Πού οφείλεται αυτό το «φαινόμενο»; Οι τεχνικοί θα εκτιμήσουν κάθε περίπτωση ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της. Όμως, ό,τι κι αν ευθύνεται κατά περίπτωση, δεν μπορεί να μην τονιστεί ότι ο κοινός παρανομαστής όλων αυτών είναι:
⦁ Οι ελλειπείς συντηρήσεις και επισκευές (μονώσεις/στεγανώσεις, βουλωμένες υδρορροές κ.α.),
⦁ η ελλειπής χρηματοδότηση,
⦁ η ελλειπής έγνοια για το τι πρέπει να γίνεται και πότε στα σχολεία παρά τις, επί χρόνια, συνεχείς επισκέψεις των αρμοδίων και τις καταγραφές των προβλημάτων,
⦁ η έλλειψη σοβαρότητας όσον αφορά την ευθύνη τού να συντηρούνται και να επισκευάζονται τα σχολεία κάθε πόλης.
Στην Αγία Παρασκευή το «φαινόμενο» παρουσιάστηκε στο 3ο Νηπιαγωγείο (στεγάζεται στο «Χέλμειο) και εκτός από τις αιτίες που περιγράφονται παραπάνω, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, η άμεση ανταπόκριση του τμήματος Αυτεπιστασίας του Δήμου στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ειδικότερα εάν συγκριθεί με παλαιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις (π.χ. αίθουσα 3ου Δημοτικού 2011-2012), αποδεικνύει ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να παίξουν τον σημαντικό ρόλο τους στη συντήρηση και την άμεση επέμβαση προς λύση προβλημάτων, αν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής. Δεν μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε ως μεμονωμένη περίπτωση το γεγονός αυτό.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι στην Αγία Παρασκευή, το καλοκαίρι του 2014 δεν πραγματοποιήθηκαν επισκευές-συντηρήσεις σχολείων.
Συγκεκριμένα:
⦁ Τους πρώτους μήνες του 2014:
⦁ Ολοκληρώθηκαν: η «ανοικτή εργολαβία του 2012» και οι επισκευές του 3ου Δημοτικού που είχε αναγγελθεί για το 2012. Δηλαδή, το 2014 ολοκληρώθηκαν τα έργα του 2012.
⦁ Διατέθηκαν, μέσω σχολικών επιτροπών, μικρά ποσά, διάσπαρτα στα σχολεία για μικρές επεμβάσεις-συντηρήσεις.
⦁ ΟΜΩΣ:
⦁ Η «ανοικτή εργολαβία του 2014», που δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2014, περιμένουμε να ξεκινήσει (σημειώνουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2014 στον συγκεκριμένο κωδικό αναφερόταν το ποσό 300.000ευρώ, αλλά μετά την έκπτωση του εργολάβου το ποσό που τελικά θα διατεθεί για επισκευές είναι 141.000ευρώ),
⦁ οι αύλειοι χώροι 4 σχολείων δεν επισκευάστηκαν, όπως είχε αναγγελθεί.
Η δικαιολογία της απελθούσας Δημοτικής Αρχής για το ότι δεν έγιναν επισκευές στα σχολεία, το καλοκαίρι, ήταν ότι δεν μπορούσαν να βγουν άδειες από την πολεοδομία γιατί δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό (!!!) των σχολείων. Αναρωτιόμαστε βέβαια αν είχε προβεί σε όλες τις επιβεβλημένες διαδικαστικές ενέργειες για να μπορέσει να εξασφαλίσει την έκδοση αδειών, έστω «μικρής κλίμακας», ώστε, αν μη τι άλλο, να προχωρούσαν κάποιες επισκευές στα σχολεία.
Έτσι, τα σχολεία έμειναν με σωρευμένα προβλήματα να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο. Με δεδομένο ότι ο χειμώνας έχει ξεκινήσει, ας προσευχηθούμε όλοι να εκλείψει το «φαινόμενο» της πτώσης των σοβάδων και να μας ακολουθήσει και στην πορεία η καλή μας τύχη.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/11/2014 η Ένωση Γονέων επεσήμανε την ανάγκη άμεσων επισκευών. Η Δημοτική Αρχή υπερψήφισε την εισήγησή μας άρα, σαφώς, αναγνώρισε αυτή την επιτακτική ανάγκη.
Στον προϋπολογισμό για το 2015, ενώ «άνοιξε κωδικό» για την «ανοικτή εργολαβία του 2015» (θετικό, μιας και μέχρι τώρα οι ανοικτές εργολαβίες προϋπολογίζονταν τα ζυγά έτη μόνο, 2010, 2012,2014), εν τούτοις αναφέρει ως προϋπολογισθέν ποσό 150.000ευρώ και όχι 300.000ευρώ, που η Ένωση πρότεινε.
Πιστεύουμε ότι, εάν θέλει η Δημοτική Αρχή να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τα σχολεία πρέπει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα αύξησης αυτού του ποσού και η δημοπράτηση να αναφέρεται στις 300.000ευρώ, ποσό –έτσι κι αλλιώς- όχι επαρκές για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών.
Η εκτίμησή μας είναι, ότι προκειμένου να μπουν σε σειρά οι επισκευές των σχολείων, απαιτείται:
1. Να εξαντλήσουν οι σχολικές επιτροπές την δυνατότητά τους για άμεσες παρεμβάσεις-συντηρήσεις, ώστε να μην σωρεύονται τα προβλήματα και να αντιμετωπίζονται όλες οι μικρές εργασίες εντός του πλαισίου λειτουργίας των σχολικών επιτροπών. Επισημαίνουμε ότι τα πρώτα δείγματα λειτουργίας των σχολικών επιτροπών, τους τελευταίους 3 μήνες, είναι σε θετική κατεύθυνση και ως προς αυτό τον τομέα.
2. Να συνεχίσει η Αυτεπιστασία του Δήμου να λειτουργεί άμεσα και με αποτελεσματικότητα, όπως τους τελευταίους 3 μήνες λειτουργεί και παρεμβαίνει σε ζητήματα εν τη γενέσει τους.
3. Να θέσει η ΔΕΠ τις προτεραιότητες επισκευών, μέσω της ανοικτής εργολαβίας του 2014 και να αξιοποιηθεί το διάστημα των Χριστουγέννων, που τα σχολεία είναι κλειστά, για κάποιες σοβαρές και άμεσες επισκευές που εκκρεμούν εδώ και χρόνια
4. Να εξαντληθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης επισκευών μέσω Κτιριακών Υποδομών (πρ. ΟΣΚ) ώστε κάποιες σοβαρές αναβαθμίσεις σχολικών κτηρίων να προχωρήσουν μέσα στο 2015
5. Να διευθετηθεί το θέμα με το «ιδιοκτησιακό» των σχολείων, ώστε να μην κωλύονται οι μηχανικοί του Δήμου να κάνουν εργασίες στα σχολεία.
Η δέσμευση που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή υπερψηφίζοντας την εισήγηση της Ένωσης είναι μεγάλη και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πράξει με τη δέουσα αποφασιστικότητα.
Εμείς την καλούμε να αξιοποιήσει στο έπακρο τα «εργαλεία» που της παρέχονται και να αποδείξει έμπρακτα ότι τα δημόσια σχολεία είναι προτεραιότητά της.
Αρχική
Ειδήσεις Αγίας Παρασκευής
Ανακοινώσεις Συλλόγων Το «φαινόμενο της πτώσης σοβάδων» και η επιτακτική ανάγκη επισκευής των σχολείων