ότι είναι αξία ανεκτίμητη να μπορείς να κοιτάς τους συνδημότες σου στα μάτια και να τους βλέπεις ικανοποιημένους με το έργο της Δημοτικής Αρχής και γι’ αυτό πραγματικά να γνωρίζουν ότι παλεύω και θα παλεύω στο μέλλον όσοι ανανεώσουν στο πρόσωπό μου την εμπιστοσύνη τους με όλες μου τις δυνάμεις.