Το κτήμα Ιόλα απέκτησε ζωή και πάλι καθώς ο δημόσιος χαρακτήρας του δεν έμεινε στα χαρτιά αλλά πήρε «σάρκα και οστά» διότι πολίτες όλων των ηλικιών, οικογενειάρχες, έφηβοι και νέοι πέρασαν δημιουργικά τέσσερις ώρες εντός του χώρου.
Η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής και η Επιτροπή κατοίκων Κοντοπεύκου είχαν αιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής τη χρήση του χώρου για την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ένα αίτημα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου 2018.
Στη συζήτηση υπήρξε μερίδα της αντιπολίτευσης που ήταν κάθετα αρνητική στη χρήση του χώρου από τα μέλη της Ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων και ο λόγος είναι απλός.
Τα μέλη της συνέλευσης στη δεκαετή πλέον πορεία τους στα πολιτικά δρώμενα της πόλης έχουν πρωταγωνιστήσει στις διεκδικήσεις δημόσιων χώρων και την προάσπιση αυτού έναντι του ιδιωτικού συμφέροντος.
Ο τρόπος τους έχει ενοχλήσει κι αυτό φάνηκε από την αρνητική στάση που κράτησαν πρώην Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι που είχαν διοικήσει παλαιότερα και είχαν έρθει σε σύγκρουση με την ανοιχτή συνέλευση.
Υπήρχε ωστόσο και μειοψηφία συμβούλων της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης που ήταν αρνητικοί στη χρήση του χώρου γενικά, προτού ολοκληρωθούν σ’ αυτόν οι εργασίες ανάπλασης.

Στην προκειμένη περίπτωση η σκέψη των εν λόγω συμβούλων έχει λογική βάση καθότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν έκαναν λόγο για κίνδυνο του χώρου από «απρόσεκτη χρήση» του από τους κατοίκους σε συνάρτηση με την επερχόμενη δαπάνη πολλών εκατομμυρίων που προϋπολογίζεται η ανάπλασή του.
Σ’ ένα χώρο που ακόμα δεν είναι έτοιμος, η χρήση του από συλλογικότητες ,μπορεί να προκαλέσει ζημιές που δεν έχουν προϋπολογιστεί στο σχέδιο ολιστικής ανάπλασης αυτού.
Η άποψη του Δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου όμως και η πλειοψηφική τάση των συμβούλων τόνισε ότι ο χώρος δεν μπορεί να μείνει κλειδωμένος έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες, δηλαδή μέχρι το 2020 περίπου κι ότι ο χαρακτήρας της χρήσης του κτήματος οφείλει να είναι δημόσιος.
Ο χώρος λοιπόν δόθηκε μετά από πρόταση του Δημάρχου για σχετική έγκριση και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στο χώρο του κτήματος με τους διοργανωτές να επιδεικνύουν μία ωριμότητα που αποτελεί «οδηγό» και για άλλες συλλογικότητες.
Η μερική χρήση του χώρου από συλλογικότητες που προασπίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του χώρου και αναδεικνύουν την πολιτιστική του ταυτότητα με ανάλογες ή και διαφορετικές εκδηλώσεις αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο διαφήμισης του προαστίου της Αγίας Παρασκευής αλλά και της βούλησης της Δημοτικής Αρχής για τον τελικό σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πολυχώρου πολιτισμού.
Η ωριμότητα αυτή αρχικά απαντάται από τις φωτογραφίες που τα μέλη της συνέλευσης και της επιτροπής κοινοποίησαν και έχουν δημοσιοποιήσει στον ιστότοπό τους και κατά δεύτερον από το σύντομο κείμενο που αναρτήθηκε και το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο:
Ανταπόκριση από άνοιγμα Ιόλα στις 28/1
«Ας είναι αυτή η αρχή για έναν Ιόλα ανοιχτό κοινωνικό πολυχώρο πολιτισμού για την πόλη.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/1 η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής και η Επιτροπή Κατοίκων Κοντοπεύκου εντός του υπαίθριου χώρου της βίλας Ιόλα.
Για περίπου τέσσερις ώρες οι κάτοικοι της πόλης είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τον χώρο που πρόσφατα αγόρασε ο Δήμος, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις προοπτικές χρήσης του, να διασκεδάσουν με μουσική και ζωγραφική, να φροντίσουν τον χώρο.
Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν γόνιμος και ανέδειξε για άλλη μια φορά τη διάθεση ο χώρος αυτός να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και κοινωνικότητας, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο.
Στόχος μας είναι παρόμοιες δράσεις να συνεχιστούν και στο μέλλον, ώστε οι κάτοικοι να αρθρώσουν το δικό τους λόγο για το μέλλον της βίλας και του κτήματος Ιόλα.
Πολλά ακούστηκαν και έπειτα γράφτηκαν, με αφορμή την παραχώρηση του κτήματος για την εκδήλωση, στο δημοτικό συμβούλιο και σε τοπικά sites.
Εμείς ως συλλογικότητες της πόλης που 10 περίπου χρόνια διεκδικούμε όλοι οι δημόσιοι/δημοτικοί χώροι να είναι ελεύθεροι και μακριά από κάθε εμπορευματοποίηση, παίρνουμε σαφή θέση απέναντι σε καλοθελητές που στην πλάτη κοινωνικών αγώνων επιδιώκουν να παίξουν μικροπολιτικά παραταξιακά παιχνίδια και να μας κάνουν κομμάτι μιας άνευ ουσιαστικού περιεχομένου γραφειοκρατικής αντιπολίτευσης, υποτιμώντας την ιστορικότητα των τοπικών κινητοποιήσεων, που σήμερα έφεραν στα χέρια των κατοίκων τη βίλα Ιόλα.
Προς απογοήτευσή τους εμείς θα είμαστε εδώ διασφαλίζοντας πως η τέχνη, ο πολιτισμός, οι βασικές ανάγκες και επιθυμίες των κατοίκων, η αξιοπρεπής διαβίωση, δεν θα αποτελεί προνόμιο λίγων ούτε πεδίο για τεχνοκρατικές business. Ας επανοικειοποιηθούμε συλλογικά και ακηδεμόνευτα όσα μας ανήκουν λοιπόν».