Όπως είναι ιστορικά γνωστό οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές χώρες δέχθηκαν την επίθεση αλλά και την υποταγή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες αδιαφορώντας για τις έννοιες του ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας κι εμπνεόμενες αποκλειστικά από τα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη, δεν ζητούσαν απλά «ζωτικό χώρο», όπως στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά κατέδειξαν το κτηνώδες πρόσωπο της ωμής βίας, το οποίο ζητούσε την πλήρη υποταγή όλων των υπολοίπων λαών στην «περιούσια» Αρεία φυλή η οποία σύμφωνα με τη φασιστική και ναζιστική ιδεολογία θα έφερνε μια «νέα τάξη» στον κόσμο.
Θιασώτες αυτής της θεωρίας υπήρχαν και στην Ελλάδα και μάλιστα με επικεφαλής το δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά είχαν ήδη τέσσερα χρόνια πριν εγκαθιδρύσει μια στυγνή δικτατορία βασισμένη στην ιδεολογία του «ρετσινόλαδου και του πάγου» η οποία στρεφόταν τόσο κατά της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας όσο και κατά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.
Το «ΟΧΙ» στην άνευ όρων παράδοση στο ναζισμό και το φασισμό το εκφώνησε ο ελληνικός λαός εκεί που έπρεπε, δηλαδή στην ηρωική του στάση με τα πενιχρά μέσα που διέθετε, στα πεδία των μαχών. Το «ΟΧΙ» που ψέλλισε ο φιλοναζιστής Ιωάννης Μεταξάς, οφειλόταν και μόνο στο τεράστιο χρηματικό ποσό σε χρυσό το οποίο χρωστούσε ως εξωτερικό χρέος κυρίως προς την Αγγλία και άλλους διεθνείς πιστωτές η καταχρεωμένη και χρεωκοπημένη Ελλάδα.
Τα χρόνια πέρασαν και πέρασαν με τέτοιο τρόπο που οι χώρες που προκάλεσαν την τεράστια καταστροφή, στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με την απλόχερη βοήθεια των πρώην εχθρών τους αλλά και με τον κλεμμένο χρυσό των χωρών που υπέταξαν, αναγεννήθηκαν από τις στάχτες που οι ίδιες προκάλεσαν και σήμερα στέκονται στο υψηλότερο σημείο της ενοποιημένης εμπορικά και υπέρ των μονοπωλίων Ευρώπης.
Οι ενωμένοι στρατοί της Ευρώπης που μετεξελίχθηκε σε βορειοατλαντικό σύμφωνο (ΝΑΤΟ) έχοντας «χάσει» τον φυσικό εχθρό, τον Άξονα Φασισμό – Ναζισμού, βρήκαν ως λόγο ύπαρξης το πάλαι ποτέ σύμφωνο της Βαρσοβίας, τη συσπείρωση των σοσιαλιστικών χωρών γύρω από τη Ρωσία.
Από το 1989 που διαλύθηκε η ένωση των σοσιαλιστικών σοβιετικών χωρών και κάθε μία χώρα επέλεξε το δικό της δρόμο ως κυρίαρχο πλέον κράτος, το λογικό θα ήταν η στρατιωτική δύναμη του βορειοατλαντικού συμφώνου (ΝΑΤΟ) να είχε κι αυτή διαλυθεί αφού ουδείς πλέον κίνδυνος υπήρχε για την Ευρώπη και τις ελεύθερες δημοκρατικές χώρες της. Αντ’ αυτού πλαισιωμένο και με τις ηττημένες πρώην εχθρικές χώρες του Άξονα Γερμανία – Ιταλία παρέμεινε εν ζωή με αδιευκρίνιστο για τους πολλούς λόγο ύπαρξης.
Είναι το σημερινό ΝΑΤΟ το οποίο βομβάρδισε τη Σερβία, είναι το σημερινό ΝΑΤΟ που εποπτεύει τη Μεσόγειο και επεμβαίνει στις χώρες της εγγύς Ανατολής. Είναι το ΝΑΤΟ που παρακολουθούσε μια χώρα μέλος του (Τουρκία) να εισβάλλει και να κατακτά τη μισή Κύπρο απειλώντας και το έτερο μέλος της Συμμαχίας, την Ελλάδα.
Όλος αυτός ο πρόλογος γράφτηκε για να καταδείξει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του «Σχολιαστή» στην Αγία Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης συζήτησε πολιτικά επί του θέματος του κατά πόσο θα πρέπει να επιτραπεί σε εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ να καταθέσει στεφάνι στην μνήμη των ηρώων του 1940.
Στην αρχή της συνεδρίασης της 8ης Οκτωβρίου 2014 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Φυσάει Κόντρα κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από το σώμα την δημοσιοποίηση προς το στρατηγείο νοτιοανατολικής μεσογείου του ΝΑΤΟ, ότι ο εκπρόσωπός του δεν είναι ευπρόσδεκτος στη συγκεκριμένη τελετή.
Το ψήφισμα που τέθηκε σε ψηφοφορία δεν πέρασε αφού υπερψηφίστηκε μόνο από τον κ. Γκιζιώτη, η παράταξη του οποίου κατά το παρελθόν έφερνε μονίμως το ίδιο θέμα και φυσικά από τον κ. Αλεξίου (Φ.Κ.), με την παράταξη του κ. Γιάννη Σταθόπουλου να ψηφίζει «Λευκό» αφού ο δήμαρχος δήλωσε ότι : «έχουμε τη δική μας θέση αλλά δεν θα ψηφίσουμε θετικά για το συγκεκριμένο ψήφισμα».
Η συζήτηση όμως άνοιξε επί της ουσίας όταν το σώμα ασχολήθηκε με το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης το οποίο είχε να κάνει με τον εορτασμό της εθνικής επετείου.
Εισηγούμενος το θέμα ο Γιάννης Σταθόπουλος δήλωσε ότι η νέα διοίκηση αποφάσισε ότι δεν θα στηθεί «βάθρο» επισήμων αλλά θα σταθούμε όπως χαρακτηριστικά είπε λίγο πιο αριστερά από το σύνηθες σημείο, εκεί δηλαδή περίπου που είναι τα κάγκελα της παιδικής χαράς. Ο κ. Σταθόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι στην τελετή θα κληθούν όλα τα κόμματα, εκτός από τη Χρυσή Αυγή.
Ο κ. Γκιζιώτης από την πλευρά του επέμενε ότι δεν θα πρέπει να προσκληθεί εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Τσιαμπάς έκανε λόγο για Έλληνα αξιωματικό ο οποίος πρέπει αν και υπηρετεί στο ΝΑΤΟ να είναι παρών στην εκδήλωση, ενώ ο κ. Ησαΐας δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της προσκλήσεως του συγκεκριμένου εκπροσώπου.
Μιλώντας ο κ. Αλεξίου είπε χαρακτηριστικά ότι τον εκπλήσσει το γεγονός ότι με ορισμένους συμβούλους της παράταξης του κ. Σταθόπουλου που είχαν καταψηφίσει το ψήφισμά του, τον περασμένο χρόνο που δεν ήταν εκείνοι στη διοίκηση του Δήμου, μοίραζαν μαζί του προκυρήξεις για τη μη πρόσκληση του συγκεκριμένου εκπροσώπου.
«Δεν μπορεί αριστερό κόμμα να ψηφίζει λευκό» κατέληξε ο κ. Αλεξίου σ’ ένα ψήφισμα που ζητά να μην κατατεθεί στεφάνι από εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στην εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου.