Η διπλωματική μου εργασία στο Middlesex university, ήταν ‘ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ’ Το συγκεκριμένο υδροθεραπευτήριο έχει σταματήσει τη λειτουργία του, και έχει αφεθεί στη φθορά της φύσης δυστυχώς.
Η πρότασή μου είναι η μετατροπή του σε κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης καρκινοπαθών. Φυσικά η υποστήριξη επεκτείνεται και στις οικογένειές τους.
Η ψυχολογική υποστήριξη είναι μία παράμετρος που, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι σε θέση να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενή, και είναι σχετικά εύκολο να βρεθεί: παρέχεται από πληθώρα εθελοντών ειδικών που εργάζονται υπό την αιγίδα αντικαρκινικών ενώσεων, συλλόγων και οργανισμών. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται κάποιος ασθενής ή συγγενής του προσβεβλημένος ή ενοχλημένος σε περίπτωση που προταθεί η προσφυγή σε μία τέτοια πηγή βοήθειας. Αντίθετα, η επιζήτηση υποστήριξης είναι ένδειξη ισορροπημένης και φυσιολογικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
Υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν τις ασθένειες και την ίασή τους ανάλογα με το χώρο στον οποίο βρίσκεται ο κάθε ασθενής. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχολογία αλλά και η καλή διάθεση που δημιουργεί ένας χώρος, και πόσο μάλλον ένας χώρος νοσοκομείου ή κέντρου αποκατάστασης μίας ασθένειας, είναι ικανά να ιάσουν μία ασθένεια. Πόσα παραδείγματα δεν έχουμε ακούσει ειδικά σε περιπτώσεις συνανθρώπων μας με καρκίνο, που ιάθηκαν μόνο από την ίδια τους τη θέληση για ζωή. Είναι αποδεδειγμένο πως το ψυχικό σθένος και η θετική διάθεση μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς διατηρούν τον ασθενή αποφασισμένο να ολοκληρώσει την αγωγή και να μην παραιτηθεί από τον αγώνα για τη ζωή του. Έχει τεκμηριωθεί από δεκάδες σχετικές έρευνες πως η διάθεση του ασθενή βελτιώνει τη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού και την ανταπόκρισή του στην εκάστοτε θεραπεία.
Συνεχίζοντας λοιπόν την πρότασή μου, να τονίσω ότι στο συγκεκριμένο χώρο, πρωταρχικό ρόλο θα παίζει η ψυχολογική υποστήριξη των καρκινοπαθών. Εκεί θα μπορούν να πηγαίνουν και να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες διάφορες (internet, κολύμπι, συζήτηση, καθαριότητα, μαγείρεμα κλπ). Θα αποτελέσει δηλαδή ένα χώρο στον οποίο ο ασθενής θα έχει λόγο για να βρεθεί διότι θα του δίνει πολλά ερεθίσματα για ζωή. Θα του δίνει λόγο να έχει αξιοπρέπεια χωρίς να πρέπει να περνάει τη ζωή του στο σπίτι του. Θα έχει λόγο να βρεθεί εκεί για να παλέψει για τη ζωή. Να μην αισθανθεί ότι δεν έχει τίποτε να προσφέρει. Να έχει τη δική του ευκαιρία να στηριχτεί, να αναπτερωθεί ψυχολογικά και γιατί όχι να νικήσει. Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η γνωριμία ενός καρκινοπαθή με άτομα που πέρασαν ή περνούν την ίδια δυσάρεστη εμπειρία μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη και ευεργετική.
Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται σε μία καταπληκτική τοποθεσία. Είναι απόμερο, ήρεμο, ήσυχο και παράλληλα εύκολα προσβάσιμο για τον οποιονδήποτε. Σκέψη μου είναι να μετατραπεί σε ένα χώρο με χρώματα, φως, μοντέρνο, άνετο που τόσο η εμφάνισή του, όσο και το εσωτερικό του, θα δημιουργούν ψυχική ηρεμία. Το γύρω τοπίο, σε συνδυασμό με τη λίμνη, αποτελεί τον κατάλληλο χώρο για γαλήνη, αυτοσυγκέντρωση, ηρεμία.
Γίνεται φυσικά αντιληπτό ότι η χρήση του κτιρίου μπορεί να γίνει για οποιαδήποτε μορφή ασθένειας, κατά κύριο λόγο χρόνιας, αλλά και για φιλοξενία ευπαθών ή εξαρτημένων ομάδων ατόμων.
Το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί να γίνει ο χώρος ορόσημο για την Ελλάδα. Να δείξουμε σαν κράτος και σαν κοινωνία ότι μπορούμε να προσφέρουμε ενεργά”.