Υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης κέρδισε 290.000 δολάρια στο πόκερ!

0

Πεκίνο

Λίγους μήνες μετά την πρώτη, ιστορική νίκη της μηχανής έναντι του ανθρώπου στο παιχνίδι του πόκερ, μια βελτιωμένη βερσιόν της ίδιας τεχνητής νοημοσύνης κατατρόπωσε και πάλι τους ανθρώπινους αντιπάλους κερδίζοντας 290.000 δολάρια, τα οποία θα διατεθούν για τη βελτίωσή της.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Lengpudashi», δημιουργία του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον του Πίτσμπουργκ, νίκησε μια ομάδα έξι έμπειρων παικτών του πόκερ σε πενθήμερο τουρνουά που πραγματοποιήθηκε σε συνεδριακό κέντρο του κινεζικού νησιού Χαϊνάν.
Η ανθρώπινη ομάδα είχε επικεφαλής τον Άλαν Ντου, νικητή του περυσινού τουρνουά World Series of Poker στην κατηγορία Texas Hold’em και στο πλευρό του έπαιξαν μηχανικοί, προγραμματιστές και επενδυτές, οι οποίοι μάταια προσπάθησαν να εφαρμόσουν τη «Θεωρία των Παιγνίων» κόντρα στη μηχανή.
Οι υπολογιστές έχουν κερδίσει τους ανθρώπους σε παιχνίδια όπως το σκάκι, η ντάμα και πιο πρόσφατα το κινεζικό παιχνίδι γκο, αλλά αυτά είναι παιχνίδια στα οποία οι παίκτες βλέπουν στο τραπέζι τα πιόνια του αντιπάλου. Αντίθετα το πόκερ θεωρείται μεγαλύτερη πρόκληση για τις μηχανές επειδή είναι παιχνίδι «ατελούς πληροφορίας», στο οποίο οι παίκτες δεν γνωρίζουν τι κρύβουν οι αντίπαλοί τους κι αυτό σημαίνει ότι το «Lengpudashi» πρέπει να ποντάρει σε περίπλοκες στρατηγικές, ακόμα και να μπλοφάρει μαθαίνοντας από τα λάθη του!!
«Ο κόσμος πιστεύει ότι το μπλοφάρισμα είναι μια πολύ ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ισχύει» σχολίασε στο Bloomberg ο Νόαμ Μπράουν του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, αφού ο υπολογιστής μπορεί να μάθει από την εμπειρία του ότι, αν έχει αδύναμο χαρτί και μπλοφάρει, μπορεί να κερδίσει χρήματα» εξήγησε.
Το πρόγραμμα «Lengpudashi» τρέχει σήμερα σε υπερυπολογιστές σύμφωνα όμως με τους ερευνητές θα μπορούσε να τρέχει ακόμα και σε κινητά τηλέφωνα εντός μιας πενταετίας.