1η Μάη 2018: Δεν είναι αργία… είναι απεργία!

0
fisaei kontra logo

132 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική και μαχητική Απεργία των Εργατών του Σικάγο που πνίγηκε στο αίμα από την άγρια καταστολή της πολιτείας των ΗΠΑ.

Στις 4 Μάη του 1886 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη τη χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Εκείνο το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και περίστροφα. Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Μια χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των ένστολων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επί τόπου 7 αστυνομικοί. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση.

Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί. Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα εμφανίστηκε κατόπιν αυτού του συμβάντος.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο (οι Parsons, Engel, Spies και Fischer) και απαγχονίστηκαν ενώ άλλος ένας (ο Lingg) αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής, σήμα κατατεθέν των αγώνων του παγκόσμιου Προλεταριάτου για εργασιακή αξιοπρέπεια, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ελευθερία.
Ερχόμενοι στα σημερινά και «καθ’ ημάς», η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών, γιορτάζεται σε μια περίοδο που η απειλή μιας γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης είναι περισσότερο από ποτέ πιθανή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζεται ως ο «καλός στρατιώτης» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, νομιμοποιεί τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, τον άξονα θανάτου της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τη χούντα της Αιγύπτου και το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ. Πρόκειται για την πιο Αμερικανόδουλη – Νατοϊκή και ταυτόχρονα Ευρώδουλη Κυβέρνηση μετά τη Μεταπολίτευση.

Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, γεμίζει βάσεις όλη την Ελλάδα, ετοιμάζει νέες “αγορές του αιώνα” ενώ εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό με την Τουρκία, για τα συμφέροντα των πολυεθνικών, για το πετρέλαιο και τις ΑΟΖ.

Το εργατικό -λαϊκό κίνημα, οι πολιτικές δυνάμεις και οι δημοτικές, τοπικές και περιφερειακές κινήσεις με αναφορά τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, τα Σωματεία, οι εργατικές κινήσεις, επιτροπές και συσπειρώσεις, όλος ο κόσμος του αγώνα και των κινημάτων σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει να πρωτοστατήσουν για να υψωθεί φραγμός στην απειλή του πολέμου και στους αστικούς ανταγωνισμούς, που πάντα πληρώνουν οι λαοί με αίμα και ανείπωτη κοινωνική καταστροφή.

Επιπρόσθετα, το Κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με την «Πέμπτη Φάλαγγα» του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ [των απεργοσπαστών της 12ης Γενάρη], μας καλούν να πληρώσουμε το λογαριασμό των μέτρων της 3ης αξιολόγησης για να «έρθουν οι επενδύσεις».

Έχουν συνυπογράψει και υλοποιούν απαρέγκλιτα τη μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους, με δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί – χωρίς δικαιώματα. Με εκ περιτροπής εργασία των 3-4 μεροκάματων το μήνα, με τον «υποκατώτατο» μισθό των 300 ευρώ, με 12ωρα-14ωρα συνεχούς δουλειάς, με κατάργηση ακόμα και της Κυριακάτικης αργίας.

Προωθούν την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, των λιμανιών, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, του Φυσικού Αερίου, την εκποίηση – εμπορευματοποίηση των πάντων, με το Κεφάλαιο και την Αγορά να χώνουν το βέβηλο χέρι τους σε κάθε πηγή κοινωνικού πλούτου, στα δημόσια αγαθά, στο περιβάλλον, σε κάθε ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτό είναι το success story της κυβέρνησης για την «σταθεροποίηση» και την «ανάπτυξη».

Η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται πως βγαίνουμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Όμως από το μνημόνιο δεν φεύγουμε όσο μένουμε εντός της ΕΕ, παγιδευμένοι στη χρεομηχανή και στο μονόδρομο του κεφαλαίου. Εξάλλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει και ψηφίσει συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα, για αιματηρά πλεονάσματα μέχρι το 2023 και συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το 2060!

Την ίδια ώρα εξαγγέλλεται «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» του προαναφερόμενου υποταγμένου συνδικαλισμού με εργοδοτικούς και φιλοκυβερνητικούς «επιστημονικούς φορείς», με διεκδικήσεις για την «επιχειρηματικότητα» και την «ανταγωνιστικότητα»!!!

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, σωματείο, πολιτική και κοινωνική συλλογικότητα που θέλει να παλέψει για να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη πολιτική να μετατρέψει την Πρωτομαγιά σε σταθμό για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος κόντρα στην υποταγή, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, ενάντια σε όλους και σε όλα «που κουρέλια κάνουν τα όνειρά μας» για ΨΩΜΙ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ – ΕΙΡΗΝΗ.
Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα.

· Μόνο η εργατική τάξη και οι λαοί μπορούν με ταξικό, διεθνιστικό αγώνα, να ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωσή τους. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Έξω τώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας. Όχι αίμα για το πετρέλαιο και τις ΑΟΖ, όχι στον ανταγωνισμό Ελλάδας-Τουρκίας για τα συμφέροντα των πολυεθνικών, όχι στη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων.

· Όχι στη εργασιακή ζούγκλα, δουλειά με πλήρη δικαιώματα! Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τώρα, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια! Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας παντού, με αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας. Να καταργηθεί ο νόμος για τον υποκατώτατο μισθό και η κυβερνητική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό και τις ΣΣΕ. Να σταματήσει το αίσχος της απληρωσιάς του κόπου και του ιδρώτα μας. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – κατάργηση της Εργολαβοποίησης. Όχι στη «μαθητεία», τα voucher και τα προγράμματα τσάμπα και ευέλικτου εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία.
· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενέργεια, συγκοινωνίες, νερό, υποδομές στα χέρια της κοινωνίας, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Έξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τα κοινωνικά αγαθά-υπηρεσίες.

· Αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έξω το κράτος, οι τράπεζες και τα funds από τα σπίτια των εργαζόμενων και των ανέργων.

· Ελεύθερος μαζικός συνδικαλισμός, κανένας περιορισμός στα συνδικάτα και τις συνελεύσεις των εργαζομένων. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία! Έξω οι εθνικιστές, οι χρυσαυγίτες και κάθε λογής φασιστικά μαγαζιά και παραμάγαζα – «μακρύ χέρι» του Κράτους και των Εργοδοτών – από τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.

· Γειτονιές – Συνοικίες Ανοιχτές για όλους τους Μετανάστες. Πίεση απέναντι στην Τοπική και Κεντρική εξουσία για υποδομές Υποδοχής – Στέγασης – Σίτισης με κοινωνικό έλεγχο πρώτα και κύρια των ίδιων των μεταναστών – Αλληλεγγύη από το ευρύτερο λαϊκό και εργατικό κίνημα και τις κινήσεις – συσπειρώσεις – Σωματεία.

· Ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι συνεύρεσης λαού, εργαζομένων και νεολαίας για τα δικαιώματά τους. Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις στέγης!!! Ελεύθερη Δράση – Εργασία – Πολιτιστική αυτενέργεια και έκφραση, ενάντια στην Κρατική Καταστολή!!!

· Έξω από τη φυλακή της ΕΕ και του ΔΝΤ, διαγραφή του ληστρικού χρέους, να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση και την “ανάπτυξη”.

· Πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – Νίκη στους λαούς
· Να πάρουμε πίσω τον πλούτο που παράγουμε, τον κόσμο που μας ανήκει

Απάντηση