Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αγίας Παρασκευής στην τελική ευθεία ( ; )

0

Η έγκριση εκπόνησης μελέτης αποπεράτωσης και εφαρμογής μηχανισμών εξοικονόμησης ενέργειας για το δημοτικό κολυμβητήριο Αγίας Παρασκευής αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2018.

Η διοίκηση του Βασίλη Ζορμπά είχε «παγώσει» το ζήτημα της ολοκλήρωσης του δημοτικού κολυμβητηρίου την τριετία 2011 – 2014 όταν ακύρωσε τη διαδικασία δημοπρασίας το 2013 αφότου είχαν ανοίξει οι προσφορές το 2011.

Το 2016 η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου παρουσίασε τη μελέτη βιωσιμότητας που αφορούσε το κολυμβητήριο, αποκαλύπτοντας ένα τμήμα του σχεδίου της διοίκησης για τη δομή και χρήση που θα είχε το δημοτικό κολυμβητήριο Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα, με αυτή την κίνηση, ο Γιάννης Σταθόπουλος διασαφήνισε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο «φάκελος» του κολυμβητηρίου θα άνοιγε ξανά, κίνηση που επιβεβαιώθηκε ένα χρόνο μετά με την εισαγωγή του θέματος στο συμβούλιο της 27ης Φεβρουαρίου.

Την εισήγηση του θέματος ανέλαβε ο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος και ο αρχιτέκτονας – δημοτικός υπάλληλος από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου κ. Νίκος Θοδωρίδης.

Ο κ. Βλάχος στην ομιλία του εξήγησε ότι η διάθεση της Δημοτικής Αρχής είναι το κολυμβητήριο να ολοκληρωθεί στην τοποθεσία που 42 χρόνια βρίσκεται το ημιτελές οικοδόμημα, ξεκαθαρίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν υπάρχει «δεύτερη» σκέψη για εκ νέου δημιουργία κολυμβητηρίου ή συνεργασία με άλλο Δήμο όπως οι πρώην Δήμαρχοι Βασίλης Γιαννακόπουλος και Βασίλης Ζορμπάς τα τελευταία χρόνια έκλιναν προς αυτή τη θέση.

Ο κ. Βλάχος δήλωσε ότι το κολυμβητήριο θα είναι κλειστού τύπου με οροφή που θα ανοιγοκλείνει και η λειτουργία του θα βασιστεί η τελική μελέτη – κατασκευής θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια αλλά θα υλοποιηθεί με διαγωνισμό από την Τεχνική Υπηρεσία και θα στηριχθεί στη μελέτη βιωσιμότητας που είχε παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου.

Η δομή του νέου κολυμβητηρίου

Ο κ. Θοδωρίδης εξήγησε το πώς θα δομηθεί το κολυμβητήριο και τι αλλαγές θα συντελέσουν στην πιο οικονομική λειτουργία αυτού.

Συγκεκριμένα ο κ. Θοδωρίδης ανέφερε ότι η δεξαμενή της πισίνας από 25χ50 τ.μ. θα μικρύνει σε 25χ33 τ.μ. δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο καλύτερες συνθήκες για τη θέρμανση του νερού.

Το ελεύθερο τμήμα που θα προκύψει από τη μείωση θα αποτελέσει πιθανόν χώρο στάθμευσης 32 θέσεων.

Σε ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης που απάντησε ο κ. Θοδωρίδης τόνισε ότι ο ευρύτερος χώρος του κολυμβητηρίου θα περιλαμβάνει παιδική χαρά ή κάποια μικρό πάρκο και δήλωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις για την καλύτερη λειτουργία είναι πολλές και η τελική απόφαση θα παρθεί από την τελική μελέτη που θα συνταχθεί.

«Το ρυμοτομικό σχέδιο δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές» διασαφήνισε ο κ. Θοδωρίδης και συνέχισε λέγοντας ότι η διαδικασία έκδοσης της άδειας από την πολεοδομία θα εκδοθεί κατά το πρώιμο στάδιο της οριστικής μελέτης.

Συγκεκριμένα, η ολιστική διαδικασία της μελέτης αποτελείται από τρία στάδια, το στάδιο προμελέτης, το αντίστοιχο της οριστικής μελέτης και το τελικό της μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, ενώ κάθε στάδιο θα εγκρίνεται από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τον σωστό έλεγχό της.

Τα στοιχεία της μελέτης θα οριστούν από την Τεχνική Υπηρεσία, ωστόσο η σύνταξή της θα γίνει από εξωτερικό γραφείο μέσω διαγωνισμού, με την υπηρεσία να ελέγχει τη διαδικασία.

Ο κ. Θοδωρίδης στη συνέχεια όρισε ένα προβλεπόμενο χρονικό διάστημα από την αρχή της σύνταξης της μελέτης μέχρι την αρχή της κατασκευής λέγοντας ότι στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρχει η φόρμα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, σε ένα 6μηνο θεωρείται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της μελέτης και σε περίπου 1,5 χρόνο πιθανόν να αναδειχθεί ο μειοδότης κατασκευαστής.

Ο προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου υπολογίζεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ με την κατασκευή του να υπολογίζεται να υπερτερεί την αντίστοιχη του Αμερικάνικου Κολλεγίου.

Οι απόψεις των αιρετών και των παρατάξεων.

«Θολό το τοπίο που παρουσιάζεται» δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς και συνέχισε λέγοντας ότι η διοίκηση πρέπει να εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Ο κ. Ζορμπάς αμφισβήτησε το χρονικό πλαίσιο που έθεσε ο κ. Θοδωρίδης καθώς και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «τα λεφτά της Περιφέρειας είναι αέρας».

Από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το κατά πόσο ο Δήμος μπορεί να συντηρήσει το κολυμβητήριο, εξηγώντας ότι όταν κάποιος δεν έχει να φάει, πώς θα πάει για κολύμπι, υποστήριξε ότι ο ίδιος και η παράταξή του θέλουν να ολοκληρωθεί το κολυμβητήριο, ωστόσο θεωρούν καλύτερο τη συνεργασία με το Δήμο Χολαργού – Παπάγου και κατέληξε ρωτώντας «Ποιος μας εγγυάται ότι θα βρούμε τους πόρους ;».

«Γνωρίζατε το 2000 αν θα είχατε χρηματοδότηση για το Δημαρχείο ;» απάντησε ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος στον προλαλήσαντα και εξήγησε ότι όλα τα έργα έχουν κάποια στάδια που ακολουθούνται.

Ο Δήμαρχος στη σύντομη δήλωσή του είπε ότι κανένας αιρετός δεν ήξερε από πού θα είχε ακριβή χρηματοδότηση όταν ξεκινούσε το έργο του Δημαρχείου, αλλά οι μελέτες έγιναν και στο τέλος βρέθηκε η χρηματοδότηση.

Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το Δήμο Χολαργού – Παπάγου για το κολυμβητήριο στο χώρο του Τσακού και κατέληξε λέγοντας το εξής: «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε το κολυμβητήριο.. κάποιοι το θέλουν.. άλλοι όχι.. μιλήστε και με άλλους Δήμους που έχουν κολυμβητήριο να μάθετε.. το Χαλάνδρι προχωρά σε κατασκευή δεύτερου».

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης δήλωσε ότι θα ψήφιζε «Παρών» στη συζήτηση καθότι τόσα χρόνια έχει ακούσει πολλές υποσχέσεις για την ολοκλήρωση του κολυμβητήριου και πλέον δεν πείθεται.

Ο κ. Γκιζιώτης έθεσε άλλον έναν παράγοντα προβληματισμού, ρωτώντας ρητορικά : «Τι θα γίνει αν έρθουν οι ομάδες ; αν πάλι δεν υπάρχει σχέδιο βιωσιμότητας ; Ο ΠΑΟΔΑΠ θα το συντηρήσει που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τις παροντικές εγκαταστάσεις ;».

Από τη δημοτική παρέμβαση «Φυσάει Κόντρα» ο κ. Θάνος Ανδρίτσος εξέφρασε τη θετική του στάση και ψήφο για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου, θεώρησε ακραίο να μιλούν κάποιοι για καταστροφή του φέροντα οργανισμού με σκοπό την ύπαρξη μιας πλατείας και εξέφρασε τους φόβους του για το κατά πόσο είναι σοφό να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες 1,5 χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές.

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Μυλωνάκης αρχικά επαίνεσε τους παρελθοντικούς χειρισμούς της διοίκησης του Βασίλη Γιαννακόπουλου στο θέμα αυτό και στη συνέχεια είπε ότι : «Άδικη η στάση του Βασίλη Γιαννακόπουλου που έχει προσπαθήσει γι’ αυτό το έργο και τώρα το απεμπολεί».

Ο κ. Μυλωνάκης τόνισε ότι η μελέτη βιωσιμότητας κάνει λόγο για λειτουργία του κολυμβητηρίου με ιδιωτικο – οικονομικά κριτήρια, τονίζοντας ότι αν δεν ανατεθεί σε ιδιώτη η λειτουργία του δεν θα είναι βιώσιμη η μελέτη και κατέληξε λέγοντας ότι ο ΠΑΟΔΑΠ δεν μπορεί να αναλάβει τη διαχείρισή του.

Η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος κ. Ελισάβετ Πετσατώδη χαρακτήρισε «αδιάβαστη» τη διοίκηση σχετικά με τη μελέτη βιωσιμότητας και δήλωσε ότι κανείς δε χρειάζεται να ρωτάει «δεξιά και αριστερά» γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και στοιχεία από τη μελέτη που πρέπει να εφαρμοστούν.

Από την πλευρά του ο κ. Διονύσης Λέκκας συμβούλεψε τη διοίκηση να φέρνει θέματα με σχέδιο και άποψη, συμφώνησε με μια παλιά σκέψη του κ. Γκιζιώτη σχετικά με την έναρξη ενός κύκλου συζητήσεων συνολικά για το «Τι αθλητισμό θέλουμε», δήλωσε ευχαριστημένος με την τοποθέτηση του κ. Θοδωρίδη και πρότεινε το κολυμβητήριο να λειτουργήσει με αέριο.

«Έπρεπε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για κοινό κολυμβητήριο στον Τσακό από το 2014» δήλωσε ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστας Κρητικίδης και δήλωσε ότι πλέον δεν μπορεί να μην ψηφίσει θετικά το θέμα, διαφορετικά θα’ ναι «σαν να φτύνει στα μούτρα του», μετά από τη σειρά ετών που προσπαθούσε να ολοκληρωθεί το κολυμβητήριο στον υπάρχων χώρο.

Τα θέματα που αφορούσαν το κολυμβητήριο τελικά ψηφίστηκαν θετικά από όλους τους αιρετούς, με εξαίρεση τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη που ψήφισε «Παρών».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση