Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ούτε Δικαστήριο… ούτε «Καραγκιόζ μπερντές»… ούτε «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ»!

0
x 00146

Φυσικά οι Δημοτικές αρχές που πέρασαν κατά καιρούς για διάφορους λόγους, – που για λόγους οικονομίας χρόνου καλύτερα θα ήταν να τους αφήσουμε στην άκρη κι όποιος θέλει μπορεί ν΄ ανατρέξει στα πρακτικά του Δημοτικού συμβουλίου ή στο Αρχείο του «Σχολιαστή» – και παρά το γεγονός ότι στο Δημοτικό συμβούλιο συζητούσαν την αναγκαιότητα αλλά και την υποχρέωση που είχαν αναφορικά με τη συντήρηση  του, στην πράξη δεν έκαναν απολύτως τίποτα.
Όταν ανέλαβε το 2010 τη διοίκηση ο Βασίλης Ζορμπάς, κατά τη γνώριμη πια συνήθεια του, «ξέχασε» την «επικινδυνότητα του κτιρίου», για την οποία από τα έδρανα της αντιπολίτευσης την είχε ως «σημαία»… και την ξαναθυμήθηκε λίγο πριν τις εκλογές και μάλιστα «κατακαλόκαιρο» (αρχές Αυγούστου), που η «Ελλάδα παραλύει από τα μπάνια του λαού», ο Δήμος υπολειτουργεί και το Δημοτικό συμβούλιο δεν συνεδριάζει.
Αφήνοντας στην άκρη τις «λεπτομέρειες» και φτάνοντας στην «ουσία», ο κ. Ζορμπάς με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» αποφάσισε να δώσει με απ΄ ευθείας ανάθεση 230.000 ευρώ , ωσάν κάποιο μέντιουμ να τον είχε προειδοποιήσει ότι κάτι «κακό» θα συνέβαινε… ότι αυτό το «κακό» δεν θα περίμενε μέχρι τον Σεπτέμβριο… κι  ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν γρήγορα γρήγορα οι εργασίες υποστύλωσης και στήριξης του συγκεκριμένου κτιρίου.
Βεβαίως η ανάθεση έγινε με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» αλλά  οι εργασίες δεν ξεκίνησαν «κατεπειγόντως»… πράγμα που επιβεβαίωνε  όλους όσοι ισχυρίζονταν ότι για πολλές  δεκαετίες δεν είχε γίνει ουδεμία συντήρηση και θα μπορούσε ο κ. Ζορμπάς να περίμενε μέχρι τον Σεπτέμβρη για ξεκινήσει ένας νέος μειοδοτικός διαγωνισμός, ο οποίος θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο Δήμο μας από 50 μέχρι 100.000 ευρώ.
Ο καιρός κυλούσε… οι εκλογές έφθασαν… τα αποτελέσματα είναι γνωστά… και ξαφνικά σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε κατά τη διάρκεια μιας συνεδριάσεως, καταγγελία του συμβούλου κ.Δημήτρη Κονταξή, ο οποίος είπε ότι: «Οι χειρισμοί του Βασίλη Ζορμπά και της διοίκησης του στο θέμα της «στήριξης» του «Γιαβάσειου» κληροδοτήματος στην οδό Ερμού, είχαν «κοστίσει» στο Δήμο»… και ερωτηθείς για το «τι εννοεί», αποκάλυψε ότι  γνωστός του εργολάβος που αναλαμβάνει εργασίες  ανακαινίσεων παλαιών κτιρίων, τηλεφώνησε στο Δήμο για  να μάθει την ημερομηνία του μειοδοτικού διαγωνισμού και  να λάβει μέρος, αλλά του «έκλεισαν το τηλέφωνο στα μούτρα!».
Ο κ. Κονταξής είναι γόνος παλιάς αγιοπαρασκειώτικης οικογένειας, γνωστός επιχειρηματίας, σοβαρός άνθρωπος που ασχολείται χρόνια με τα κοινά και τις αθλητικές δραστηριότητες στην πόλη, πολιτικός ήπιων τόνων που δεν του αρέσουν οι οξύτητες, διευκρίνισε την ημέρα που έκανε την καταγγελία, ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η «Ηθική» πλευρά του ζητήματος κι όχι η «Ποινική».
Η ευταξία, το σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας, προβλέπουν ότι «ζητήματα» όπως η «Μη χρηστή (προς το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών) διαχείριση» των χρημάτων των πολιτών, εμπεριέχουν   «Ποινικές και Αστικές ευθύνες» και σε κάθε περίπτωση, οι Εισαγγελείς στους οποίους θα γίνει μια σχετική καταγγελία επώνυμη ή ανώνυμη προχωρούν αυτεπάγγελτα στη διεξαγωγή σχετικής έρευνας .
Όσο λοιπόν κι αν ο κ. Κονταξής, θα ήθελε το θέμα να παραμείνει στην «Ηθική» υπόσταση του, αυτό δεν είναι στο χέρι του.
Η μόνη Δημόσια αρχή, που έχει εκ του Νόμου το δικαίωμα να διερευνήσει για το «Τι» ακριβώς έχει συμβεί και για το κατά πόσο «ζημιώθηκε» (εάν  ζημιώθηκε)  οικονομικά ο Δήμος, είναι η Εισαγγελία Αθηνών, το πόρισμα της οποίας ή  θ’ «απαλλάσσει» των ευθυνών τους εμπλεκόμενους, ή θα τους παραπέμπει στη Δικαιοσύνη η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να εκδώσει την τελική απόφαση.
Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση ΔΕΝ νομιμοποιείται να γίνει και ουδείς άλλος μπορεί να υποκαταστήσει την δικαιοσύνη, αποδίδοντας «δίκαιο ή άδικο» σε πράξεις ή παραλήψεις που αφορούν «Δημόσιο χρήμα».
Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς, μπορεί να ζητά από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τη διενέργεια «Σχετικής με το θέμα αυτό συζήτησης, με παρόντες όσους  εμπλέκονται»… αλλά το Δημοτικό συμβούλιο δεν είναι ούτε Δικαστήριο, ούτε «Καραγκιόζ μπερντές», αλλά και ούτε και «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να «κρίνει» και ν΄ αποφασίζει αν κάποιος αιρετός ή εργαζόμενος «ευθύνεται ή όχι» για πιθανή οικονομική ζημία  του Δήμου.
Αρκετά ταλαιπώρησε την πόλη μας η υπόθεση με την απόδοση ή μη των χρημάτων που είχαν καταβάλει συνδημότες μας στο Δημοτικό Ωδείο από  τον πρώην πρόεδρο της ΚΟΙΠΕΔΑΠ προς το Δήμαρχο  Βασίλη Ζορμπά.
«Καθαρός Ουρανός αστραπές ΔΕΝ φοβάται», λέει ο σοφός λαός… κι αν υπάρχουν καταγγελίες, υπόνοιες, κ.λ.π ότι ο Δήμος «ζημιώθηκε οικονομικά» και μάλιστα σε «εποχές μνημονίου»… η μόνη Νόμιμη οδός είναι αυτή που ακούσει στο όνομα «Κτιριακό συγκρότημα της πρώην Σχολής Ευελπίδων» – Εισαγγελία Αθηνών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση