«Όχι στα «Μαθητοδικεία»!

0

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη μαθητική κοινότητα του Νομού Ρεθύμνου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.

«Συμπαράσταση στους 3 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.
Η είδηση :”Το Δικαστήριο Ανηλίκων στο Ρέθυμνο, υποχρέωσε 3 μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου, σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, επειδή καταγγέλθηκαν από το διευθυντή του σχολείου ως πρωτοστάτες της κατάληψης και υπεύθυνοι παρακώλυσης μαθήματος.”
Το θέμα των καταλήψεων των σχολείων και το πώς αυτές έχουν εξελιχθεί στην πάροδο του χρόνου έχει απασχολήσει και προβληματίσει πολλές φορές την Ένωση Αγ. Παρασκευής και έχουμε τοποθετηθεί αναλόγως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, Σημειώνοντας ότι οι μαθητές «καταδικάστηκαν» για την απόφασή τους να αγωνιστούν για την κάλυψη πραγματικών αναγκών του σχολείου τους ( αγωνίστηκαν για να έρθουν οι εκπαιδευτικοί που έλειπαν καθώς και για τις ελλιπείς υποδομές του σχολείου) και υπογραμμίζοντας ότι σεβάστηκαν -ως όφειλαν- απολύτως το χώρο του σχολείου .
Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους 3 ανήλικους μαθητές και στους γονείς τους, καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη την απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων Ρεθύμνου που καταδίκασε ανήλικα παιδιά Γυμνασίου (!) για την απόφασή τους να αγωνιστούν (και όχι για αξιόποινες πράξεις) εξαντλώντας την αυστηρότητά του, κατακρίνουμε τη στάση του Διευθυντή του σχολείου που απεμπόλησε το ρόλο του και το λειτούργημά του ως εκπαιδευτικού-παιδαγωγού.
Καλούμε την Πολιτεία, να δείξει τον πρέποντα ζήλο για την κάλυψη όλων των αναγκών και των κενών των δημοσίων σχολείων από την αρχή έως το τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς , σε όλες τις βαθμίδες και σε όλες τις ειδικότητες καθώς και την κάλυψη των απαραίτητων υποδομών του κάθε σχολείου. Επίσης, να εφαρμόσει στην πράξη τη συνταγματική επιταγή για Δημόσια, Δωρεάν και Ενιαία Παιδεία. Καλούμε επίσης τα Δικαστήρια να επιδείξουν την αντίστοιχη αυστηρότητα προς τους αρμοδίους όταν αυτό δεν συμβαίνει… Χαιρετίζουμε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για επανεξέταση του θέματος. Επίσης, την παρέμβαση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου για τη στάση του διευθυντή του Σχολείου, που θίγει με ειλικρίνεια το θέμα του παιδαγωγικού ρόλου που οφείλει να έχει ο Δάσκαλος–αν θέλει να λέγεται Δάσκαλος-ώστε να υπηρετεί αυτό το λειτούργημα.
Ζητάμε : Την άμεση αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων από την Πολιτεία . Την απαλλαγή των 3 παιδιών από την ποινή της πρωτόγνωρης αυτής δικαστικής απόφασης.
Οι Σύλλογοι Διδασκόντων να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους και να απομονώνουν πρακτικές που δε συνάδουν με τον παιδαγωγικό ρόλο που έχει το σχολείο.
Οι Σύλλογοι Γονέων να μην επιτρέψουν «κυνήγι μαγισσών» στα σχολεία και διώξεις παιδιών που αγωνίζονται για το σχολείο που δικαιούνται. Στις ευνομούμενες Πολιτείες , δε χωράνε «μαθητοδικεία» και ποινικοποίηση αγώνων.
Ένα καλύτερο σχολείο πρέπει να είναι στόχος και αγώνας όλης της κοινωνίας.