Υπόθεση «Μπαρμπίκα»: «Να γίνει στοίχημα όλης της πόλης»!

0

Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της αποπεράτωσης του σχολικού συγκροτήματος «Μπαρμπίκα» που βρίσκεται επί των οδών Παπαφλέσσα (η μία είσοδος) και Λυκείου (η δεύτερη είσοδος) έχει επανέλθει στην επικαιρότητα από τις συζητήσεις που έχουν διαδραματιστεί σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανδρέας Γκιζιώτης επανειλημμένως έχει προβεί σε ερωτήσεις αλλά και τοποθετήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαξιφισμοί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Γκόνη.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιδήμαρχο, του ζητήσαμε να μας ενημερώσει σχετικά με το ζήτημα. Ο κ. Γκόνης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας με την προϋπόθεση ότι στη συζήτηση που θα κάναμε, παρόντες θα ήταν και οι πρόεδροι των δύο σχολικών επιτροπών, η κ. Αύρα Καράμπελα – Μπασακίδου από την πρωτοβάθμια και ο κ. Βασίλης Τραυλός από τη δευτεροβάθμια.

«Σ» Ξεκινώντας από εσάς κ. Τραυλέ, θέλω να μας διηγηθείτε λακωνικά πώς ζήσατε την εξέλιξη των γεγονότων που αφορούν το χώρο του «Μπαρμπίκα» όταν μαζί με άλλους συνδημότες μας πιέζατε ως μέλη της Ένωσης συλλόγων γονέων.
Βασίλης Τραυλός: «Ο χώρος του «Μπαρμπίκα» για την πόλη μας έχει μεγάλη σημασία και η

Βασίλης Τραυλός
Βασίλης Τραυλός

ιστορία του ξεκινάει το 1998 όταν ο τότε ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) που σήμερα έχουν μετεξελιχθεί στις λεγόμενες ΚΤ.ΥΠ. (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) εξέδωσε το πρακτικό καταλληλότητας προορίζοντας το Λύκειο Μπαρμπίκα, που λειτουργούσε μέχρι το 1997, για Τεχνικό Λύκειο. Μετά την έκδοση του πρακτικού, πληροφορηθήκαμε ότι κατεδαφίστηκε το κτίριο και το τότε συμβούλιο της Ένωσης συλλόγων γονέων με πρόεδρο τον Λεωνίδα Ριτζάκη παρευρέθηκε επί τόπου στο χώρο μαζί με τον Γιάννη Σταθόπουλο και τον Νότη Μαριά, που ήταν κάτοικοι της περιοχής. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση όπου όλοι μαζί με όλους τους συλλόγους γονέων σταματήσαμε τις εργασίες του τότε ιδιοκτήτη σχετικά με την ανέγερση δύο πολυκατοικιών.
Στη συνέχεια έγινε θέμα όλης της πόλης καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε πολλές φορές με βάση το χαρακτηρισμό του χώρου ως σχολείο και είχαν σημειωθεί αποχωρήσεις από μέλη της αντιπολίτευσης. Το Νοέμβριο του 1999 τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του ζήτησε την αναστολή των εργασιών ανέγερσης πολυκατοικίας από την Νομαρχία όπως και από την πολεοδομία. Η στέγαση του ΕΠΑΛ στο χώρο του «Μπαρμπίκα» αποτελεί χρόνιο αίτημα τόσο της παράταξης του Γιάννη Σταθόπουλου που σήμερα διοικεί το Δήμο όσο και της ένωσης συλλόγων γονέων. Μετά το χαρακτηρισμό του χώρου ξεκίνησαν κάποιες εργασίες που δυστυχώς διακόπηκαν.

Αύρα Καράμπελα - Μπασακίδου
Αύρα Καράμπελα – Μπασακίδου

Αύρα Καράμπελα: Το 2001 έγινε ο χαρακτηρισμός και ξεκίνησε η διαδικασία απαλλοτρίωσης από τον τότε ΟΣΚ και μέχρι το 2007 προχώρησε η απαλλοτρίωση, έγινε η δημοπράτηση, επιλέχθηκε ο εργολάβος και ξεκίνησε το έργο. Το 2007 οι ιδιοκτήτες της οικογένειας Μπαρμπίκα του οικοπέδου ακολούθησαν τη δικαστική οδό προκειμένου να «γλιτώσουν» την ιδιοκτησία τους χωρίς επιτυχία. Το 2008 κι ενώ το έργο είναι σε εξέλιξη, περίοικοι επικαλούμενοι τον μεγάλο φόρτο των μαθητών και την υποτίμηση της περιουσίας τους και της ποιότητας ζωής τους βασίστηκαν στην κατά παρέκκλιση άδεια που είχε εκδοθεί από την πολεοδομία για την ανέγερσή του και προσέφυγαν στο διοικητικό εφετείο προκειμένου να σταματήσουν το έργο.
Το έργο σταμάτησε μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, υπόθεση που εκδικάστηκε το 2009 χωρίς να δικαιώνει τους περίοικους. Ο εργολάβος επανήλθε και ξεκίνησε να δουλεύει αλλά η σημαντική καθυστέρηση των δύο χρόνων σε συνδυασμό με το ότι η χώρα έμπαινε στην κρίση στάθηκαν ως μερικές από τις αιτίες που ο εργολάβος κήρυξε πτώχευση και το 2010 ο ΟΣΚ αναγκάζεται να τον κηρύξει έκπτωτο. Η διαδικασία της έκπτωσής του ολοκληρώνεται μέχρι περίπου μέχρι το 2012 και ξεκινάει η διαδικασία αποτύπωσης του υπάρχοντος κτιρίου ώστε το υπόλοιπο, συμπεριλαμβανομένου και των φθορών που κατά καιρούς υπάρχουν, να δημοπρατηθεί εκ νέου ώστε ο καινούργιος εργολάβος να το αποπερατώσει.
«Σ» Επειδή πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν την υπόθεση όπως εσείς, τι ακριβώς αφορά ο χώρος του «Μπαρμπίκα» ; τι θα φιλοξενήσει ; για τι προορίζεται ;
Βασίλης Τραυλός: «Ο χώρος του «Μπαρμπίκα» αποτελείται από 11 στρέμματα στα οποία υπάρχουν δύο σχολικές μονάδες, η μία περιλαμβάνει 52 αίθουσες για τα δύο ΕΠΑΛ, της Αγίας Παρασκευής και αντιστοίχως του Χαλανδρίου και η δεύτερη θα φιλοξενεί τα εργαστήρια του εργαστηριακού κέντρου όπου φοιτούν τα παιδιά. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών υπολογίζεται στους 700 αλλά όχι επί καθημερινής βάσεως καθώς τα μαθήματα των ειδικοτήτων ποικίλουν ανά την ημέρα ανάλογα με το τι έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής. Το σημερινό ΕΠΑΛ στην οδό Αιτωλίας θυμίζει αποθήκη κι όχι σχολείο καθώς παλιά ήταν ξυλουργείο και φιλοξενεί περίπου 450 παιδιά. Η κτιριακή κατάσταση του ΕΠΑΛ σημαίνει ότι τα παιδιά αντιμετωπίζονται σαν πολίτες β’ κατηγορίας συν του ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές αντιμετωπίζονται δυστυχώς ρατσιστικά, ίσως γιατί δεν έχουν τις επιδόσεις των μαθητών στα Γενικά Λύκεια. Αντίστοιχα και το ΣΕΚ που βρίσκεται στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου της Αγίας Παρασκευής είναι ένα κτήριο που πάλι δε θυμίζει σχολείο και φοιτούν δικά μας παιδιά».
«Σ» Ποιες είναι οι σημερινές εξελίξεις ;
Παναγιώτης Γκόνης: «Πριν μιλήσω για το «σήμερα» θέλω να επισημάνω ότι το έργο έφτασε

gkonis
Παναγιώτης Γκόνης

με τον συγκεκριμένο εργολάβο που κηρύχτηκε έκπτωτος στο 78% της ολοκλήρωσής του. Ουσιαστικά απομένει ένα 22% που πρέπει να ολοκληρωθεί και να αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές που έχουν σημειωθεί αυτά τα χρόνια που είναι ανενεργό το έργο. Για εμάς ήταν ένα στοίχημα αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου. Έχουμε και οι τρεις επισκεφθεί επανειλημμένα τις ΚΤ.ΥΠ. αλλά η πρώτη ήταν τον Ιούνιο του 2014 και με θλίψη έχω να δηλώσω ότι τα τελευταία χρόνια έως και τον Ιανουάριο του 2016 το έργο είναι βαλτωμένο.
«Σ» Αυτή η κατάσταση σε τι οφείλεται ;
Δεν μπορώ να γνωρίζω επακριβώς τους παράγοντες που έχουν συντηρήσει αυτήν την κατάσταση. Σίγουρα οφείλεται στην πολιτική βούληση των κατά καιρούς διοικήσεων των ΚΤ.ΥΠ. και την κωλυσιεργία στο επίπεδο ολοκλήρωσης των μελετών όπου ακριβώς τα ίδια που ίσχυαν τότε τον Ιούνιο του 2014, τα ίδια ακριβώς ίσχυαν μέχρι και το τέλος του 2015. Είχα δηλώσει σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι αναμένουμε από τη διεύθυνσης των ΚΤ.ΥΠ. να μεριμνήσουν ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες γιατί ακριβώς τα ίδια μας λένε δύο χρόνια τώρα περίπου. Το θέμα δεν είναι μόνο να βρούμε τους πόρους αλλά να έχουν ολοκληρωθεί πρώτα κι όλα τα προηγούμενα στάδια. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν και εφόσον υπήρχε η ολοκλήρωση των μελετών, αυτή τη στιγμή και με την αλλαγή της διοίκησης των ΚΤ.ΥΠ. που έχει γίνει από τον Φλεβάρη του 2016 πιθανά θα είχαμε λύση, την οποία ελπίζω σύντομα να έχουμε.
Σε ότι αφορά το κτήριο, αυτό είναι ένα κουφάρι, όπως πολλά τόσα στην Ελλάδα, αποτέλεσμα λάθος πολιτικών επιλογών και λάθος επιλογών που κάνουν κάποιες φορές οι περίοικοι μιας περιοχής. Δυστυχώς πάντα οι άνθρωποι έχουν την τάση να φοβούνται το «Νέο» που μπορεί να δημιουργηθεί δίπλα τους με πρόσχημα την υποβάθμιση της περιουσίας τους.
Στην περίπτωση του «Μπαρμπίκα» τελικά αποδεικνύεται ότι εν τοις πράγμασι αυτό δεν ισχύει γιατί οι ίδιοι οι περίοικοι αυτό το διάστημα που είμαι εγώ στην αντιδημαρχία Παιδείας, πιθανόν να ναι αυτοί που είχαν κάνει τις καταγγελίες, τηλεφωνούν αναρωτώμενοι πότε θα τελειώσει το έργο.
Ο χώρος είναι ακατάλληλος, δεν είναι εύκολα φυλασσόμενος οπότε και κάποιοι τον βανδαλίζουν, αποτελεί εστία μόλυνσης εφόσον δεν καθαρίζεται και δε λειτουργεί και οι περίοικοι έχουν αντιληφθεί ότι η μόνη λύση είναι η ολοκλήρωση του κτιρίου που συνάμα θα δώσει και τη δυνατότητα για μια καλύτερη εκπαίδευση.
Αυτό που υπάρχει σήμερα στο χώρο του «Μπαρμπίκα» μπορώ να πω λυρικά ότι μας εκφράζει θλίψη και σπαραγμό. Αυτό που εν τέλει κατάλαβα είναι ότι ενώ υπήρχε η δυνατότητα του να αντιληφθούν στις ΚΤ.ΥΠ. και στα διάφορα Υπουργεία το πρόβλημα αλλά και η διάθεση να επιλυθεί, αυτό δεν έγινε γιατί δυστυχώς όλες αυτές οι ζημιές που έχουν γίνει πρέπει να καταγραφούν μέχρι την τελευταία πρίζα ώστε να αποκατασταθούν. Στη νέα δημοπράτηση πρέπει να αποκατασταθούν όλα μέχρι κεραίας, οπότε το να το αφήνουμε ακόμα και για ένα μήνα μπορεί να κλαπεί κάτι, γεγονός που κωλυσιεργεί τη διαδικασία.
Θεωρώ σίγουρο ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο των ΚΤ.ΥΠ, και η πρόεδρος κ. Κοντούλη και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παπαδάκης έχουν το θέμα του «Μπαρμπίκα» ως πρώτη προτεραιότητα σε πανελλαδικό επίπεδο. Έχουμε μιλήσει επανειλημμένως μαζί τους, έχουμε πιθανολογήσει τους τρόπους εξεύρεσης πόρων και ουσιαστικά μένουμε στο να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης τα οποία υπολείπονται ελάχιστα στα ηλεκτρομηχανικά και στην έγκριση της πυροσβεστικής μελέτης και θα πάρει το δρόμο του.
Βασίλης Τραυλός: «Θα είναι κόσμημα για όλα τα Βαλκάνια όταν ολοκληρωθεί. Το θέμα για ‘μας αποτελεί και προσωπικό στοίχημα».
«Σ» «Τονίσατε το θέμα της αλλαγής της ηγεσίας στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Γιατί ; Είναι θέμα πολιτικής ή θέμα τοποθέτησης ανθρώπων» ;
Παναγιώτης Γκόνης: «Νομίζω είναι και τα δύο. Δε θα θελα να μείνω μόνο στο κομμάτι της πολιτικής γιατί θα ήταν υποκειμενικό από τη μεριά μου αλλά θα ήθελα να πω ότι πραγματικά από ένα σημείο και μετά όταν και ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τις ίδιες ευαισθησίες με εμάς, φυσικά κι έχει σημασία η τοποθέτηση ανθρώπων σε κρίσιμες θέσεις. Σαφέστατα σημαντικός παράγοντας είναι η πολιτική βούληση και επιλογή αλλά φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει με το νέο διοικητικό συμβούλιο. Προσωπικά έχω πολύ καλύτερη επικοινωνία και είναι η πρώτη φορά που έχω συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι του «Μπαρμπίκα» αποτελεί πανελλαδικά πρώτη προτεραιότητα. Είχα και πριν διαβεβαιώσεις από τον απελθόντα διευθύνων σύμβουλο αλλά δεν «το έτρεξε». Πώς είναι δυνατόν από το 2014 ο κ. Ντρούλιας που έλεγε ήθελε να ολοκληρωθεί του «Μπαρμπίκα», μέχρι το τέλος του 2015 που απήλθε να μην έχει φροντίσει να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Προφανώς οι προτεραιότητές του ήταν άλλες και επένδυσε σε άλλα έργα και δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Αττική απ’ όπου προέρχεται είχε ωφεληθεί τα μέγιστα».
barbikas_06«Σ» «Έχει επισημάνει ο κ. Γκιζιώτης το θέμα της πολιτικής βούλησης και κρίνει το κατά πόσο έχετε εξαντλήσει τις προσπάθειες. Εσείς θεωρείτε ότι έχετε φτάσει μέχρι το σημείο που μπορεί να φτάσει μια διοίκηση» ;
Παναγιώτης Γκόνης: «Εφόσον δεν υπογραφεί η δημοπράτηση, Όχι,. Προσωπικά θα συνεχίσω να πιέζω και αφού γίνει η δημοπράτηση για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εκτέλεση του έργου. Δεν ξέρω αν έχει αντιληφθεί το συναισθηματικό φορτίο που φέρουμε και οι τρεις την ώρα τώρα που μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα και την ολοκλήρωσή του αλλά υπάρχει και προσωπικά τονίζω ότι δεν πρόκειται να σταματήσω να πιέζω.
Αύρα Καράμπελα: «Είπε ο Βασίλης πριν ότι το θέμα αποτελεί στοίχημα της παράταξης του Γιάννη Σταθόπουλου. Αυτή η πόλη κατατρύχετε από τα στοιχήματα των παρατάξεων κι είναι καιρός κάποια στιγμή να βάλει και η πόλη το στοίχημά της. Θεωρώ ότι κάποια θέματα της πόλης πρέπει να πάψουν να είναι ζητήματα για αντιπολίτευση και ειδικά για μικρόνοη. Θέλει πάρα πολύ προσοχή γι’ αυτά τα θέματα που είναι λεπτά και σοβαρά το τι λέγεται και ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί με ποιο τρόπο για να μπλοκάρει τα έργα. Απευθύνω έκκληση να ξεπεράσουμε όλοι τις μικροπαραταξιακές μας εμμονές και να σταθούμε στο στόχο. Στόχος είναι να γίνει του «Μπαρμπίκα», όχι το να δικαιωθεί το παρελθόν ούτε να κοκορευόμαστε στο παρόν αλλά να φτιάξουμε το μέλλον.
Παναγιώτης Γκόνης: «Αυτό είναι το στοίχημα για όλα τα μεγάλα έργα κι όταν βλέπεις ότι υπάρχει μια αντιπολίτευση, και δεν αναφέρομαι σε κάποιον συγκεκριμένο, του στυλ να μην παράξει έργο η όποια δημοτική αρχή, αυτό είναι λάθος. Εφόσον το όποιο έργο είναι για να ωφελήσει την πόλη, θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει διαφορά απόψεων. Αυτό το έργο δεν θα το κάνει ούτε ο Γκόνης, ούτε ο Σταθόπουλος, ουτε ο Τραυλός, ούτε η Μπασακίδου – Καράμπελα. Αυτό θα είναι ένα έργο της Πολιτείας για τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θα είναι οι αυριανοί τεχνίτες τους οποίους θα βάζουμε στα σπίτια μας.