Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Κώστας Χατζηανδρέου!

0

Με βολές κατά του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου αποχώρησε από την παράταξη που διοικεί το Δήμο και συνεχίζει ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ο τ. αντιδήμαρχος διοίκησης Κώστας Χατζηανδρέου.

Στη δήλωση της ανεξαρτητοποίησης του, ο κ.Χατζηανδρέου ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως ίσως έχετε αντιληφθεί, από την 1η Μαρτίου 2017 ακολουθώ μια «μοναχική πορεία», μη συμμετέχοντας σε κανένα όργανο διοίκησης του δήμου , πλην φυσικά του δημοτικού συμβουλίου κι αυτό συμβαίνει επειδή διαφωνώ ριζικά με τον τρόπο άσκησης της διοίκησης.

Γνωρίζω αγαπητοί συνάδελφοι ότι, ο ρόλος μας που απορρέει από την εντολή των δημοτών, ως συμβούλων της συμπολίτευσης, δεν είναι ούτε η «διαμαρτυρία», ούτε ο «αντιπολιτευτικός λόγος», αλλά είναι η παραγωγή έργου με βάση όμως «κανόνες», «αξίες», «οράματα» και «πολιτικές».

Όταν όμως «αυτά» δεν υπάρχουν ή δεν εφαρμόζονται, καταργείται ο ρόλος του «πολιτικού προσωπικού» στην παραγωγή έργου και αντικαθίσταται μ΄ αυτόν ενός απλού, καθημερινού «διεκπεραιωτή».

Σ΄ ότι με αφορά, και με βάση το παραπάνω σκεπτικό, από τη θέση του Αντιδημάρχου, προσπάθησα να προωθήσω ένα μοντέλο διοίκησης«συμμετοχικό» που θα εδράζεται κυρίως στην «‘Ισονομία», στην «Εμπιστοσύνη», στην « Τήρηση των κανόνων», κάτι το οποίο φυσικά απαιτεί «Τομές» και «Ρήξεις» κυρίως με «κατεστημένες νοοτροπίες», με «ομάδες» και «Βιλαέτια».

Αντιμετώπισα όμως από την αρχή, «Φοβικές αντιδράσεις», «Αναβλητικότητα» κι «Εμπόδια» ώστε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στην ίδια κατεύθυνση, των «γνωστών, συνηθισμένων πρακτικών».

Έτσι, αποχώρησα από τη θέση του Αντιδημάρχου, θεωρώντας ότι δεν είχα τίποτα πλέον να προσφέρω. Επίσης αποχώρησα έχοντας την αίσθηση ότι οι προσπάθειες μου δεν εκτιμήθηκαν καθόλου, και τούτο διότι παρά το «Φαίνεσθαι» δεν έγινε καμιά ουσιαστική προσπάθεια σύγκλησης των απόψεων.

Ο Συνδυασμός της «Νίκης των Πολιτών», ξεκίνησε ως ένας πολυσυλλεκτικός, «πολύχρωμος» κατ΄ άλλους, με μία ευρεία βάση συμβούλων από πολλούς πολιτικούς χώρους. Αυτό σημαίνει διαφορετικές ιδέες και απόψεις, η σύνθεση των οποίων απαιτεί ευρύτητα σκέψης και αντίληψης, που βεβαίως ξεφεύγει της λογικής των κάθε λογής πολιτικών ιδεοληψιών.

Σήμερα ο Συνδυασμός έχει «Γκριζάρει» επικίνδυνα για πολύ συγκεκριμένους λόγους, με αρνητικές κατά την άποψη μου επιπτώσεις, που θα φανούν όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης.
Το ν’ αποφεύγει όμως κανείς ν΄αντιμετωπίσει «εκφυλιστικά φαινόμενα» τα οποία λειτουργούν σε βάρος της «Ενότητας» και κυρίως σε βάρος της πολυσυλλεκτικότητας της παράταξης, δεν αποτελεί «Λύση». Όπως επίσης «Λύση» δεν αποτελεί η αποφυγή ανάληψης πρωτοβουλιών σε καίριους τομείς όπου υπάρχει εμφανέστατο πρόβλημα δυσλειτουργίας.

Από τη θέση μου, έχω κατ΄επανάληψιν διατυπώσει προτάσεις στον δήμαρχο, τόσο για την ανασυγκρότηση της διοίκησης, όσο και για την αποκατάσταση των «πολιτικών ισορροπιών» στον Συνδυασμό, χωρίς βεβαίως μέχρι στιγμής οι προτάσεις αυτές να έχουν τύχη κάποιας αποδοχής.

Συγχρόνως μ΄ όλα αυτά, στρατηγικής σημασίας «κινήσεις» και «αποφάσεις» που θα δεσμεύουν το Δήμο εσαεί, όχι μόνον δεν λαμβάνονται «Συλλογικά», αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καμία στοιχειώδη προεργασία, μελέτη και επεξεργασία. Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι η απόκτηση του κτήματος «Ιόλα».

Η παράταξη όμως διαθέτει σύνολο ικανών στελεχών, με «απόψεις», «θέσεις» και «δυναμική διάθεση», τα οποία ο δήμαρχος οφείλει ν΄ακούει , πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις καίριας σημασίας για την πορεία του Δήμου.

Παρέμεινα σε μια κατάσταση «αναμονής» επί έναν ολόκληρο χρόνο, προσδοκώντας να δω έστω και ψήγματα έστω διαφοροποιήσεων προς μία θετική κατεύθυνση. Το μόνο όμως που είδα, ήταν διάθεση «κουκουλώματος» και αποφυγής λύσεως των προβλημάτων και νομίζω ότι η παρουσία πια στη δημοτική ομάδα δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο παρά την αποδοχή της συγκάλυψης μιας αποσαθρωτικής κατάστασης. Επίσης δεν νομίζω ότι δια της σιωπής, βοηθά κανείς έστω και ελάχιστα στον κοινό σκοπό.

Εύχομαι κι ελπίζω το κείμενο αυτό ν΄αποβεί στοιχείο προβληματισμού για το δήμαρχο και για όσα στελέχη της παράταξης, πραγματικά αγωνιούν για την εξέλιξη των πραγμάτων».

Απάντηση