« Όχι» από Γιάννη Σγουρό και Γιώργο Κουμουτσάκο στην ανέγερση του Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής!

0

Στην Περιφέρεια συνεχίστηκε ο ανελέητος « πόλεμος» ενάντια στην ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου Αγίας Παρασκευής (με χρηματοδότηση της Περιφέρειας), όπου τόσο οι παρατάξεις του Γιάννη Σγουρού (Πασοκ), όσο και του Γιώργου Κουμουτσάκου ( Νέα Δημοκρατία), καταψήφισαν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου –Περιφέρειας, σύμβαση η οποία τελικώς υπερψηφίστηκε από την παράταξη της Ρένας Δούρου.
Ο «πόλεμος» βέβαια δεν έχει τελειώσει και δεν έχει τελειώσει, επειδή η άδεια της μελέτης –κατασκευής του δημαρχείου ΛΗΓΕΙ το 2023 και μετά τη λήξη θα πρέπει να ξεκινήσουν όλα πάλι απ’ την αρχή… κι αυτό αποτελεί τεράστιο οικονομικό κίνητρο για μηχανικούς με «οικολογικές» ή μη«ευαισθησίες» … για κατασκευαστικές εταιρίες,αλλά και πάσης φύσεως«ενδιαφερόμενους» για ένα έργο της τάξεως των 20.000.000 ευρώ… οι οποίοι σαφώς και ΔΕΝ ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι οι δημότες καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο περισσότερες από 300.000 ευρώ σε ιδιώτες για τη στέγαση των υπηρεσιών του δήμου, όπως ΔΕΝ ενδιαφέρεται τοπικά και το Κ.Κ.Ε για το γεγονός αυτό, αλλά για «άλλους λόγους»…Όλα αυτά τ’ αναφέρουμε, επειδή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017, ήλθε προς συζήτηση και λήψη απόφασης η «Έγκριση σύναψης και όρων σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την κατασκευή του Δημαρχιακού μεγάρου» της πόλης μας.
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος και στη διαδικασία των ερωτήσεων, ο Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, ζήτησε να μάθει αν το χρονικό διάστημα των 18 μηνών που προέβλεπε η σύμβαση μέχρι την έναρξη των εργασιών, ήταν το «minimum” ή το «maximum”… για να λάβει την απάντηση του δημάρχου ότι το 18άμηνο ήταν ο «μέγιστος»χρόνος.
Ακολούθησε η διαδικασία των τοποθετήσεων, όπου ο κ. Ζορμπάς είπε ότι η παράταξη του χαιρετίζει την απόφαση της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει το έργο, ελπίζοντας η υπόθεση αυτή να έχει «αίσιον τέλος»… ότι όλες οι διοικήσεις από 2000 έχουν βάλει το «λιθαράκι» τους για ν’ αποκτήσει η πόλη το δημαρχείο της… ότι επρόκειτο για την υλοποίηση ενός μεγάλου κι ακριβού έργου… ότι το 18άμηνο που αναφερόταν στη σύμβαση μέχρι την έναρξη των εργασιών ήταν ένα «όνειρο θερινής νυκτός»… ότι ένα χρονικό διάστημα 36 -50 μηνών θα μπορούσε να γίνει πιστευτό… ότι το 18άμηνο τέθηκε για να μπορεί να το χρησιμοποιεί προεκλογικά η διοίκηση του δήμου… κι ότι εάν η κ.Δούρου «μας δουλεύει» και δεν το τηρήσει, δεν θα έχει κανένα λόγο να «περάσει» από την Αγ. Παρασκευή γιατί εκείνος προσωπικά δεσμευόταν να εκδώσει ανακοίνωση που θα την απέτρεπε να το «κάνει»…
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του π. δημάρχου, προκάλεσε την άμεση απάντηση αντίδραση του Γιάννη Σταθόπουλου, ο οποίος είπε ότι σύμφωνα με τη «λογική» του κ.Ζορμπά, ο κ. Σγουρός το 2010 δεν θα έπρεπε να έρθει στην Αγ. Παρασκευή επειδή δεν είχε ξεκινήσει το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του Κοντοπεύκου ή στην περίπτωση «Μπαρμπίκα» που πτώχευσε ο εργολάβος δεν θα έπρεπε να κυκλοφορεί στην Αγ. Παρασκευή η ηγεσία του πρώην Ο.Σ.Κ… κι ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά γνωρίζουν ότι το οποιοδήποτε έργο μπορεί να ξεκινήσει και στη συνέχεια να «κολλήσει σε κάτι».
«Η κ. Δούρου, συνέχισε ο δήμαρχος, παρά τις αντιδράσεις και τον «πόλεμο που δέχτηκε για το συγκεκριμένο έργο, το συνέχισε κι αυτό είναι προς τιμήν της, αλλά
αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, κατέληξε ο κ. Σταθόπουλος, είναι ότι αυτή η πόλη κάποια στιγμή θα πρέπει ν’ αποκτήσει το δικό της δημαρχείο ανεξάρτητα από το ποιος θα το φτιάξει».

Ο Ανδρέας Γκιζιώτης, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”

Στη συνέχεια μίλησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης» Ανδρέας Γκιζιώτης, ο οποίος είπε ότι:« Ο κ. Σγουρός καταψήφισε στην Περιφέρεια το δημαρχείο… ότι ο «πολιτικός» του «χώρος»(Κ.Κ.Ε), τον ρώτησε «τι στάση κράτησε» στο συγκεκριμένο θέμα κι ότι απάντησε πως ψήφισε «παρών» επειδή είχε την εκτίμηση ότι το έργο ήταν υπερκοστολογημένο σε σχέση με την «πραγματικότητα»… ότι τα επιχειρήματα του τα είχε ήδη αναπτύξει και δεν θα ξανάμπαινε στην «κουβέντα αυτή… ότι θα «κρατούσε» και πάλι τη θέση του «παρών» στο συγκεκριμένο θέμα επειδή η ψήφος του δεν εξαρτιόταν από «ωφελιμιστικά» κριτήρια… και τέλος ότι θεωρούσε σημαντικό το γεγονός ότι από την κεντρική διοίκηση «έρχονταν χρήματα» για την Αγία Παρασκευή και τις ανάγκες του πολίτη και του δημότη».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η δημοτική σύμβουλος της παράταξης που διοικεί το δήμο και πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Ελισάβετ Πετσατώδη.
Δεν θα αναφέρουμε αυτά που είπε η κ.Πετσατώδη, επειδή: 1) τόσο ο έντυπος «Σχολιαστής» όσο και η διαδικτυακή του σελίδα υπόκεινται στον Νόμο περί τύπου, σε αντίθεση με τους μη δημοσιογραφικούς ιστότοπους. 2) Από τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας ορίζεται σαφώς ότι απαγορεύεται η αναπαραγωγή καταγγελιών στις οποίες δεν κατονομάζονται οι υπεύθυνοι και δεν συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία.

Στη συνέχεια ο κ. Κώστας Κρητικίδης, επανέλαβε αυτό που είχε πει και στην προηγούμενη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα, δηλαδή ότι κατά τη γνώμη του η χρηματοδότηση της Περιφέρειας, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για ν’ αποκτήσει η Αγία Παρασκευή Δημαρχείο, μια και από ίδιους πόρους κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τσιαμπάς είπε ότι για το έργο αυτό ήταν θετικοί από την πρώτη στιγμή… ότι υπάρχουν «κάποιοι» που είναι αρνητικοί και είναι «εκτός δήμου»… ότι το έργο αναλαμβάνει να το υλοποιήσει η Περιφέρεια και η εμπειρία του από αντίστοιχο έργο στο Κοντόπευκο τον κάνει να πει ότι η Περιφέρεια υστερεί σε πολλά θέματα… ότι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής είναι 24 μήνες… ότι με την έκπτωση που θα δοθεί το έργο θα φθάσει τα 15.000.000 ευρώ… ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να δώσει 7.000.000 το χρόνο τη στιγμή κατά την οποία, η ετήσια «απορροφητικότητα» της είναι περίπου 20.000.000…κι ότι από τη σύμβαση η Περιφέρεια δεν δεσμεύεται χρονολογικά για την ολοκλήρωση του.

gkonis
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Γκόνης

Ο αντιδήμαρχος παιδείας Πάνος Γκόνης που έλαβε τον λόγο είπε ότι δεν μπορεί να ψέξει τον κ.Γκιζιώτη, ούτε και την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα του δημαρχείου, αλλά εάν άκουγαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αγίας Παρασκευής το «τι είπαν» στο Περιφερειακό συμβούλιο οι εκπρόσωποι του κ.Σγουρού και του κ. Κουμουτσάκου για το δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής, «θα σήκωναν τα χέρια ψηλά»…
«Συγκεκριμένα, συνέχισε ο κ.Γκόνης, μίλησαν με απαξιωτικό τρόπο για το «υπερκοστολογημένο δημαρχείο» και σας προτρέπω κ.Ζορμπά, να εκδώσετε μια ευχαριστήρια ανακοίνωση για την κ.Δούρου, η οποία ήταν η μόνη που το υποστήριξε, Κι αν υλοποιηθεί, αυτό θα γίνει χάρη στην επιμονή της κ.Δούρου, η οποία ότι μας έχει υποσχεθεί, μέχρι στιγμής, έχει γίνει, τα χρήματα έχουν βρεθεί και για τα όμβρια και για τις διανοίξεις οδών κ.λ.π».
Επακολούθησε ένας «διαγωνισμός καλύτερου υπερασπιστή» των δύο υποψήφιων Περιφερειαρχών που καταψήφισαν το δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής… και όταν ηρέμησαν οι φωνές, μίλησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, ο οποίος είπε ότι χρήματα από ίδιους πόρους για να φτιαχτεί το δημαρχείο δεν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ η πρώτη προτεραιότητα των διαφόρων παρατάξεων που διοίκησαν το δήμο.vlaxos new
«Ξαφνικά, είπε ο κ.Βλάχος, προέκυψε αυτό που δεν είχαμε, δηλαδή η χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Ήδη υπήρχε από τις τεχνικές υπηρεσίες ένας πλήρης φάκελος και η άδεια οικοδομής, και ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα της.
Είναι προφανές, συνέχισε ο κ. Βλάχος, ότι θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε όλους τους φόβους και τις παρατηρήσεις που επισημάνατε κι έχουμε και τις γνώσεις και τη δυνατότητα να πράξουμε το καλύτερο δυνατό για ν’ αποκτήσει η πόλη δημαρχείο.
Τελικά το θέμα υπερψηφίστηκε απ’ όλες τις παρατάξεις πλην Κ.Κ.Ε και εκπρόσωποι του δήμου για την παρακολούθηση του έργου ορίστηκαν οι μηχανικοί του δήμου Νίκος Θεοδωρίδης και Αργύρης Μαυρομαράς και Γραμματειακή υποστήριξη οι κ. Σίμος Σίμου και Νεκτάριος Σκάνδαλος.